Da vam zima prođe bez prehlade: Malo čaja i limuna, malo đumbira, pa se vidimo na snegu!

Kako dođu ovi hladni meseci kreće sezona prehlada i virusa. Prehlade su najčešći oblik akutnih infekcija gornjeg respiratornog sistema i niko nije imun na njih. Prehlada je blaža virusna infekcija koja traje najviše nedelju dana.
Simptomi prehlade su kijanje, šmrcanje ili zapušen nos, bol u grlu i glavobolja. U ređim slučajevima može se javiti sve ovo praćeno problemima sa stomakom. Najčešće zahvata respiratorni sistem, pa se dešava kijavica, bol u grlu i celom telu i povišena temperatura. Prosečno, zdrave odrasle osobe dva do tri puta godišnje imaju ove blaže infekcije, a deca predškolskog uzrasta čak šest do osam puta za godinu dana. „Lečenjeprehlade najčešće se svodi na jačanje obrambenog sistema i ublažavanje simptoma, bez obzira na to što se oni obično, posle pet do deset dana, sami povuku.

Grip je dosadan i može da se iskomplikuje

Grip je bolest vrlo slična prehladi, ali mnogo jačeg intenziteta i dužeg trajanja. To je akutna virusna bolest disajnog trakta i javlja svake godine, a virus gripa je poseban i po tome što se na svakih godinu dana pojavljuje u drugom obliku. Grip se prenosi i proširuje vrlo lako i eksplozivno. Onaj koji je oboleo je zarazan dan ili dva pre pojave simptoma i od pet do sedam dana posle prvih simptoma.

Grip počinje naglo, sa povišenom temperaturom i glavoboljom, bolovima u mišićima i umorom. Onda se javljuju zapušenost nosa, bol u grlu i suvi kašalj. Bolesnici, uz ove simptome, osećaju potpunu klonulost i nemoć, mučninu i gubitak apetita, a neki su pospani, smeteni ili dezorijentisani. Temperatura može biti vrlo visoka (često iznad 39), a prati je osećaj groznice. Povraćanje i proliv nisu retke pojave, posebno kod dece. Oporavak je relativno spor i dug, a kašalj, umor, bezvoljost i slične tegobe mogu da potraju nekoliko nedelja.

Samo da ne dođe do upale pluća

Grip mogu da prate  i mnoge komplikacije, među kojima je i upala pluća. Ona se javlja kod deset odsto bolesnika koji obole od gripa. Ovo je vrlo opasna bolest, jer se od nje umire. Tipični simptomi uključuju kašalj, bol u grudima, temperaturu i teškoće pri disanju. Sekundarna bakterijska pneumonija obično se pojavljuje posle kliničkog poboljšanja, a onda ponovo počne da se povisuje temperatura i pogoršava opšte stanje, sa pojavom produktivnog kašlja. Lečenje zavisi od uzroka bolesti. Bakterijska pneumonija se leči antibioticima. U slučaju teške upale pluća, obolela osoba mora da se hospitalizuje.

Iako leka za prehladu i grip nema, na raspolaganju su nam namirnice, dodaci ishrani i biljni preparati koji ublažavaju simptome i skraćuju bolest. Postoje dokazi da velike doze vitamina C (jedan do dva grama na dan) skraćuju trajanje i ublažavaju simptome obične prehlade. Pošto dođe do prehlade, uzimanje vitamina C bar 100 miligrama dnevno doprinosi bržem ozdravljenju. Ukoliko se koristi mnogo vitamina C (više od dva grama na dan) to može da izazove proliv, povraćanje i vrtoglavicu. Važno je imati jak imunitet. Bolje je sprečiti nego lečiti. Najbolji način za to je konzumiranje izbalansirane ishrane, umerena fizička aktivnost, izbegavanje stresa i naglog mršavljenja, kao i kvalitetan san.

Bolje sprećiti nego lečiti

Šta kažete na to da se ove zime ne prehladite? Naravno da je to ultimativna želja, koja baš i nema veze sa praznicima koji se približavaju. Zato vam za danas donsim korisne savete koje možete da primenite već sad – da, baš SAD! – i da ojačate imunitet.
Evo, na primer da li ste znali da ekstrakt iz semenki grožđa ima 15 puta jače dejstvo od vitamina C? Virusi, grip i prehlade često nas dočekaju nespremne. Ove zime pripremite telo i ojačajte imunitet baš uz pomoć ovih mojih saveta i izbegnite visoku temperaturu i sve nus pojave koje prehlada nosi sa sobom.

Limun, čaj i med

Svi znamo za sveto trojstvo u borbi protiv prehlade, ali neretko zaboravljamo da primenimo teorijsko znanje i u praksi. U zimskim mesecima preporučuje se unos čaja. Izaberite one čajeve koji ne sadrže kofein. Dobar izbor su beli i crveni čajevi poput rooibosa, kao i nana i voćni čajevi. Iako zeleni čaj važi za ‘zdrav‘, on sadrži kofein, pa povedite računa na njegov unos u toku dana. Uz čaj, umesto šećera, kombinujte med kadulje ili lavande, kao limun.

Ekstrakt iz semenki grožđa

Semenke grožđa su pune polifenolnih antioksidanasa koji su odlični za jačanje imuniteta. Iako je vitamin C opšte poznat kao najbolji saveznik u jačanju imuniteta, ekstrakt iz semenki grožđa ima čak 15 puta jače dejstvo! Pošto samo konzumiranje grožđa nije dovoljno, a grožđe u zimskim mesecima ne možete baš da kupite na svakom ćošku, preporučuje se da kupite dodatke ishrani. Istovremeno, ekstrakt iz semenki grožđa utiče na usporavanje starenja kože i poboljšava cirkulaciju, što će obradovati dame.

Đumbir

Ovaj koren jakog ukusa i mirisa popularan je u istočnim kulturama kao začin, ali i kao lekovita biljka. Đumbir se preporučuje za prevenciju prehlada, a istovremeno smiruje kašalj i jača imunitet. Možete ga konzumirati svežeg, klot ili u kombinaciji sa medom. Takođe, đumbir je pogodan i za pripremu čaja, posebno je ukusan u kombinaciji sa pomorandžom i cimetom.

 

Fotografije: Pixabay.com

Ostavite odgovor