Priča o Uranu: Gospodar Neba i neumoljivi buntovnik

Kakva je to planeta Uran koja je otkrivena davne 1781. godine? Planeta koja je donela prekretnice i novitete, a njenog pronalazača, engleskog astronoma sera Vilijama Heršela, osudila na podrugljive poglede?

Za početak Uran je daleka, hladna i mistična planeta, udaljena od Saturna hiljadu miliona svetlosnih godina. Zato je do njenog otkrića došlo vrlo kasno. Njegova temperatura je – 170 Celzijusovih stepeni. Uranu treba čak 84 godine da obiđe Sunce.

Uran ima pet velikih satelita – Mirandu, Arijela Ubrijela, Titanija i Oberona. Godišnje pređe samo pet stepeni Zodijaka, što znači da u jednom znaku boravi od sedam do osam godina.

Simbol noviteta i svega modernog

U astrologiji, znak Urana je poput antene. On je tako simbol modernog vremena, simbol inovacije, zračenja i borbe za prava čoveka i humanije društvo.

Astrološki, Uran predstavlja grom, prasak, udar, iznenadni događaji, viša sila. Uran utiče na intelekt. Zajedno, utiče na telo i psihu. U zavisnosti od položaja i aspekata, daje genije, ali i psihički poremećene osobe.

Mitološki gospodar Neba

U grčkoj mitologiji Uran je gospodar Neba. Zajedno sa Geom ili Zemljom svojom majkom i ženom je stvorio strašne Titane. Rimski pandan mu je Cel.

Uran se odrekao Titana, a Gea mu to nikad nije oprostila. Onda je Gea nagovorila je jednog od svojih sinova, Hronosa ili Saturna, da joj pomogne u osveti Uranu. Saturn je Urana kastrirao i tako ga svrgnuo sa prestola. Saturn je završio slično kao i njegov otac.

Iz Uranove krvi koja je pala na Zemlju rođene su erinije, strašne boginje željne da kazne svakoga ko im se nađe na putu, a iz bele morske pene koja se skupljala oko Uranovih genitalija, rodila se Afrodita ili Venera, boginja lepote, ljubavi i plodnosti, ali i dekadencije.

Buntovnik s razlogom

Zbog sporog kretanja, neki astrolozi smatraju da Uran baš i ne utiče na svaki pojedinačni znak Zodijaka, međutim, u praksi, se pokazalo da to baš i nije tako. Postoji mnogo primera hitrog, brzog i neumoljivog Uranovog uticaja i u ličnim horoskopima.

To su životni preokreti, gubici, neočekivani događaji koji osobe zatiču potpuno nespremne, prirodne katastrofe, viša sila. Uran, kao planeta promena, naučnih otkrića i genijalnosti, upravlja elektricitetom, svetlošću, avijacijom, astrologijom, psihologijom i psihijatrijom, javnošću, politikom, revolucijama i prevratima. Simbolizuje pobunu, a protiv koga ili čega dolazi do bune pokazuju znak i astrološka kuća u kojima se ta planeta nalazi.

U anatomioji Uran upravlja onim najosetljivijim i najtananijim nervima, a bolesti koje nastaju pod njegovim uticajem su sve nervne bolesti, grčevi mišića i infarkt.

Uran je „jak“ u Vodoliji (rođeni od 1. aprila do 9. juna 1995, zatim od 12. januara 1996. do 10. marta 2003. godine), Jarcu (rođeni od 14. februara do 26. maja 1988, od 2. decembra 1988. do 31. marta 1995, od 10. juna 1995. do 12. januara 1996) i Škorpiji (generacije rođene od 21. novembra 1974. do 15. novembra 1981. godine, rođeni od 1. aprila do 9. juna 1995), a „slab“ u Raku (rođeni od 10. juna 1949. do 9. juna 1956), Lavu (generacije rođene od 10. juna 1956. do 9. avgusta 1962) i Biku (rođeni od 28. marta 1935. do 14. maja 1942. godine).

Planeta naučnika i umetnika

Vrlo je naglašen u horoskopima onih koji su se istakli u umetnosti i nauci. U ličnom horoskopu uvek aktivira planetu u čijoj blizini se nalazi, naročito takozvane „brze“ i lične planete kao što su Sunce, Mesec, Merkur, Venera i Mars.

Ukoliko se Uran nađe blizu Meseca, to može da da jaku intuiciju i genijalnost, blizu Venere jaku erotsku energiju i zavodljivost, blizu Sunca jak ego, a blizu Marsa seksepil od koga sve „puca“ i agresivnost. Uran u konjukciji sa Jupiterom dobar je za ambiciju, sa Saturnom daje upornost, a kada se nađe blizu Plutona tvrdoglavost i promiskuitet.

Astrološko polje u kom se nalazi Uran u nečijem horoskopu donosi osobu koja može da (ne)prijatno iznenadi, bilo da je u pitanju ljubavna veza, rodbinski odnos, razvod ili otkaz.

Šta sve donosi Uran u Biku?

Uran se trenutno nalazi u astrološkom znaku Bika. Šta to otprilike znači?
Pošto znak Bika predstavlja i planetu Zemlju, moguće je da će narednih godina biti više zemljotresa i tektonskih promena koje mogu uticati na planetu.

Uran u Biku može da donese revolucionarna rešenja i pronalske vezane za korišćenje prirodnih resursa za proizvodnju električne energije.  Možda Zemlji prete i asteroidi koji ulaze u Zemljinu orbitu, kao i stari sateliti koji mogu da završe padom na planetu.

Pošto Uran predstavlja novitete, a sada je u Biku, to može doneti nove načine plaćanj. Elektronski novac će biti sve popularniji i možda će potpuno zameniti papirni novac.

Bik upravlja i poljoprivredom i hranom, pa Uran može doneti nove tehnologije koje će ubrzati poljopirvrednu proizvodnju. Na žalost, nova proizvodnja može da napravi suprotan efekat i da proizvodi ne budu zdravi. Međutim, ne mora da sve da bude loše. Mogu da se pojave nove sorte, kalemi i noviteti u poljoprivredi.

Znak Bika predstavlja govedinu i svinjetinu. Cene ovih proizvoda mogu da osciliraju – od jeftinoće do skupoće.

Uran u Biku donosi novu modu u kuhinji. Kuhinjski elementi će doživeti revoluciju i inovaciju, a ovo vreme donosi i nova jela, nove načine pripremanja hrane. Ubrzaće se proces spremanja jela. Često će se dešavati problemi sa električnim instalacijama u kuhinjama, pogotovu onim starim.

Na svetskom planu može doći do separatističkih ratova. Mnogi će poželeti da se odvoje od svojih matičnih zemalja. To se posebno odnosi na Španiju, Tursku, Izrael i Srbiju. Španija Izrael i Turska su predstavljene Bikom, a prema nekim astrolozima, Srbija ima Bika na ASC ili u podznaku.

Treba napomenuti da je Uran poslednji put bio u znaku Bika od aprila 1935. do maja 1942. godine. Taj period je obeležilo jačanje nacizma u Nemačkoj i pritisak na Jevreje koji su, kao i zemlja im, predstavljenji Bikom. Drugi svetski rat je počeo kada je Uran prolazio kroz znak Bika.

Šta to donosi Zodjaku?

A kako će Uran uticati na svaki znak? Pa evo.

Ovnovi bi trebalo da očekuju finansijske promene kao i promenu odnosa prema materijalnim vrednostima.

Bikovima Uran donosi nestrpljivost, prodornost i želju za promenom na ličnom nivou.

Blizanci će najverovatnije otkriti mnogo tajni. Mogu da se posvete nečemu što je za njih, do sad, bilo nepoznato. Možda će više brinuti o zdravlju i lošije spavati.

Rakovi bi trebalo da prekinu prijateljstva, da prekinu neke kontakate da bi stvorili nova prijateljstava.

Lavove najverovatnije očekuju promene na poslu kao što su otkazi ili prelasci na nova radna mesta.

Device će najverovatnije prionuti na usavršavanje znanja i vidike i to putem stranaca ili putovanja u inostranstvo.

Vagama Uran može da donese veće finansijske promene, možda podizanje kredita i veće pozajmice. Žene Vage mogu neplanirano da ostanu u drugom stanju.

Škorpije mogiu da očekuju promene na partnerskom planu. Verovatno će im ovo vreme doneti rešavanje svih nedoumica vezanih za veze i brakove. Razvod, raskid, nova veza ili brak.

Strelčevi mogu da očekuju poslovne promene, preseljenja firme kao sve novo i to baš na poslovnom planu.

Jarčevi će uživati u emotivnoj slobodi zbog čega mogu da odluke donose srcem što baš i nije njima svojstveno. Možda ih očekuju nove ljubavi, raskidi ili neplanirane trudnoće.

Vodolije bi trebalo da se posvete domu i porodici. Možda ih očekuju preseljenja.

Ribe bi mogle da postanu komunikativnije nego inače, a neke mogu da počnu da pišu knjige.

Inspiracija – novosti.rs, astroregulus.com

Fotografije: Wikipedia, Pixabay, lovinglightastrologer.com, moonhoroscope.com, horoscopes.lovetoknow.com

Ostavite odgovor