Evangelistička „sinagoga“: Nepravda i bahatost pobrkali lončiće

Zemunska čudna zgrada na uglu ulica Tošin bunar i Prilaz (nekadašnja Jаkuba Kuburovića) već duže vreme nosi ime – sinagoga. Nije sinagoga. Zapravo, to je evangelistička crkva. Sagrađena je pre Drugog svetskog rata izmеđu 1926. i 1930. godine. Smatra se da je delo arhitеkata Huga Erliha i Viktora Kovačića.

U istoriji ovog malog sremskog grada, nekada zasebnog, a danas kao deo beogradske opštine, evangelisti se spominju kao protestanti, zatim pripadnici luterensko-augzburške vere, a po nacionalnosti su uglavnom Slovaci i Nemci. Evangelisti i danas koriste prostor crkve za svoje nedeljne molitve. Nije oduvek bilo tako, naravno. Desetak godina pre Drugog svetkog rata, crkva je imala svoju namenu. Onda je nastupio višedecenijski period upotrebljavanja zgrade u druge svrhe, toliko drugačije da je pod kupolom građevine bila i – kocrakrnica! Ostalih dana u nedelji, crkvu koriste članovi kulturno-umetničkog društva „Branko Radičević“. Pa tako, između kola i narodnih pesama čuje se i poneka molitva. Godine 2005. crkva je vraćena zemunskim evangelistima.

Za mnoge, ona je i dalje sinagoga. Zašto sinagoga kada veze sa Jevrejima nema? Verovatno iz neznanja. Taj deo Zemuna je nekada pretežno bio naseljen Nemcima, ali struktura stanovništva se bitno promenila sa završetkom Drugog svetskog rata. Mnogo godina kasnije, s kraja 20. veka, je prostor crkve služio i kao diskoteka koja je nosila ime „Sinagoga„. Ne znam ni da li je ovaj podatak tačan. Tu priču sam čula od Zemunaca, a i sama sam prisustvovala jednoj žurci tokom devedesetih godina prošlog veka u tom prostoru. Međutim, ne mogu da se setim da li se i tad zavala „Sinagoga„. Crkva već duže vreme nije „Sinagoga„, ali zgrada živi kako duhovni, tako i kulturno-zabavni život.

Evangelistička crkva dok je imala svoju pravu namenu

Početkom 20. veka u Zemunu je bilo nešto više od pet odsto evangelista. Zemunski magistrat 1907. godine je poklonio plac evangelistima na kome se i danas nalazi ova građevina.

Današnji izgled crkve

Zgrada je kružnog oblika sa limenim krovom. Posle Drugog svetskog rata prestaje interesovanje vernika za ovu crkvu. Veliki broj Nemaca koji su živeli u Zemunu je ili proteran, ili ubijen. Unutrašnjost crkve je korišćena u različite namene. Zasedala je tu i Komunistička partija. Po dolasku na vlast, komunisti su kao simbol svoje moći skinuli krst i stavili petokraku na krov i pretvorili lepu i novu protestantsku crkvu u svoje vlasništvo. Služila je godinama u razne svrhe, od mesne kancelarije do sedišta mesne zajednice. Onda su je mladi pretvorili u noćni klub, kockarnicu i diskoteku.

Ipak, nadam se da će uskoro ljudi početi da je nazivaju pravim imenom, da će KUD „Branko Radičević“ dobiti druge prostorije za svoje vežbe, a da će zemunski evangesliti, najzad, imati samo svoj prostor za svoje molitve. I da će krst ponovo zasijati na zemunskoj evangelističkoj crkvi. Ne sinagogi. Crkvi.

 

Fotografije: Nataša Ilić, Facebook, novosti.rs, politikin-zabavnik.rs

 

2 thoughts on “Evangelistička „sinagoga“: Nepravda i bahatost pobrkali lončiće

  1. zemunska sinagoga se nalazi u ulici rabina alkalaja, danas je u njoj restoran „sač“
    a sedamdesetih godina je u njoj bila diskoteka „sinagoga“ gde je bilo i živih svirki.
    evangelistička crkva je uvek nazivana crkvica,a pometnja u imenima je u neznanju
    inače ovi objekti su međusobno udaljeni stotinsk metara,

Ostavite odgovor