Ne volite ponedeljke? Niste jedini! (Jedan tekst za dobro raspoloženje) (VIDEO)

Sama pomisao na ponedeljak i početak radne nedelje kod većine izaziva osećaj depresije i nervoze ( takozvani sindrom Sunday blues, počinje u nedelju, pa se produžava na Monday blues). Prosečan čovek ponedeljkom se ne nasmeje sve do 11:16 sati. Ukoliko i vi spadate u takve, sledećih pet predloga možda vam se i svide i pomognu vam da izađete iz kluba „I Hate Mondays“ i početak radne nedelje nastavite sa osmehom.

Danas je taj dan. Ponedeljak. Kišovit. Depresivan. Prvi radni dan. Pravi dan za bluz. I da, mrzite ga i pre nego što ste otvorili oči kada je zazvonio budilnik na telefonu. Opet ponedeljak. Opet ružni ponedeljak i vi u njemu.

Jedna Brenda i njena puška kao inspiracija za pesmu o ponedeljku

pon1

Znate pesmu od „Boomtown Rats„-a i Boba Geldofa „I Don’t Like Mondays„? Ta pesma nastala je inspirisana šesnaestogodišnjom Brendom Spenser koja je pobila učenike i zaposlene osnovne škole u San Dijegu, januara 1979.

Kada su je pitali što je to uradila, jednostavno je odgovorila da „ne voli ponedeljke i da je želela da nekako dospe na televiziju„. Sem toga, Spenserova je lokalnom novinaru rekla i ovo: „Ovo mi je dan učinilo lepšim. Mislim da sam upucala i prase. Idem da pucam još, to je tako zabavno„.

E sad, ako se pitate otkud puška šesnaestogodišnjoj devojčici, odgovor je da je istu dobla od tate za Božić. Inače, Spenserova je još u zatvoru i neće biti puštena bar do 2019.

Šta se desilo sa pesmom, znate i sami. Ako ne znate, u kratkim crtama ću napisati – bila je veliki hit. I dan danas se sluša. U slučaju da nemate neku bolju u plejlisti, poslušate nju. To je samo mali savet od mene koja nisam baš nešto naročito pametna, ali probaću da vam olakšam ovaj ponedeljak. Za svaki drugi, ponovo pročitajte ovaj tekst.

Sama pomisao na ponedeljak i početak radne nedelje kod većine izaziva osećaj depresije i nervoze ( takozvani sindrom Sunday blues, počinje u nedelju, pa se produžava na Monday blues).  Prosečan čovek ponedeljkom se ne nasmeje sve do 11:16 sati. Ukoliko i vi spadate u takve, sledećih pet predloga možda vam se i svide i pomognu vam da izađete iz kluba „I Hate Mondays“ i početak radne nedelje nastavite sa osmehom.

Kafa/piće sa pozitivnim ljudima

kafa

Iako niste ljubitelj spontanih razgovora u prolazu, sledeći put razmislite da li ćete gledati u pod i praviti se da žurite zbog nečeg „veoma važnog“ ili ćete uzvratiti pozdrav (iritantno) veselom kolegi koji izgleda kao da zarađuje 15.000 evra svakog meseca. Sreća je zarazna ako ste u društvu srećne osobe. Tako imate bar 25 odsto veće šanse da se i vi osećate dobro.

Povratak u prošlost: „Sećaš li se kad smo…?“ razgovor

garfild1

Još jedan od načina za poboljšanje raspoloženja je razgovor sa rođakom (brat, sestra) ili najboljim prijateljem u kome ćete se prisećati zanimljivih situacija koje su vam se desile za vreme (nekog) vikenda ili tokom leta.

Smeh je lek: Pogledajte nekoliko smešnih Youtube klipova

deca

Ukoliko ne spadate u društvene osobe i nivo stresa vam skoči pri samom pogledu na nasmejane i srećne ljude oko vas, odvojite pola sata ponedeljkom ujutro za gledanje smešnih video klipova na Youtube-u.

Raspevano: Pustite omiljenu muziku

music

Nema boljeg podizača raspoloženja od omiljene pesme, zato dan pre pripremite plejlistu koju ćete slušati dok se ponedeljkom spremate na posao/faks/školu. Koliko god da ste neraspoloženi, već posle dve omiljene pesme, ponedeljak će vam se činiti manje groznim.

Njam: Obilan doručak na tanjiru

palacinak

Ponedeljkom zamenite klasičan doručak nešto kaloričnijom varijantom jer, hrana bogata zasićenim masnoćama čini da se negativna osećanja primire i utihnu. Zato, svi koji mrzite ponedeljak, uzmite tiganj u ruke i dan započnite palačinkama!

Fotografije: Tumblr

Ostavite odgovor