Praznična depresija: Kako se izboriti sa „crnim psom“ u Deda Mrazovom kostimu?

Prvo, treba da shvatite da niste Ebenizer Skrudž i da definitivno niste sami. „Praznični bluz“ je stvarniji i mnogo češći nego što mislite. Drugo, trebalo bi da budete dobri prema sebi. Pokušajte da se ne kažnjavate svojim stanjem i onim što ne osećate. I treće, odvojite nekoliko minuta da pročitate ovaj tekst o mogućim uzrocima vaše depresije i najboljim lekovima za „praznični bluz“.

Nekako ste izdržali poslednjih 11 meseci. Međutim, nastupio je decembar i svi kao da su upali u nepoznatu euforiju, jer, zamislite, ide – Nova godina. Naravno, svi negde jure i žure, kao da dolazi ne znam šta. Sve oko vas svetli i sija, a vi najednom tonete u depresiju. Šta raditi u tom slučaju?

Prvo, treba da shvatite da niste Ebenizer Skrudž (Ebenezer Scrooge) i da definitivno niste sami. Praznični bluz“ je stvarniji i mnogo češći nego što mislite. Drugo, trebalo bi da budete dobri prema sebi. Pokušajte da se ne kažnjavate svojim stanjem i onim što ne osećate. I treće, odvojite nekoliko minuta da pročitate ovaj tekst o mogućim uzrocima vaše depresije i najboljim lekovima za „praznični bluz„.

Usamljenost:

Ljudima koji nemaju nekog bliskog, koji nemaju porodicu ili žive daleko od porodice, praznici mogu da padnu baš teško. Dok čeznu za društvom, usamljeni ljudi često se još više udaljavaju od drugih, što čini da se lošije osećaju, a sve to vodi do depresije.

Lek:

  • Probajte da se oduprete iskušenju da se prepustite stanju u kome ste. Ustanite i krećite se, idite do omiljenog kafića, kod frizera, svratite do knjižare ili u park. Cilj je da budete okruženi ljudima. Kratki razgovori i osmesi mogu vam popraviti raspoloženje.
  • Pronađite načine da okupirate sebe i da ne živite u samoći. Obiđite grad u kome živite, kao da ste tek pristigli turista. Budite deo turističke grupe, možda upoznate nekog novog. Ili, volontirajte u prihvatilištu za životinje. To će vam okupirati misli.
  • Nazovite nekoga za koga mislite da se oseća kao vi. Možda će ta osoba pristati da priča sa vama. Odbacite mogućnost odbacivanja, već hrabro pristupite činu zvanja. Ko zna, možda pomognete jedno drugom?

Gubitak:

Ako se nosite sa gubitkom voljene osobe, onda nametnuto osećanje sreće tokom praznika može vas dovesti do osećanja krivice, a možda čak i do velike tuge, čim se samo prisetite te osobe.

Lek:

  • Svi se, na neki način, suočavamo sa krivicom kad izgubimo nekog. Važno je da ne dopustite da nametnuto osećanje diktira vaša istinska osećanja. Poštovanje prema onima koje ste izgubili treba da vas vrati na lepe trenutke koje ste proveli zajedno. I osmeh upućen nekom koga ste izgubili, u trenutku kad pomislite na tu osobu, može da pokaže ljubav isto kao i suze.
  • Iako ne bi trebalo da se osećate krivi, u redu je da budete tužni i da priznate sebi i drugima da vam nedostaje voljena osoba.

Sećanje na prošle praznike:

Sećanja su deo praznika. Ako vam trenutne životne okolnosti nisu najbolje, možete „zaglaviti“ sebe u čekanju boljih vremena, koja su bila u prošlosti, na štetu sadašnjosti.

Lek:

  • Stvarajte nova sećanja. Ne postoje pravila kako bi praznici trebalo da izgledaju. Ako misite da bi ono što ste do sad radili moglo da vas učini setnim, onda ubacite nešto novo. Nisu vam klinci kod kuće? Napravite kolače za decu u bolnici.
  • Ako vam je teško da budete tu gde trenutno jeste, idite na neko mesto za koje vas ne vezuju sećanja. Rezervišite hotel u obližnjem ili nekom udaljenom gradu, isplanirajte nekoliko aktivnosti, kupite sebi poklon i uživajte da budete sami sa sobom.

Na kraju, ukoliko pobedite „praznični bluz„, to znači da ste ostali dosledni sebi. Možda poželite da se zabavite i da budete u društvu. Važno je da znate da uvek možete otići sa zabave ukoliko vam ne prija. Tako poštujete svoje granice, a ne udaljavate se od ljudi. To je nagrada vama što se bar trudite da budete veseli.

Povrh svega, to znači da ste zahvalni za sve male radosti i trenutke sreće u vašem životu.

Inspiracija – psycom.net

Fotografije: gallery.yopriceville.com, Pixabay

Ostavite odgovor