Velika Tina Tarner: Prebrodila siromaštvo, odbacivanje, nasilje i strah od napuštanja, dotakla zvezde i doživela ljubav, sada se bori sa tugom (VIDEO)

Dok je brala pamuk na poljima oko grada Natbuša u američkoj državi Tenesi, tada mala Ana Me Bulok (Anna Mae Bullock) bi mislima bila daleko od pamučnih polja. Maštala je o velikoj slavi i bogatstvu.

Tada joj se se sve to činilo kao nemogući san. Iako je imala glas kojim bi mogla da vodi hor u lokalnoj baptističkoj crkvi, ova devojčica je odrastala pod bremenom roditeljskih svađa i tuča i porodica joj se raspadala. Bila je konstantno izložena nasilju, a roditelji su je zapostavljali. Po svim pravilima, trebalo je da ostane neprimećena, jer su nesigurnosti i nedostatak samopouzdanja izbijali iz nje, a svemu tome je pomogao i život pod senkom rasizma.

Neželjeno dete

Umesto toga, ta devojčica je postala je Tina Tarner (Tina Turner) i pobedila je, ne samo siromaštvo i predrasude, već i katastrofalan brak sa Ajkom Tarnerom (Ike Turner). Sada, Tina s razlogom treba da se naziva „kraljicom rokenrola„, a svakako je jedna od najuspešnijih pevačica na svetu.

Tina, koja danas puni 79 godina, pokazala je kako se život od otrova može pretvoriti u lek. Na žalost, ova žena je proživela pravi pakao. Rođena je 1939. godine u seljačkoj, crnačkoj porodici. Njen otac, Flojd Ričard (Floyd Richard) je bio nadzornik imanja i mogao je da priušti dovoljno veliku kuću da deca mogu da spavaju u zasebnoj sobi. Ričard i njegova supruga Zelma su se često svađali i tukli. Kao što je Tina jednom rekla, njeni roditelji su već imali jedno dete, Tininu stariju sestru Alin (Alline) i nisu želeli drugo čeljade. Tina nikada nije osetila roditeljsku ljubav.

Ja vam dođem kao neka vrsta instant karme za moju majku. Naime, ona je mog oca preotela od druge žene i kad je htela da ga napusti, bila je trudna sa mnom„.

Tina je imala tri godine kada su njeni roditelji otišli ​​da rade u odbrambenom objektu u Noksvilu (Knoxville), ostavljajući je da živi sa bakom i dekom u Natbušu (koji je proslavila u pesmi „Nutbush City Limits„). Porodica Tine Tarner se, za kratko, ponovo ujedinila kad se rat završio, ali je Zelma očajnički pokušavala da pobegne od svog muža i to je i učinila kad je Tini bilo 12 godina.

Oduševila sve svojim glasom

Kad se Ričard ubrzo ponovo oženio, deca ga više nisu zanimala. Devojčice su živele kod raznih rođaka, sve dok se sa 16 godina Tina nije vratila majci, da bi živela sa njom u Sent Luisu, u američkoj državi Misuri. Onda je u jednom noćnom klubu, prisustvovala nastupu lokalnog R&B benda. To su bili Ajk Tarner i „Kings of Rhythm„. Gledajući ih, gotovo da je pala u trans.

Jedne večeri, uzela je mikrofon tokom njihove pauze i počela da peva, sablaznivši sve svojim glasovnim sposobnostima. Bila je to 1957. godina. Tada se  pridružila bendu i dobila nadimak Mala Ana (Little Anna). Odustala je od škole i želje da postane medicinska sestra. Njena prva ljubav, Heri Tejlor (Harry Taylor) je napravio dete drugoj devojci i Tina je otpočela vezu sa saksofonistom grupe Rejmondom Hilom (Raymond Hill), koji joj je napravio dete kaod je imala 17 godina. Nisam ga volela kao Harija, ali je bio zgodan, pa sam posmislia da će i moje dete biti zgodno kao on, rekla je Tina jednom prilikom. Tada ju je majka izbacila iz kuće. Rodila je sina Rejmonda Krega (Raymond Craig), u avgustu 1958. i muzičar ju je ostavio da se sama stara o detetu. Ipak je završila školu i zaposlila se u bolnici da bi mogla da odgaja dete i plaća negovateljicu, da bi ona pevala u slobodno vreme.

Onda je Ajk, kao lokalna poznata ličnost i ženskaroš, postao njen mentor. Tina je za njega mislila da je „ružan„, ali je bila sigurna da želi muzičku karijeru i potrudila se da mu privuče pažnju, pa se i zaljubila u njega. Počeli su da žive zajedno i usvojio je nejnog sina.

Gledajući je kao put do slave za kojom je toliko čeznuo, Ajk je Tini dao posebnu ulogu na sceni, tražeći od nje da nosi mini suknje da bi se videle njene duge noge i insistirao je da njen glas bude što siroviji i što više seksi. Na njihovom prvom albumu „A Fool in Love“ predstavio je Anu kao Tinu. Ime je, naravno, izabrao Ajk. Pesma „It’s Gonna Work Out Fine“ ih je dovela do nominacije za „Grammy“ nagradu, a album je dospeo na drugo mesto R&B liste.

Metalnim đonom po glavi

Ajk je prvi put pretukao Tinu kada je pokušala da ga spreči da je vara, iako je tad bila trudna sa njhovim sinom. Na njene verbalne primedbe joj je odgovorio udarcima u glavu metalnim đonom. A onda je, kao životinja, nasrnuo na nju i silovao je. Tako je Ajk počeo da kroz strah kontoliše Tinu. Zaljubljenost i ljubav ubrzo su je prošle.

A Fool in Love“ je postao veliki hit i Ajk je insistirao da se presele u Los Anđeles. Tina je smeštena u bolnicu zbog hepatitisa. Lekari su insistirali na odmoru, ali ju je Ajk na silu odveo iz bolnice, da bi nastavili turneju. Njihov sin Ronald – Roni (Ronnie) je rođen oktobra 1960. godine. Par se venčao dve godine kasnije na ceremoniji koja je trajala deset minuta, u Tihuani u Meksiku. Tina se plašila da odbije nasilnog čoveka koji joj je kontrolisao život. Tako je postala maćaha njegovoj deci.

Mnogi su se čudili što ga nije ostavila posle prvih batina. Odgovor im je dala u autobiografiji koju je izdala 1986. godine. Zapravo, problem je poticao iz njenog detinjstva kad je bila odbacivana, što je uticalo da izgubi samopoštovanje, a dobije veliki strah od napuštanja.

HOĆU LJUBAV, NEĆU LJUBAV: BEŽI OD MENE! NEĆU DA TE POVREDIM, NEĆU DA ME OSTAVIŠ! (VIDEO)

Tina je mislila da ako napusti Ajka da će to biti kraj njene karijere. Tek je kasnije shvatila je da je Ajk bio taj koji je bio uplašen činjenicom da može nju da izgubi. Shvativši da je njen talenat neprocenjiv, Ajk je pokušao da je psihički i fizički kontroliše. Nije je puštao iz vida, nije joj davao novac i nije joj dozvoljavao da viđa prijatelje. Držao ju je u stalnom strahu, da bi bila pokorna.

Gasio cigarete po njoj, udarao čime je stigao, lomio joj vilicu i rebra…

Nasilje nije prestajalo. Tukao bi je sa svim što bi mu došlo pod ruku – telefonima, ofingerima, cipelama… Da bi nasrnuo na nju, nije bio potrban neki razlog. Tina je trebalo samo da ga pogleda na „pogrešan“ način. Na mnogim nastupima je znala da se pojavi sa masnicama na licu, podlivima na očima ili sa otečenom, krvavom usnom.

PREPOZNAJTE EMOTIVNO ZLOSTAVLJANJE: MANIPULACIJA, EKONOMSKA ZAVISNOST, VREĐANJE I PONIŽAVANJE KAO NAČINI KONTROLE

Njihova spremačica je jednom videla da je Ajk ugasio cigaretu Tini na nosu, kao i da joj je prosuo šolju vrele kafe po licu. Tad je zadobila opekotine trećeg stepena. Jednom prilikom joj je polomio vilicu. Onda joj je polomio rebra u garderobi. I pored svih batina i prebijanja, uvek ju je terao da izađe na scenu.

On je kasnije izjavio: Da, tukao sam je. Ništa manje i ništa više od bilo kog prosečnog muškarca koji tuče svoju ženu. . . ali, ako ona tvrdi da sam je zlostavljao, pa dobro, možda i jesam„. U svojim memoarima iz 1999. godine, sukobile su se tvrdnje bivših supružnika.

Naravno, udrao sam Tinu„, napisao je. „Znao sam da je bukvalno zalepim za pod, bez razmišljanja. Ali je nikad nisam premlaćivao„.

Onda je Ajk prestao da krije da vara ženu. Imao je veze sa pratećim vokalima i spremačicama, od kojih je jedna postala i njegova lična konkubina. Tina nije smela da se buni. Samo je tražila da ne dovodi ni jednu ženu u njihov krevet. Na turnejama, muški članovi benda bi znali da imaju posebne zabave na kojima je Tini bilo zabranjeno da prisustvuje. Kad je Ajk, najzad, napravio svoj studio, obezbedio ga je kamerama i čeličnim vratima. Tu je dovodio razne žene. Nazvao ga je „mestom za kurvanje„.

Ajkov kokain i Tinin valijum

Kad slava udari u glavu, đavo dođe po svoje. Ajk je počeo da konzumira drogu. Prvo marihuanu, a onda kokain. Tako je postao paranoičan. Tina koja nije ni pila, ni pušila, a kamoli konzumirlala drogu, jednom je pokušala da ga napusti, ali Ajk je presreo autobus u kome je bila i vratio Tinu i decu kući. Međutim, onda je i njoj postalo jasno da bi mogla da ima karijeru bez Ajka.

Ondašnji čuveni producent Fil Spektor (Phil Spector) prvi je otkrio Tinin potencijal i platio joj je tada ogromnu sumu od 25.000 dolara za snimanje pesme „River Deep-Mountain High“ 1965. Spektor je platio i Ajku 20.000 dolara da ne bude u blizini, dok Tina peva. Pesma nije prošla naročito u Americi, ali je postala veliki hit u Velikoj Britaniji. „Roling Stounsi“ („Rolling Stones„) su  pozvali Ajka i Tinu da budu sa njima na turneji u Velikoj Britaniji.

Kada je Tina otkrila da su ona i jedna od Ajkovih ljubavnica istovremeno ostale trudne, odlučila je da da okonča agoniju. Smatrala je da je samoubistvo jedini izlaz iz pakla u kom se nalazila. Konačno sam došla do tačke kad sam bila spremna da umrem, napisala je u svojim memoarima.

Jednom prilikom, tačno pre nastupa, Ajk me je udario u lice i slomio mi je vilicu. Bez obzira na sve, trebalo je da izađem na scenu i da pevam, iako je krv liptala iz mojih usta. Osećala sam da više ne mogu to da izdržim„.

Progutala je 50 tableta valijuma i preživela samo zato što su joj lekari isprali želudac. Kada se vratila kući iz bolnice, Ajk joj je dozvolio dva dana da odmara pre nego što se opet vratila na scenu.

Kokain je preuzeo kontrolu nad Ajkovim životom. Više nije imao hrskavicu u nosu. Oprema u njegovom studiju za snimanje je prestala da radi, pošto je prosuo beli prah po njoj. Jedva da je spavao i počeo je da nosi pištolj. U svom tom haosu od života, Tina je tražila spas u religiji.  Recitovala je molitvu Gospodu kad god je htela da se smiri, a onda su je prijatelji upoznali sa budizmom. Prihvatila je meditaciju i ponavljala je budističku molitvu „Nam Myoho Renge Kyo“ i po četiri sata dnevno.

Napustila Ajka posle 16 godina maltretiranja

Posle 16 godina, Tina je napokon stavila tačku na užasan brak i torturtu u njemu. U julu 1976. godine, kada su zahvaljujući rekordnoj prodaji albuma i posle velikog broja nastupa odleteli u Dalas na koncert, Ajk ju je u limuzini koja ih je vozila do hotela udario čizmom u glavu. Tad mu je prvi put uzvratila, a kasnije te večeri se iskrala iz hotela, kad je zaspao. Prijavila se u drugom hotelu čiji je menadžer bio toliko uznemiren kad je video Tinino krvavo lice, da je postavio čuvara kod vrata hotela. Sledećeg dana je odletela za Los Anđeles i pokrenula postupak za razvod braka.

Njenim mukama nije bio kraj. Bila je bez novca. Ajk je imao je potpunu kontrolu nad njenim finansijama. Bila je prinuđena da je izdržavaju prijatelji, a za uzvrat im je čistila kuće i živela je na bodovima za hranu.

Ajk nije mogao da se pomiri sa činjenicom da je Tina otišla od njega i da želi da započne solo karijeru. Požari su podmetani kućama njenih prijatelja kod kojih je živela, a na automobile tih istih ljudi, kao i na Tinin je pucano. Policija je objasnila Tini da je odnos nje i Ajka i dalje pod ugovorom, pa je ona počela da nosi pištolj u tašni. Da bi se izdržavala, počela je da nastupa po kabareima.

Razvod braka je okončan 1978. Ajku je dala sve što su zajedno stekli, zadržavajući samo scensko ime, plašeći se da bi mogao da je zameni sa drugom Tinom Tarner. Još jednom je trijumfovala nad lošim životom. Iako je njena popularnost u Americi opadala, ona je i dalje bila velika zvezda u svetu, posebno u Velikoj Britaniji. Godine 1980. njen menadžer je postao Australijanac Rodžer Dejvis (Roger Davis). Tada je imala uspešne nastupe po Južnoj Africi, iako je Dejvis bio skeptičan zbog rasne diskriminacije, koja je bila vrlo prisutna u tom delu Afrike.

Promenila izgled

Dejvis je poradio i na Tininom imidžu. Počela je da nosi odeću sa šljokicama, resama i dugačke perike. Deo njenog secnskog nastupa bile su tanke, crne, kožne haljine, polako je počela da svoj izgled prilagođava rokenrolu. I pored svega, američka muzička industrija nije imala poverenja u crnkinju u četrdesetim godinama, koja je napustila bend svog muža u sred turneje i niko nije želelo da joj ponudi ugovor. Prijatelji sa drugog kontinenta su joj pomogli. Britanska publika je najviše doprinela da Tina postane pop zvezda koja puni stadione.

Rod Stjuart (Rod Stewart) ju je pozvao je da s njim peva u popularnoj TV emisiji „Saturday Night Live“ („Subotom uveče uživo„). „Roling Stounsi“ su joj dali priliku da nastupa sa njima tokom njihove američke turneje. Onda je 1982. godine snimila pesmu sa pop grupom „Britiš Ilektrik Faundejšn“ („British Electric Foundation„) i to je skrenulo pažnju na nju. Izdavačka kuća „Kepitol“ („Capitol„) je bila zainteresovana za nju.

Tina Tarner i Mik Džeger

Vodeći ljudi iz izdavačke kuće „Kepitol“ su svoju pažnju usmerilli ka Tini kad su saznali da je Dejvid Bouvi (David Bowie) veliki Tinin obožavalac. Svi zajedno su sa Kitom Ričardsom (Keith Richards) i Ronijem Vudom (Ronnie Wood) otišli da gledaju kako Tina nastupa u hotelu „Ric“ („Ritz„) u Njujorku. Posle toga, svi muzičari su se vratili u Ričardsov stan i celu noć imali svirku.

Prvi solo album prodat u 20.000.000 primeraka

Tina je onda sa „Kepitolom“ potpisla ugovor. U Londonu je snimila svoj prvi solo album „Private Dancer“ 1984. godine. Album je prodat u 20.000.000 primeraka širom sveta i imao je mnogo hitova, među kojima je i njena prva pesma koja je došla do mesta broj jedan na top listama, a to je „What’s Love Got to Do With It?„. Za nju je ovenčana i „Grammy“ nagradom.

Njenoj karijeri pomoglo je pojavljivanje u filmu „Pobesneli Maks“ („Mad Max Beyond Thunderdome„) iz 1985. sa Melom Gibsonom (Mel Gibson) u glavnoj ulozi. Posle otpevane pesme za film „We Don’t Need Another Hero“ i uloge, svetske muzičke zvezde među kojima su bili Mik Džeger (Mick Jagger), Pol MaKartni (Paul McCartney) i Erik Klepton (Eric Clapton), počeli su da se utrkuju ko će da peva s njom.

Godine 1986. objavila je album „Break Every Rule“ koji je prodat u milionskom tiražu. Iste godine je objavila i autobiografiju „Ja, Tina“ („I, Tina„) i dobila je svoju zvezdu na holivudskom Bulevaru slavnih.

U januaru 1988. godine, Tina je sa Polom MeKartnijem nastupila na stadionu u Riju de Ženeiru, gde je pevala pred najvećim brojem ljudi. Smatra se da je koncertu prisustvovalo oko 180.000 duša. Sledeće godine je objavila album „Foreign Affair„. Tako je pokazala da i sama može da vodi brigu o svojoj karijeri što je i činila narednih godna, čak i pošto je najavila svoju „polupenziju„, 2000. godine. Te godine je od svetske turneje najviše zaradila, a „Ginisova knjiga rekorda“ je objavila je da je prodala najviše ulaznica za koncert od bilo kog solo izvođača u muzčkoj istoriji. Nedavno je izjavila da i dalje može da snima, ali da je stara da nastupa uživo.

https://www.youtube.com/watch?v=sPkMOeBPLFo

Producent filma o životu sa Ajkom Tarnerom

Bila je producent filma „What’s Love Got to Do With It“ iz 1991. zasnovan na događajima iz njenog i Ajkovog života, čak je glavnu glumicu učila scenskim pokretima. Zajedno sa grupom „U2“ je 1995. radila muziku za film o Džejmsu Bondu (James Bond) „Golden Eye„. Nastupala je zajedno sa Bijonse (Beyoncé) na dodeli „Grammy“ nagrada 2008. Nosila je kolekciju Đorđoa Armanija (Giorgio Armani) u Pekingu 2012. i te iste godine se pojavila na naslovnici nemačkog „Voga“ („Vogue„) postavši tako najstrarija osoba koja se pojavila na naslovnici ovog časopisa.

Posle užasnog braka sa Ajkom, probala je da sa nekima uđe u vezu. Tina je imala nekoliko veza i vezica, sve dok se nije ozbiljno zaljubila u Ervina Baha (Erwin Bach), nemačkog muzičkog direktora, zaljubljenika u „ferarija“ (Ferrari), 17 godina mlađeg od nje. Upoznali su se u Londonu 1985. godine. Od tada su zajedno. Tina je jednom izjavila: Doživela sam sreću koju sam mislia da za mene ne postoji. Kad ono…

Godine 2013. par se venčao u Švajcarskoj, gde je Tina živela od 1994. Bilo je to budističko venčanje u Tininoj vili, na obali jezera Cirih. Tina koja je te godine postala švajcarski državljanin, unapred se izvinila komšijama zbog buke.

https://www.youtube.com/watch?v=8lo9ld3rFww

Život joj zadao još jedan udarac

Ajk, koji je dve godine proveo po zatvorima zbog posedovanja droge, umro je od predoziranja kokainom 2007. godine. On je do kraja života tvrdio da nije loše postupao prema Tini.Njegova smrt me nije pogodila, izjavila je pevačica kasnije. On je za mene mrtav već 30 godina. Kada sam otišla od njega, otišla sam zauvek„.

Tina tvrdi da se iz velikih muka rađa velika umetnost i ona danas tako gleda na svoju prošlost. Ljudi misle da je moj život bio težak, ali ja smatram da je zapravo divno putovanje, rekla je jednom.

Što ste stariji, više shvatate da nema veze šta se dešava, već kako se nosite sa tim„.

Na žalost, još jedna nesreća je ovog leta pogodila pevačicu. Njen stariji sin Rejmond Kreg se ubio u svom stanu u Los Anđelesu, a tog dana Tina je bila na reviji Đorđoa Armanija u Parizu. Kremiran je, a pevačica je njegov pepeo posula po okeanu. Iako je imao 59 godina, za mene će uvek biti moja beba, napisala je Tina na Tviteru.

 

Inspiracija – dailymail.co.uk, mirror.co.uk

Fotografije: Pinterest, Instagram, afropunk.com, essence.com, flipboard.com,. vintag.es, laist.com, heightline.com

 

Ostavite odgovor