Apokalipsa u nama: Crni Mesec i priča o bogu Horzu

Oduvek je na ovoj našoj maloj planeti postojao kult Meseca. Zato nije ni čudo što se toliko priča o ovom Zemljinom satelitu za koji je utvrđeno da ima uticaj na nas. Apokaliptični naslovi nas upozoravaju, ali činjenica je da je ovo drugi mladi Mesec u septembru. Crni Mesec nije isto što i Plavi. Plavi se javlja kada postoji drugi pun Mesec u jednom kalendarskom mesecu. Sledeći put ovakva pojava nas čeka 2019.

Naši preci Stari Sloveni su poštovali pojavu mladog Meseca. Ono što se dešavalo posle njega nazivali su Mlada nedelja. Oni su verovali da mlad Mesec utiče na razvoj biljaka i napredak u radu. U toku Mlade nedelje najčešće su se sklapala pobratimstva, takoreći kumstva. Ti dani su smatrani pogodnim za isceljenje i branje lekovitog bilja.

U to vreme devojke su gatale. Obilazile su izvore i okretale nož prema mladom Mesecu. Tom prilikom su govorile: „Na nož išo, na nož stao, na nož sjeo, nigde se ne smirio, dokle meni mladoj na san ne došao.“ Zatim su nož stavljale pod jastuk da bi usnile budućeg muža.

Naše pretkinje su smatrale da do pojave mladog Meseca treba završiti poslove oko bojenja pređe, beljenja i pranja platna. U kući se nije smeo pominjati Mesec da se ne bi lomila grnčarija. Sve dnevne zabrane Sloveni su poštovali do mraka, smatrajući da čim Sunce zađe vreme pripada narednom danu. Oni su nedelju koristili za odmor, čišćenje kuće i pokućstva, kao i za klanjanje idolima. Sloveni su život usklađivali prema običajnom kalendaru.

Kad već pišem o Mesecu, pomenuću i boga Horza. Horz je, prema nekim istraživanjima koja su svakako nepotpuna, nosio sunčev oreol iznad glave, na glavi rog koji označava Мesec i vuka na grudima koji taj Мesec proždire, simbološući tako njegovo pomračenje. Horz je bio božanstvo vezano za nebeska tela. Ovaj bog je bio Mesec koji vlada vukodlacima, vampirima i demonima. Bez obzira na ovakav opis, on se ne može smatrati negativnim bogom, već drugom stranom čoveka, onom energijom koja u čoveku budi životinjsko, mračno i skriveno. U staroslovenskom jeziku pridev kors označava nešto što je okrnjeno. U ovom pridevu može se naslutiti Hozovo ime. Pridev se odnosi na Mesec koji, u svojim fazama rasta i opadanja, izgleda i okrnjeno.

Postoji jedna ukrajinska legenda koja kaže da knez Višeslav „vučjim trkom“ prelazi put od Kijeva do Krima. On treba da bude brži od Horza i da stigne na Krim pre nego što se oglasi petao. Horz je jutarnje Sunce koje Višeslav pokušava da prestigne, ali i Mesec čijom putanjom se on kreće. Pošto se pominje „vučji trk„, knez Višeslav je predstavljen kao vukodlak, koji pod uticajem Horza ili Meseca dobija vučji oblik. Postoji slična je priča i o caru Trajanu. A poznato je da su Sloveni verovali u vampire, vukodlake i demone koji vladaju posle smrti i noću.

Knez Vladimir je 980. godine izgradio kipove bogovima na brdu iznad Kijeva, da bi ih samo osam godina kasnije srušio. Pored statua Peruna, Mokoši, Striboga, Simargala i Dažboga podigao je i kip boga Horza. Horz ne predstavlja samo Mesec, već i jutarnje Sunce što je već rečeno. Horz spada u grupu Svarožića. Tačnije, otelotvorenje u obliku ognja ili svetlost koji se noću pojavljuje kao Mesec, a ujutru kao rano Sunce. On je poput Svarožića, Svarogovog sina, nebeskog ognja. U grupu Svarožića spadaju Horz i Dažbog ili Dajbog, koji predstavljaju dva različita aspekta jedne stvari. Zato nije ni čudo što se Horz i Dažbog nekad shvataju kao jedno. Sunce se kao dnevna svetlost shvata kao Dažbog, a noću kao Horz, tj. Mesec  ili noćno Sunce.

U trojstvu PerunHorzVeles, Horz je shvaćen kao oganj. On je manifestacija Svarogove nebeske vatre, vatre koja se na zemlji pojavljuje kao Sunce, Mesec i oganj.

Horz je i danas deo mnogih toponima. Tu su HorsovoHoroš u Bugarskoj, ostrvo Hortica na Dnjepru i Horemsko more. Češki naziv za vatru je horečka, što ponovo pokazuje da je Horz deo Svarožića i da se pojavljuje u obliku ognja. Petao ima i drugo ime, a to je oro. I tu se susrećemo sa Horzom, kao jutarnjim Suncem. U nekim slovenskim krajevima postoji i horovod, ples koji liči na kolo.

Dok se teoretičari zavere bave paranormalnim pojavama i apokalipsama, s druge strane, astrolozi najavljuju uzbudljiv period. Ovnovi će slaviti, Bikovi će imati prilike da srede poslovno i privatno okruženje, Blizanci će pucati od samopouzdanja, Rakovi će preispitivati odnose sa bližnjima, Lavovi će biti puni samopouzdanja, ali će biti i zdravi, Device čeka priliv novca, Vage bi trebalo da iz korena promene svoj život i naprave reset, Škorpije treba da ostave sve iza sebe, da oproste i kenu dalje, Strelčevi treba da prošire mrežu poslovnih prijatelja, Jarčevi treba da postave i ostvare svoje ciljeve, Vodolije treba da se okrenu ličnom razvoju, a Ribama predstoji period telesnih užitaka, gde će ih saletati obožavaoci.

 

Fotografije: Pixabay.com, fotoeins.com eldermountain.wordpress.com taginstant.com terraoko.com caskanja.net

Ostavite odgovor