Bikini kroz istoriju: Nije dovoljno mali ako ne pokazuje pupak i ako ne može da stane u čokanjče! (VIDEO)

U leto 1946. počela je da se dešava sloboda u Parizu. Evropa je upravo završila sa ratovanjem, plaže su bile čiste i tek oslobođeni Francuzi su bili spremni da slobodu prošire malo dalje. Kupaći kostim koji se oslobađajuće pojavio je bio malešan i uzak i mogao je da stane u čokanjče.

Odevena u „novine“

Mišelin Bernardini

Bikini je ugledao svetlost dana na snimanju kod jednog pariškog bazena 5. jula 1946, nedelju dana pre proslave Dana Bastilije baš kada se zemlja borila sa globalnom nestašicom tekstila. Dizajner i bivši auto inženjer Luj Rear (Louis Réard), angažovao je jednog modela koji je bio hrabar da iznese oskudne kreacije. Ona je bila devetnaestogodišnja gola plesačica „Kazina de Pari“ („Casino de Paris„) Mišelin Bernardini (Micheline Bernardini). Stavila je na sebe četiri male krpe – novine koje je vezala i pokazala celom svetu – pupak!

Rearova inovacija nije bila prva koja je podelila tradicionalni ženski kupaći kostim na dva dela. Holivudske ikone i pinap modeli su još mnogo pre nosili dvodelna odela, što je uticalo i na Evropu i evropske kreatore. Ali, taj pupak je bio nešto novo.

Taj sporni pupak

Džejn Mensfild

Keli Kiloren Bensimon (Kelly Killoren Bensimon), koja se pozabavila istorijom bikinija rekla je da je taj poslednji centimetar kod donjeg dela bikinija bio „zona sukoba„. „Videli smo Džejn Mensfild (Jayne Mansfield) i mnogo drugih glumica koje su nosile dvodelne kupaće kostime„, rekla je Bensimonova u intervjuu. „Ali ni jedna nije pokazala pupak. To je bio skandal!„.

Starorimljanke u „bikinijima“

Ako se vratimo unazad, žene iz antičkog perioda, u drevnoj Grčkoj i starom Rimu su na početku nosile dvodelnu odeću, narabno na takmičenjima i atletskim događajima. Najpoznatiji mozaik u je vili Romana del Kasale (Romana del Casale) u Italiji iz 300. godine nove ere koji pokazuje starorimske žene odevene kao da su na plažu krenule, a u stvari se takmiče u sportovima poput dizanja tegova, bacanja diskova, trčanja i igara sa loptom.

Kupaći kostimi 1876.

Uprkos ovoj slobodi koje su dame u četvrtom veku i ranije imale, ženski kupaći kostim je u 19. veku bio težak i opterećujuć. Žene su šile kamenje na krajeve kupaće odeće koje je služilo da ih spreči da budu izvan vodene površine i da tako pokazuju noge. Žene iz viktorijskog doba koje su se usudile da se okupaju u javnosti su to su činile u dugim haljinama. I najzad, bile su mokre posle kupanja, što je bilo vrlo neprijatno.

Anet Kelerman

Preteča modernog bikinija pojavio se nešto pre sveopšteg skandala. Elem, australijska plivačica i zvezda nemog filma Anet Kelerman (Annette Kellerman) uhapšena je 1907. zbog nepristojnog ponašanja, pošto je na plaži Boston nosila tanku odeću bez rukava. Ovaj incident doveo je do toga da plaže malo olabave sa ograničenjima kad je reč o kupaćim kostimima.

Onda su se linije kupaćih kostima polako povlačile. Okovratnici su išli niže, a rukavi postajali sve kraći. Žensko plivanje predstavljeno je na Olimpijskim igrama 1912. u Stokholmu, a proizvođač odeće od vune Karl Jancen (Carl Jantzen) počeo je da prodaje kupaće kostime bez rukava i gotovo bez nogavica, ali je kupaći imao i – čarape.

„Bikini“ ’30. godina prošlog veka

U tridesetim godinama prošlog veka dvodelni kupći su mogli da se vide, ali se tek pomalo nazirala koža. Holivud je ograničio filmove sa „požudnim ljubljenjem„, pa čak i prikazivanje pupka.

Razvoj kupaćeg kostima

Ester Vilijams

Proizvođači su usavršili kupaće kostime, napravivši od njih nešto komforniju odeću za kupanje, pogotovu za sinhrono plivanje za potrebe filma. Do četrdesetih godina prošlog veka, plivačka i filmska zvezda Ester Vilijams (Esther Williams) bila je odevena u dvodelne kupaće kostime koji su pokazivali njen stomak. Ne zaboravimo, ipak je ona bila američka prvakinja u plivanju na 100 metara slobodnim stilom.

I umesto da posle rata mnoge stege budu otklonjene, desilo se da se one još više pritisnu.

Utrkivanje za najmanji kupaći na svetu

Do 1946. godine, Rear je napustio automobilsku industriju da bi radio kod majke u proizvodnji veša. U plahovitim mesecima posle završetka rata, on je odlučio da se takmiči sa drugim dizajnerom u tome ko će napraviti najmanji kupaći kostim na svetu.

Njegov suparnik, Žak Eim (Jacques Heim), bio je ubeđen da je uspeo, dizajnirajući kupaći kostim „atom„. Ali Rear je, spajajući krpice sa papirom, stvorio nešto manji kostim od Eimovog „atoma„, koji je nazvao po atolu Bikini, gde su se baš tih nedelja testirale atomske bombe. Najavio je da će to biti „manji kupaći kostim od najmanjeg kupaćeg kostima„. „Tako smo doslovno dobili veličanje i slobodu ljudskog tela„, objasnila Bensimonova. Bikiniju su se, naravno, najviše obradovali muškarci, pa je izumitelj dobijao čak i 50.000 pisama nedeljno.

Osuda za bikini

U početku, bikini je bio više senzacija nego uspeh. Neki fotografi i modeli su se usudili da slikaju „to čudo„, a Rear je izgradio svoj dizajnerski posao. Međutim, bikini je teško dolazio do evropskih plaža, a još teže, do američkih. Mnogi mediji su osudili izgled, a mnoge zajednice su ga zabranile. Čak i danas, kupaći kostim je deo rasprava u nekim zemljama. Na primer, u Barseloni je 2011. zabranjeno nošenje bikinija na ulicama. Jedino je u Jugoslaviji bilo potpuno normalno da dame tih godina bez problema nose bikini.

Na prvom takmičenju za mis sveta u Londonu 1951. takmičarke su nosile bikinije, ali je ovaj odevni predmet ubrzo zabranjen na svetskim takmičenjima lepote. Naravno, papa je učinio sve da to bude tako. Bikini je u to vreme bio zvanično zabranjen u zemljama kao što su Belgija, Italija, Španija i Australija.

Međutim, mladost niko ne može da spreči u revoluciji. Ubrzo su one smelije, mlade žene počele da privlače pažnju duž mediteranske obale. Kao što napisah, Španija i Italija zabranile su bikini na javnim plažama, ali su kasnije kapitulirale pred vremenom tokom pedesetih godina prošlog veka. Rearovo poslovanje je naglo poraslo, a reklame su glasile da dvodelni kupaći nije pravi bikini „ako ne može da prođe kroz burmu„.

Zahvalnost Brižitki i Ursuli

Brižit Bardo

Glumice su doprinele da se bikini proslavi. Šest godina pošto je lansiran bikini, prva devojka u bikiniju bila je Brižit Bardo (Bridgette Bardot) u filmu „Marina, la fille sans voiles“ („Marina, devojka bez jedara„) i takva se pojavila i na fesivalu u Kanu 1953.

Ostale holivudske zvezde su sledile njen primer. Bile su to Rita Hejvort (Rita Hayworth), Ava Gardner i Merilin Monro (Marilyn Monroe). One su bukvalno obožavale bikini.

Ursula Anders

Godine 1962. Ursula Anders (Ursula Andress) je surfovala u filmu „Dr. No„, noseći samo nož i bikini, kao originalna Bondova devojka. To je i lansiralo bikini u orbitu obavezne plažne garderobe. A onda su bogati poneli kreacije, donoseći nove standarde na plažama i bazenima širom sveta. Naravno, bikini je osvanuo na naslovnicabama „Plejboja“ („Playboy„) i „Sports Ilustrejteda“ („Sports Illustrated„).

I purtanska Amerika poklekla

Anet Funičelo

U puritanskoj Americi, bikini se nije viđao na plažama sve do ranih šezdesetih godina prošlog veka. Devojke u dvodelnim kostimima i taj tako zavodljivi bikini opevao je pop pevač Brajan Hajlend (Brian Hyland), koji je 1960. godine zacvrkutao „Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polka-Dot Bikini„, u tinejdž filmu sa Anet Funičelo (Annette Funicello) i Frenkijem Avalonom (Frankie Avalon). Bikini su slavili i „Bič bojsi“ („Beach Boys„). Od tada, popularnost bikinija je samo nastavila da raste. Anet je dotle bila „dobro dete“ iz „Miki Maus kluba“ („Mickey Mouse Club„), ali je produkcija poklekla i ona je ponela bikini.

Samo je htela da bude jedna od one kul dece„, rekla je Bensimonova. A vršnjaci su je sledili. Od tada bikiniju ništa nije moglo da stane na put. Odo tada, nošenje bikinija na američkim, pa i svetskim plažama bilo je obavezno.

Bikini osvojo prvenstvo

Gabriel Riz

Model i profesionalna odbojkašica Gabijel Riz (Gabrielle Reese) dovela je svoj tim do titule na Svetskom prvenstvu u odbojci na pesku 1997. Naravno, zar sumnjate da su bile u bikinijima, dokazujući time da je ta odeća moderna i praktična?

Globalno tržište kupaćih kostima je premašilo cifru od 17,6 milijardi dolara već 2015, da ne spominjemo kako druge industrije napreduju od popularnosti bikinija, kao što su solarijumi. Neki povezuju popularnost bikinija sa osnaživanjem žena. Francuski modni istoričar Olivije Sejar (Olivier Saillard) je agenciji AFP rekao da se bikini nametnuo jer su „žene počele da jačaju, a ne što je moda jačala„. Sejar je objasnio da je „emancipacija kupaćih kostima uvek je bila povezana sa emancipacijom žena„.

Inspiracija – washingtonpost.com, history.com, marieclaire.com

Fotografije: hollywoodreporter.com, mirror.co.uk, imdb.com, cbsnews.com, hotflick.net, slate.com, ymmwt.com, vintagenewsdaily.com, garnethill.com, romeacrosseurope.com, allthatsinteresting.com

Ostavite odgovor