Jesenja putovanja: Od Oktobarfesta do Festivala svetla u Indiji

Gradić Lisdunvara (ili skraćeno Lisdun) je poznat po dvema stvarima – termama i tradiciji spajanja parova, što se u lokalnom žargonu zove „basadoiri“ ili prevedeno na engleski jezik „mačmejking“ („matchmaking“).

Niste zadovoljni kako ste proveli ovo leto, a jedni ste od onih koji imaju mogućnosti da odete negde? Mislim da je jesen idealno vreme da se otisnete na drugi kontinent.

Početak jeseni je pravo vreme za upoznavanje novih mesta. Na raznim krajevima sveta održavaju se mnogi tradicionalni festivali privlačni za radoznale turiste.

Te manifestacije predstavljaju žive muzeje drevnih tradicija i kultura, prilika da se vidi i oseti nešto novo i neobično. Turisti na tim festivalima najbolje mogu da upoznaju zemlju ili grad u kome su se obreli.

Oktoberfest, Minhen, Nemačka, od 15. septembra do prve polovine oktobra

Daleke 1810. održana je trka konja u čast venčanja bavarskog princa Ludviga. Taj događaj je okupio je brojne ljude, da je prerastao u tradicionalnu godišnju manifestaciju i najveću narodnu zabavu u Bavarskoj.

Trke konja se ne dešavaju od 1938, jer je sve okupljene zanimala samo jedna stvar – pivo. Statistika kaže da oko šest miliona posetilaca Oktoberfesta svake godine popije oko šest i po miliona litara zlatnog, penušavog napitka.

Borba kraljica, Martinji, Vale, Švajcarska, prva nedelja u oktobru

Švajcarska oblast Vale je, čini se, najpoznatija po skijaškim stazama. Međutim, nije samo po tome poznat Vale. Svakog proleća i jeseni, krave rase erdinger, male, ali agresivne „zveri“, odmeravaju snage da bi se odlučilo koja će postati kraljica stada.

Iako se ovaj ritual odvija vekovima unazad, švajcarski stočari ovo nadmetanje organizuju od dvadesetih godina prošlog veka, i to je već sad postala turistička atrakcija.

Vegetarijanski festival, hram Jui Tui, Phuket, Tajland, prvih devet dana kineskog kalendara (kraj septembra i početak oktobra)

Najveće tajlandsko ostrvo, nazvano „Biser juga“ je vrlo neobično dok traje vegetarijanski festival koji slavi kineska zajednica. Možda čak i užasavajuće, sudeći po slikama.

Ovaj događaj označava početak meseca „taoističkog posta„, kada pobožni taoisti izbegavaju meso i sve mesne prerađevine.

Festival počinje verskom šetnjom i kulturnim događanjima u pet kineskih hramova. Najvažnija lokacija je hram Jui Tui, moderni aneks najstarijeg kineskog hrama u Phuketu.

Festival Basadoiri, Lisdunvarna, Irska, od poslednjeg  petka u avgustu do prve nedelje u oktobru

LISDOONVARNA-25

Gradić Lisdunvara (ili skraćeno Lisdun) je poznat po dvema stvarima – termama i tradiciji spajanja parova, što se u lokalnom žargonu zove „basadoiri“ ili prevedeno na engleski jezik „mačmejking“ („matchmaking„).

Lokalne Kupidone, koji umesto ljubavne strele u rukama drže pintu „ginisa„, bije glas da pomažu u pronalaženju partnera. Ovo mesto u vreme festivala obilaze samci koji tragaju za životnim saputnikom.

Uz tradicionalne irske zabavne sadržaje, kao što su amaterske trke konja, na festivalu se održava i moderno spajanje parova kao što su takozvani „spid dejting“ („speed-dating„) vikendi.

Dan mosta, most na reci Nju River, Zapadna Virdžinija, SAD, treća nedjelja u oktobru

Ovo je najveći sportski događaj u svetu ekstremnog sporta, jer više od 200.000 posetilaca dolazi da gleda egzibicije oko 450 skakača koji su se odvažili da se puste sa 265 metara visokog mosta.

Ljubitelji adrenalina ovde se okupljaju svake godine od 1980. kada je otkriveno da je gvozdena konstrukcija odličan poligon za vratolomije.

Trka pataka, Alenbrike, Tibingen, Nemačka, početak oktobra

Patke u ovoj trci nisu žive. Reč je o gumenim patkama za kupanje.

U ovoj neobičnoj trci, koja se održava na reci Nekar, učestvuje više od 7.000 gumenih „trkačica„, a vlasnik pobednice osvaja turistički vaučer vredan 1.000 evra.

Tu je i niz utešnih nagrada za ostale učesnike trke.

Festival reke, Laos, Kambodža i Tajland za vreme punog meseca krajem oktobra ili početkom novembra

Festival je poznat i kao Ok Vaca i Avk Phansa i slavi kraj budističkog posta zvanog Vasa. Za vreme tog tromesečnog razdoblja, monasi meditiraju oživljavajući tako svoje zavete i držeći se posta.

Kraj posta je razlog za slavlje sveštenika u Laosu, a ostalih šest i po miliona stanovnika te zemlje ovu priliku koristi za narodno veselje.

Festival Sajeda Ahmeda Al-Badavija, Tanta, Egipat, posle žetve pamuka krajem oktobra

Jedan od najvažnijih egipatskih verskih festivala održava se u čast marokanskog sufija Sajeda Ahmeda Al-Badavija koji se borio protiv krstaša u 13. veku.

Više od dva miliona hodočasnika iz celog arapskog sveta dolazi u grad Tantu na delti Nila, da bi pokazali poštovanje u glavnoj gradskoj džamiji gde se nalazi al-Badavijeva grobnica.

Gospodar čuda, Lima, Peru, 27, 28. i 29. oktobra

Ova svečana povorka slavi 350 godina star mural Gospodara čuda, odnosno Isusa Hrista, koga su naslikali oslobođeni robovi. Slika je preživela osvetoljubive vlasti, besne, obespravljene radnike i tri zemljotresa.

Prva povorka održana je 1687. kada je zemljotres sravnio sa zemljom kapelicu gde se slika nalazila ostavivši netaknut samo oltar i ovaj mural.

Festival godina, Kjoto, Japan, 22. oktobra

U poređenju sa ostalim festivalima u japanskoj drevnoj prestonici, Jidai Macuri je „svež“ festival,  jer se održava tek od 1895. Tada je priređena zabava da bi se građanima podigao moral poljuljan činjenicom da se carski dvor posle više od 1000 godina preselio u Tokio.

Glavni događaj je parada u kojoj se mogu videti svečani kostimi sve od 794. godine kada je Kjoto postao japansko carsko sedište.

Festival svetla, Mumbai, Indija, petnaesti dan lunarnog meseca kartika (kraj oktobra početak novembra)

Čim proslave Krišnino rođenje i Raminu pobedu nad desetoglavim kraljem demonom Ravanom, na festivalima Janmacami i Dusehra, indijski hindusi pale lampice napunjene puterom ili uljem da bi Rami pokazali put za povratak kući iz izgnanstva.

Fotografije: Tumblr, Pinterest, Wikipedia, icd2015group4.blogspot.rs, arhammdali.com, terriblemasks.wordpress.com

4 thoughts on “Jesenja putovanja: Od Oktobarfesta do Festivala svetla u Indiji

      1. Ima vremena, biće svakako prilike…mi svetski putnici moramo obići svaku zemlju po više puta, kako bi videli sve njene lepote, pa i mane(npr fensi tužibabe, hihi) 🙂 Švajcarska je svakako zemlja prirodnih lepota i ta njena prirodna bogatstva ostavljaju mnogo dublji utisak nego bogatstvo, mada je i tamo kriza. Uvek je dobro imati nekog „domoroca“ za vodiča 🙂 Veliki pozdrav!

Ostavite odgovor