Novogodišnja čarolija na Starom kontinentu

Prednovogodišnje ludilo je krenulo! Kao nikada ranije, reklame i okićene radnje mame na trošenje novca. Ne znam za vas, ali meni je pravo merilo kad kreće novogodišnja čarolija uvek bila koka kola, koja, čim počne prodaju svojih ambalaža sa likom Deda Mraza, znam da euforija kreće. Pošto sam prvu bocu koka kole sa likom Deda Mraza već kupila (30. oktobra), znam da je vreme da se razmišlja o nekoj zanimljivoj destinaciji. Ovde vam predstavljam mesta u kojima možete doživeti onaj božićni i novogodišnji duh.

Ako spadate u ljubitelje okićenih gradskih ulica u kojima se širi miris cimeta i kuvanog vina, uskoro ćete u svakoj evropskoj metropoli moći da nađete nešto za sebe.

Prednovogodišnji period, krajem novembra i početkom decembra, idealan je za kraće odmore. To posebno važi za one koji zimu ne provode na skijama ili za one koji imaju dovoljno novca, pa pre nego što odu u planine, žele da dožive malo prazničnog provoda.

Uz klasične novogodišnje izlete, poslednjih godina u ponudi su atraktivni aranžmani za večne metropole poput Praga, Pariza, Amsterdama i Rima, a novogodišnje iskustvo početkom decembra se može osetiti i u arktičkom selu gde živi Deda Mraz, u finskom Rovaniemiju.

Laponska novogodišnja avantura ili bečki božićni sajmovi

Nadam se da će uskoro i kod nas zaživeti turistička ponuda obilaska Deda Mrazove kuće na samom Arktiku. Tamo može da se uživa u snoumobil safariju, vožnji sankama koje vuku haskiji ili losovi, spuštanju niz snežne tobogane, bacanju lasa za losove i drugim nesvakidašnjim zimskim radostima.

Sve ovo nabrojano je dvoljno neobično, a opet ima i onog standardnog novogodišnjeg užitka koji se dešava i u ostatku Evrope. Da, i u Deda Mrazovom selu je moguće kupiti razne suvenire kao i na najpoznatijem bečkom božićnom sajmu Kristkindlmarkt ili štandovima postavljenim ispred dvorca Šunbron.

Uz ove bečke znamenitosti, u prestonici valcera se ne sme zaobići ni Starobečki božićni sajam na poznatom trgu Frajung u starom gradu gde su prvi božićni štandovi postavljeni još davne 1772. Nešto novijeg datuma je božićni sajam na Spitelbergu, u uskim uličicama bidermajerske četvrti u Sedmom bečkom okrugu.

bozicbec

U ponudi domaćih agencija su ipak neke druge evropske metropole. Domaći tur operateri se „vade“ da još  nema zainteresovanih za putovanja po zemlji Deda Mraza, pa tako ako želite da osetite zimu i sneg najbolje je da odete na neku od okolnih planina ili na skijanje u Sloveniju ili Bugarsku.

Ako se ipak odlučite se za neko jeftino putovanje autobusom u neku od evropskih prestonica, cene za novogodišnju noć znaju da budu visoke pa spremite i dosta keša, a najbolje je aranžman uplatiti ranije.

 

Fotografije: Tumblr, travelsymposium.com

Ostavite odgovor