Odlazi nam leto: Evo kako da se izborite sa melanholijom

Da li ste nekad čuli za postletnju depresiju? To je setno raspoloženje koje se javlja kod onih ljudi koji baš mnogo vole leto. Pošto i sama spadam u te ljude, a pošto znam da vas ima takvih kao što sam ja, donosim vam načine da se izborite sa tugom što odlazi leto.

Ako bi mene neko pitao zašto volim leto spisak razloga bi bio poduži. Sunčani i dugi dani i tople, letnje noći . Putovanja i vreme koje se provodi napolju, ide se na plažu, pripremaju se piknici i roštilji u prirodi, sedi se do kasno u noć na balkonu, terasi ili u bašti, rano se budi i uživa sa što manje odeće i šminke. Kako se leto bliži kraju, a posebno dolaskom septembra i prvih jesenjih kiša, mnogi počinju da se osećaju bezvoljno i deprimirano.

Postavite fotografije sa letovanja

Otpakujte kofere, ali i uspomene. Ako vam baš toliko nedostaje leto, vratite ga fotografijama. Fotografije podsećaju na bezbrižno vreme odmorazabave i druženja. Postavite fotografije sa letovanja kao pozadinu svog računara, uramite najlepše slike i stavite ih na vidna mesta u stanu tako da vas i u hladnim danima podsećaju na leto.

Idite na omiljeno mesto u gradu

Ako niste duže vreme bili u gradu, sigurno vam nedostaju omiljena mesta poput kafića, restorana, parka ili nekog drugog mesta koje za vas imaju posebna značenja. Posetite mesto koje će vas oraspoložiti i podsetiti zašto se kaže da nigde nije tako lepo kao kod kuće.

Družite se sa prijateljima

Iako je leto pri kraju i vratili ste se sa godišnjeg odmora, to ne znači da ne možete vikende da iskoristite za kratka putovanja u neki velnes centar,  bazen, jezero ili da napravite roštilj na nekom izletištu.  Ako je loše vreme, premestite roštilj u zatvoreni prostor. Najvažnije je dobro društvo i zabava.

Krajem leta većina se vraća sa godišnjih odmora i putovanja, a to je pravo vreme da se nađete sa prijateljima sa kojima se niste družili tokom vrelih meseci.

Vežbajte na otvorenom

Fizička aktivnost oslobađa endorfine koji su zaslužni za dobro raspoloženje. Iako s jeseni dani postaju  sve kraći, što je više moguće vežbajte na otvorenom. Pešačite i iskoristite dnevno svetlo i sunce koje je prirodni lek protiv depresije.

Jedite hranu bogatu vitaminima D i B

Vitamin D se dobija od sunca, ali u danima kada ste manje izloženi sunčevoj svetlosti, treba da jedete hranu bogatu ovim vitaminom, na primer ribu (tunjevina, losos, sardine), sok od pomorandže, mleko i jogurt. Nedostatak vitamina B može da stvori umor, stres, depresiju i zato jedite hranu bogatu ovim vitaminom, kao i mnogo voća i povrća. Hrana bogata omega-3 masnim kiselinama takođe pomaže u borbi protiv depresije, a može se pronaći u ribi, orašastim plodovima i semenkama.

Iskoristite sniženja

U prodavnice dolaze jesenje kolekcije, a to je najbolje vreme za kupovinu letnjih krpica na sniženjima. Sledeće leto će brzo doći, a nema boljeg osećaja od povoljne kupovine stvari koje će vam sigurno biti potrebne.

Planirajte sledeće putovanje

Leto nije jedino vreme za putovanja. Čak i ako trenutno nemate novaca i mogućnosti za putovanje , počnite da pravite planove za manja putovanja ili sledeći godišnji odmor. Zamislite naredni odmor, sunčeve zrake na koži, povetarac kako rashlađuje i odmah ćete se bolje osećati.

 

Fotografije: Pixabay.com

Ostavite odgovor