Sveti Patrik ponovo među nama: Obucite nešto zeleno, popijte crno pivo i proslavite dolazak proleća (VIDEO) (RECEPT)

Ponovo je taj dan. Dan svetog Patrika. Srbi vrlo revnosno obeležavaju i ovaj „praznik“ godinama unazad. Volimo mi da pronalazimo neke veze sa Ircima, tačnije Keltima. Našli smo da smo rođaci, da imamo slično poreklo, a to su nam i naučnici potvrdili. Ipak, kad već toliko volimo da se oblačimo u zeleno i prizivamo duhove Kelta, znamo li ko je bio taj sveti Patrik?

Irski sveštenik koji nije bio Irac

Odmah da razjasnimo – nije bio ni Irac. A za neke je pitanje i da li je postojao. Tvrnje su i da je on neka vrsta irskog svetog Petra.  Rođen je oko 385. godine u Škotskoj, u aristokratskoj, hrišćanskoj porodici pod imenom Magonus Sukatus Patrikijus. Priče kažu da mu je i otac bio sveštenik. Mladog Patrika religija nije mnogo zanimala, ali sudbina je sve uredila tako da ovom mladiću religija postane jedina bitna stvar.

Naime, u 16. godini kidnapuju ga irski gusari i prodaju ga kao roba u Irskoj. On tada postajepastir koji čuva ovce za svog gazdu. Čuvanje ovaca nateralo ga je da počne da razmišlja o veri. Najednom, postaje veliki vernik. Njegovo ropstvo je trajalo sedam godina, kada je najzad dobio priliku da pobegne. Navodno, neki glas mu se javio u snu i rekao mu da je došlo vreme njegove slobode. On beži, ukrcava se na gusarski brod i vraća se kući. Međutim, opet mu se javlja glas koji ga zove nazad u Irsku.

Patrik postaje sveštenik, a onda i biskup. Na zahtev pape Celestina I vraćen je u Irsku. Propovedao je hrišćanstvo u celoj Irskoj, ali nije uvek i svuda bio dobro prihvaćen. Naime, često je prebijan, mučen (jednom čak i zatvoren na dve nedelje), stalno upozoravan i hapšen. Napisao je knjigu „Ispovesti“ na latinskom jeziku u kojoj je opisao svoje zarobljeništvo i kako je naučio irski jezik. Probleme su mu pravili keltski sveštenici – druidi. I pored problema, Patrik je prvo krenuo da hrišćanstvo propoveda kralju i njegovoj sviti. Kako je kralj to prihvatao, tako je to činio i narod, pa je Irska jedina zemlja gde je hrišćanstvo došlo bez naslništva i prolivanja krvi.

Sveti Patrik proterao zmije, guštere i slepe miševe iz Irske

Ne bi sve bilo zanimljivo da nema legendi i priča. Navodno, Patrik je proterao sve zmije, guštere i slepe miševe iz Irske. I stvarno, u toj zemlji nema ni zmija, ni guštera, a ni slepih miševa ni dan danas. Međutim, za to postoji naučno objašnejnje – Irska je okružena ledenom vodom i prosto je nemoguće da hladnokrvne životinje tu opstaju. Patrik je progon zmija u Irskoj objašnjavao dolaskom novog doba, to jest hrišćanstva koje dolazi umesto paganstva. Prema pričama, Patrik je uz pomoć deteline sa tri lista pričao o svetom trojstvu i tako propovedao hrišćanstvo. Čak kruže legende da je bio vidovit i da je proricao budućnost, kao i da je bio čudotvorac. Umro je 17. marta 461. kod irskog grada Douna. Ubrzo je zaboravljen. Ali, očigledno je istorija htela da bude upamćen.  Nekih 400 godina kasnije, sveti Patrik postaje zaštitinik Irske. Odjednom, za Dan svetog Parika glavna boja postaje zelena, pije se pivo i veoma često se prave parade. Inače, boja svetog Patrika je bila plava, ali je vremenom zbog simbola Irske, koja obiluje bujnom vegetacijom, postala zelena. A tu je i detelina koja je, takođe, zelena.

Međutim, postoje teorije da je zaboraviljen da bi se ispričala priča o ranijem irskom prihvatanju hrišćanstva, a ne u petom veku kao što je to ispričano u priči o svetom Patriku. Naravno, postoje spisi da se još sveti Bernard u 12. veku žalio da se hrišćanstvo nije dobro primilo u Irskoj i da su tamo „na snazi“ još paganski obredi. Takođe, sveti Patrik se poistovećuje sa keltskim bogom deteline Trefuilngidom, koji je čuvar trostrukog ključa, uzgaja čudotvorne plodove i jabuke besmrtnosti i, po nekim tvrdnjama, smatra se da je sveti Patrik on, samo u hrišćanskom obličju.

Proslava svetog Patrika uz usoljenu govedinu, paradu i zelenu reku

Irci su svog svetitelja obeležavali u krugu porodice, na taj dan prekidaju uskršnji post i jedu specijalno pripremljenu govedinu koja je usoljena, sa kupusom. Ako vas zanima da tako nešto spremite, evo recepta 🙂

Usoljena govedina sa kupusom

Sastojci:

  • oko 1,5 kg govedine
  • 1 velika glavica kupusa
  • 5 šargarepa
  • 10 manjih crvenih krompira

majčina dušica, ruzmarin, beli luk (po želji), so

Priprema:

Iseći govedinu na veće komade i posoliti je, začiniti majčinom dušicom i ruzmarinom. Stavite govedinu u veliki lonac i dolite vodu. Pokrijte posudu i kuvajte na jakoj vatri dok ne provri. Čim provri, smanjite vatru i kuvajte oko 75 minuta ili dok meso ne omekša.

Dodajte ceo krompir i šargarepu, i kuvajte dok povrće ne omekša. Dodajte kupus i kuvajte još 15 minuta. Izvadite meso i kuvajte povrće još 15 minuta.

Servirajte meso zajedno sa povrćem. Po želji dodajte supu u kojoj se kuvalo meso i povrće.

Samo nek’ je veselo… I zeleno!

Međutim, Amerikanci taj praznik počinju da proslavljaju bukom i paradom, a sve po ugledu na irske vojnike koji su davne 1762. na bučan način u Njujorku obeležili 17. mart, sa paradom i slavljem.

Danas u Americi ima više od 100 velikih proslava ovog dana, a najveselije je svakako u Bostonu, dok Čikago reku oboji u zeleno. Ipak, ne sme se zanemariti čnjenica da u Americi živi 30 miliona Iraca, dok ih u rodnoj Irskoj živi tek četiri miliona!

Vilenjak Leprikon i njegov ćup zlata

Često će se uz svetog Patrika videti i vilenjak Leprikon koji podseća na tipičnog Irca – mali, debeljuškast, obučen u zeleno, sa riđom bradom i zelenom kapom. On nema nikakve veze sa svecem koji se proslavlja na današnji dan. Irci su oduvek verovali u vilenjake i nestvarna bića, a za ovog vilenjaka važi priča da je krpio obuću drugim vilenjacima i da je za to dobijao novac. Taj novac je sakrivao u ćupu i ostavljao ga na kraju duge. Ako ga nekad neko i sustigne, Leprikon je trebalo da mu ispuni tri želje. Običaj je u Irskoj da odrasli sakriju novčiće, a da ih deca traže u nadi da će sresti Leprikona.

Dablin je Patrika iskoristio za promociju turizma

Do 1970. pabovi nisu radili u Irskoj na ovaj dan. Tek od 1995. je ovaj praznik iskorišćen za promociju turizma u ovoj zemlji. Danas će na ulicama Dablina najmanje milion ljudi prodefilovati u maskama Leprikona. Ubrzo, sveti Patrik je postao praznik i za ceo svet. U Pragu se na današnji dan organizuju rok koncerti, a u Srbiji se takođe sveti Patrik poslavlja po lokalnim pabovima i sa irskom muzikom i koncert imaju srpski IrciOrthodox Celts„-i.

U praznovanju ne zaostaju ni bivše jugoslovenske republike. Na neki način, ovo je svojevrsna proslava dolaska proleća. Bitno je da danas imate nešto zeleno na sebi. Ako nemate – uštinite se i razbijte maler. Ili bar popijte crno pivo. Kažu, valja se.

 

Fotografije: Pinterest/Ed Morita, catholic.org, stepsofjustice.org, documentsdelivered.com, readersdigest.co.uk, theodysseyonline.com, amazingribs.com, irishmirror.ie

Ostavite odgovor