Fidel kakvog svet nije znao: Zbog kubanskog vođe je postala špijunka

Fidel Kastro je jedne večeri 1961. ušao u mračnu sobu 2408  „Havana Hilton“ hotela. Poznat miris. Marita Lorenc ga je čekala. Bio je umoran i samo je hteo da spava. Dok je žvakao cigaru, pitao je mladu ženu preko puta:

  • Jesi li došla da me ubiješ?
  • Jesam. Došla sam da te vidim. 
  • To je dobro. To je baš dobro. Radiš za CIA?
  • Ne baš. Radim za sebe.

Fidel je tada izvukao revolver i dao joj. Repetirao ga je i čekao da učini ono što je naumila. Nije to uradila. Nasmejao se.

  • E moja lepa Nemice! Ne možeš da me ubiješ! Niko ne može da me ubije!

Privukao je uplašenu ženu k sebi i odveo do kreveta gde su strasno vodili ljubav. A onda, kao da se ništa nije desilo, ustao je i otišao. Lepa Nemica htela je da je kubanski vođa moli da ostane. Morala je dalje. Ipak, ostavila mu je poruku da će se vratiti. I bilo je tako. Veza koja je počela u februaru 1959. godine nije se završila tako lako. Viđali su se još i vodili su ljubav nekoliko puta.

Zaljubljena špijunka

Svet je prošlog vikenda ostao bez jednog vođe. U ovom tekstu ja vam neću pričati ko je on. To sigurno znate. I ako ne znate, saznaćete. Krajem pedesetih godina prošlog veka, američka vlada je  na sve moguće načine pokušala da ubije Fidela Kastra. Pokušaji su bili neverovatni. Od toga da mu stave otrov u milkšejk, da ga poprskaju LSD-jem pre nego što počne da priča uživo u radio programu, do toga da mu stave eksploziv u cigaru. A onda su mu poslali Maritu Lorenc.

Marita Lorenc

U stvari, poslala se sama. Ne znam koliko znate, ali Kastro je obožavao lepe žene. Ništa čudno, naravno. I tu se CIA malo zeznula kada je Kastru pokušala da „uvali“ već povređenu mladu Amerikanku nemačkog porekla koja je „do juče“ bila ona sa kojom je Kastro delio postelju. Elem, Marita Lorenc je nenadano postala tajni agent sa misijom da ubije kubanskog vođu. Ona se, pri prvom susretu sa Kastrom 28. februara 1959, toliko zaljubila da nije znala šta radi. Pričala je o njemu sve najbolje, dok se nije najednom okrenula protiv kubasnkog lidera, opružujući ga za gubitak njihovog deteta. NovinarkaVeniti Fera“ je 1993. pokušala da razmrsi mrežu nepotvrđenih iskaza koju je Lorencova isplela.

Prema podacima iznesenih u javnost, Marita je upoznala Kastra kada je brod njenog oca, krajem februara 1959. uplovio u luku u Havani. Nije kubanski lider časio časa, već je odmah počeo da zavodi 13 godina mlađu Lorencovu. Odmah su započeli priču.

  • Pitala sam ga ko je on. Nasmejao se i odgovorio: „Ja sam Kuba. General Fidel Kastro– prisetila se Marita.
Marita i Fidel <3

Pričala je kako ju je Kastro gledao pravo u oči dok je razgovarao sa njom i da joj se u komunikaciji približavao, gotovo nepristojno. Pitao ju je gde joj je kabina i kada mu je pokazala, uvukao ju je unutra i poljubio. Nije prošlo mnogo i Marita je postala njegova ljubavnica. Sedam meseci je živela na 74 spratu „Havana Hilton“ hotela.  Zbog ljubavi je, navodno, „trpela“ Seliju Sančez, Fidelovu dugogodišnju prijateljicu, kao i ostale žene u njegovom društvu.

Kuba ispred porodice

Ubrzo se u njihov odnos umešala američka vlada i poslala je agenta Frenka Stardžisa, za koga se sumnjalo da ima veze sa kubanskom mafijom, da umeša prste. On je počeo da utiče na Lorencovu u vreme dok je živela sa Kastrom. Pokušao je da je nagovori da otruje Kastra, ali ona nije pristala na to.

Ostala je u drugom stanju sa Fidelom. Kastro joj je odmah stavio do znanja da na brak može da zaboravi, jer je on „u braku sa Kubom„. Početkom oktobra 1959. kada je bila u sedmom mesecu trudnoće, nezgodno je pala da je završila u lekarskoj ordinaciji. Tada su je uspavali i kada se probudila, fetusa više nije bilo. Rekli su joj da je „najbolje tako, jer Fidel ima mnogo neprijatelja„. Fidel je u tom trenutku bio na drugom kraju ostrva.

Prema izveštaju FBI-a, Lorencova je ispričala 3. decembra 1959. da je imala pobačaj. Nije najjasnije govorila o tom događaju, samo je ispričala da je uspavana i da su lekari uradili abortus. Tada se i okrenula protiv Fidela.

Na to su imali uticaj i njena majka, kao i pomenuti agent Stardžis. Njena majka je čak i dala intervju za magazinKonfidenšl“ (Confidental Magazine) koji je objavio njenu priču pod naslovom „Fidel Kastro mi je silovao ćerku„. Pre nego što je stigla da se osvesti, bila je u špijunskom poslu. Ranjenih osećanja, uplela se u mrežu.

Revolucionarka, 1959.

U međuvremenu je saznala da ipak nije pobacila, već da je rodila sina. Tako bar ona priča. Njena trudnoća je bila pri kraju, sve je išlo kako treba, pa su i Fidelovi lekari sve uradili za „dobrobit vođe„. Sin se, po njenim navodima, zove Andreas Vaskez.

„Operacija 40“: Ubiti Kastra

Njen zadatak je bio da ubije Kastra. Misija se zvala „Operacija 40„, Marita je trenirana u Majamiju i vrlo brzo se našla na putu za Havanu. Dobila je dve ubojite tablete kojim je trebalo da dođe glave Kastru. Sve je bilo u redu dok se obučavala za tu misiju. Ali, čim je iz aviona videla obrise Havane, znala je da neće moći da naudi voljenom čoveku.

Prva pitanja upućena njoj kada se Fidel pojavio bila su: „Zašto si iznenada otišla? Viđaš se sa nekim kontrarevolucionarima?„, na šta je ona potvrdno odgovorila. Pokušala je da bude smirena, ali je bila nervozna jer su na nju motrili agenti i merili joj vreme. Taman je mogla da provede vreme sa njim, naruči hranu, ubije ga i tako spreči da održi već najavljeni govor te večeri. Ali, to se nije desilo.

Ostatak priče znate. Ostalo je revolucija. Marita je za Fidela pričala da je bio ljubav njenog života. Da se prvi put poljubila sa njim, da je prvi put vodila ljubav sa njim. O Fidelu kao ljubavniku je govorila da je više pažnje posevćivao predigri, nego samom seksualnom činu, da je bio narcis i da je voleo da se gleda u ogledalo i češlja bradu.

  • Uživao je da prima komlimente i da mu laskaju. Bio je kao dete! – ispričala je mnogo posle njihove velike afere.

Inače, Marita se nije tako lako oslobodila špijunskog posla. Bila je u vezi i sa venecuelanskim diktatorom Markosom Perezom Himenezom sa kojim takođe ima sina.

Marita Lorenc pre koju godinu

Ako joj je verovati, poslednji put je bila u Havani 1988. Tada se i videla sa Kastrom. Vodili su ljubav poslednji put. Tačnije, zadnji. Kako ona kaže, sa njim je počelo i sa njim se izavršilo. Danas, ova gospođa ima 77 godina. Zar to nije romantično? 😀

 

 

Fotografije: Pinterest, Flickr, 123movies.to, remezcla.com, celebitchy.com, latinamericanstudies.org, cubaninsider.blogspot.rs, history.com, cuba-junky.com, thestar.com

 

 

 

Ostavite odgovor