Nepoznata Korina: Žena koja je pesnika Ovidija dovela do neverovatnih devet orgazama za noć!

Rešila sam da ovog februara ostanem u Rimu i da vam predstavim jednu neverovatnu ženu. Ona je Korina i za mnoge je jedna od najzagonetnijih i najsenzacionalnijih ljubavnica. Nju je pesnik Ovidije proslavio u svojoj zbirki „Ljubavi„, iako tamo nikad nije precizno naglašeno o kome je reč. Veza im je bila burna, a oni su je krili koliko su mogli.

Raspušteni Rim

Tadašnji Rim je u isto vreme bio i veličanstven i užasan grad. Imao je otmene vile i sirotinjske četvrti. Za višu klasu tu su bila pozorišta, međutim niža klasa je orgijala po cirkusima. Nije sve bilo u seksu. Tamo su se čak dešavala danas nezamisliva krvoprolića gde su građani bodrili dresirane lavove da čupaju utrobu vezanim zločincima, a kasnije hrišćanima.

Sve to je posmatrao Cezar Avgust sa brda Palatin. Njegovi maniri su bili iznad toga što je video i grozio se nad ponašanjem plebsa. Cezar Avgust je pokušao zakonima da reguliše brak, seksualne odnose i nasledstvo i da poboljša iskvareni moral podanika.

Podatne žene

Anarhija koja je vladala i vojni pohodi su trajali su doveli do srozanih društvenih vrednosti Rima. Avgust je bio nostalgičan za starim danima, kad su Rimljanke bile skromne i posvećene radnice. Dok su muškarci bili u ratu žene su same vodile domaćinstva, a one iz bogatih klasa su čak upravljale velikim imanjima. U takvim vremenima nije bilo teško da žene osete šta znači moć i nedostatak muškarca, pa su se podavale ljubavnicima.

Plebs je uživao u zabavama, odlazio u pozorišta, na zabave, sportske događaje ili u cirkus. Bogatiji Rimljani su bili toliko bahati da su živeli neku vrstu ondašnje ne baš prihvaćene bulimije, jer su se prejedali i povraćali. Kad bi žene iz viokog staleža odlazile na spavanje, njihovi muževi bi često bančili sa kurtizanama ili prostitutkama. Čak se i za „moralnog“ Avgusta, koji je do izbezumljenja obožavao svoju ženu Liviju Drusilu, govorilo da je bio ženskaroš.

Ženska moć je bila mala

Kao i u Grčkoj, i u Rimu su samo slobodni ljudi imali prava i moć. Slobodne i oslobođene žene bile su u boljem položaju od robova, ali nijedna, ma koliko da je bila moćna njena porodica, nije imala ni deo prava koja su uživala njena braća ili otac.

Paterfamilias kao sistem je skroz degradirao žene. Očeva moć poticala je na njegovim, a ne na interesima žene ili dece. Novorođenče se polagalo kraj očevih stopala. Ako bi on podigao uplakanog dečaka ili naredio da se devojčica nahrani, detetov život bi bio prihvaćen. U suprotnom, deca, mnogo češće ženska, bila bi ugušena, ostavljena da umru od gladi ili puštena u brdima da ih pojedu zveri.

I konkubina i žena

Čak i deca koja, po rođenju, nisu osuđena na smrt, nisu bila bezbedna. Otac je uvek mogao da ih proda, ako se se naljuti. Ni brak ćerkama nije donosio olakšanje. Suprug, koga su drugi birali, zamenio bi oca. Ako bi počinila preljubu, muž je imao pravo da je ubije, ali i da je tuče do smrti, ako je uhvati da pije vino. Ukoliko bi postojala sumnja da žena pije, testiranje na vino se radilo tako što muškarac poljubio ženu.

Konkubina je u Rimu imala još niži status od zakonite žene. Ona je bila slobodna ili oslobođena žena koja je živela s muškacem koji joj nije suprug. Muškarci nisu u isto vreme smeli da imaju i ženu i konkubinu. Zato su uzimali konkubinu iz nižeg društvenog sloja, jer su tako mogli da ih odbace ako im rode vanbračnu decu ili kad se odluče za ženidbu. I udovci su radije birali konkubine, nego novi brak. Konkubinat je imao i neke prednosti. Bio je ozakonjen, konkubine su bile oslobođene krivičnog gonjenja zbog preljuba, ali ne i optužbi za blud.

Slaba stopa rađanja i lepota kao prioritet

Za razliku od Livije Drusile, Avgustove žene, koja se odevala jednostavnu i gotovo neugledno odeću, Rimljanke nisu bile ni skromne, ni sasvim posvećene deci. Stopa rađanja je naglo pala zbog trovanja olovom iz akvadukata, kao i zbog tadašnjih oblika kontracepcije i pobačaja.

Žene iz viših klasa dan su započinjale zategnutog lica, sa osušenom maskom od mleka i brašna, koju su stavljale pred odlazak u krevet. Pošto bi joj robinja sprala tu smesu, umočila bi se u kadu i čekala bi da dođe maser sa svojim mastima i masira udove dok ne postanu gipki. Kosu bi joj robovi namirisali eteričnim uljima. Onda bi je češljali, uvijali u kovrdže stavljali venčiće ili bi je puštali da pada u pletenicama.

Posle toga bi usledio je puder za izbeljivanje lica, rumenilo i ruž za usne, onda crna olovka za ivicu oka od pepela ili ugljena. Žene koje su mogle da priušte novi i opušten način života, negovanje lepote bilo je predigra za seksualne avanture. Neke su se čak ugledale na grčke hetere.

Ah, ti zakoni

Avgust je bio užasnut saznanjem da su žene zainteresovane za vanbračni flert, podejdnako kao i on. Onda je Avgust julijanskim zakonima 17. godine pre nove ere odredio da preljuba važi samo za žene koje su varale muževe i muškarce koji su spavali s tuđim ženama, ali ne i za one koji su se seksali sa nevenčanim ženama. Seksualno aktivne udovice i nevenčane, slobodne žene rizikovale su da ih optuže za manji prestup.

Svrha zakona je bila da prisile žene, posebno one iz elitne klase, da se udaju ili ponovo udaju i ostanu vezane za kuću. Ali često, kad su kazne bile baš surove, preljubnice bi izgubile pola miraza i trećinu imovine, preljubnici pola imovine i svi bi bili proterani na udaljena ostrva gde je sprovođenje kazne bilo nemoguće. Tako bi zakoni bili gotovo besmisleni. Avgust je porasao u očimanaroda kad je progano ćerku Julije, jednu od najozloglašenijih preljubnica Rima.

Zbirka pesama posvećena ljubavnici

Veliki rimski pesnik Ovidije, bogati aristokrata i talentovan mladić opsednut ženama, ljubavlju i seksom, savršeno se uklapao u razvratni svet Rima. Sa 16 godina oženio se prvom od svoje tri supruge, maloletnom nevestom koju nikad nije prestao da omalovažava. U 23. godini, u svojoj zbirci „Ljubavi„, predstavio je Korinu, svoju senzualnu i nevernu ljubavnicu.

Rimljani bili oduševljeni njegovim pesmama, a neki od njih su ispisivali Ovidijeve stihove po javnim građevinama. Možda je veliki uspeh zbirke „Ljubavi“ bio dodatni razlog imperatoru Avgustu da nametne puritanske zakone.

Ne zna se ko je Korina

Čak se i danas nagađa ko se krije iza pseudonima Korina. Možda Julija, Avgustova drska i samoživa ćerka, ali te tvrdnje su prilično klimave. Ono što se zna je da je bila malo starija od Ovidija i udata za „matorog, izlapelog teturavca„, a varala je obojicu.

Pre svoje 20. godine Korina je postala ljubavnica čoveka sa kojim je doživela prvi orgazam. Posle toga bi se ljutila i žalila kad neki od ljubavnika ne bi uspeo da je dovede do blaženog osećaja i uvijanja od zadovoljstva tokom seksa. Bila je burne i strastvene naravi. Volela je da kod Ovidija budi ljubomoru.

Elitna starorimska sapunica

Kao zavisnica od luksuznog života, izbegavala je muškarce koji su bili lošeg materijalnog statusa i uvek je očekivala skupe poklone. Pretvarala se se da je ljubitelj konjskih trka, samo da bi flertovala sa džokejima. Volela je svog mladog ljubavnika – pesnika, a on nju voleo još više. A možda je Ovidije bio zaljubljen u – ljubav?

Njihova duga veza pružila mu je mnogo inspiracije za jednu starorimsku sapunicu o zanosu, spletkama, opasnosti, lažima i komičnim obrtima. Zbirka „Ljubavi“ predstavlja lep opis elitne rimske veze.

U njoj postoji Ovidijeva mašta kako se zajedno zabavljaju, dok ga Korina ne upozori: „I moj muž dolazi„. Ovidije, koji to nije očekivao, uzvraća razočarano: „Dabogda mu to bilo poslednje!„. Onda smišlja šifre koje će samo oni razumeti – „Pretvaraj se da si kreposna supruga, „ali muni me u stopalo dok prolaziš„.

Tajne poruke

Dok su gosti na gozbi pričali, Ovidije bi Korini slao tajne poruke dižući obrve ili ispisujući reči u vinu. Korina bi dodirnula obraz kad god bi pomislila na poslednji put dok su vodili ljubav ili se uštine za ušnu resicu ako bi bila ljuta na njega. Ponekad bi neprimetno uvlačio ruku pod njenu odeću i masturbacijom je dovodio do orgazma. Ovidije je bio i ljubomoran: „Ne pij iz čaše koju su dotakle usne tvog muža; odbijaj njegove zagrljaje, posebno prste što bi da te ispod haljine stisnu ili miluju „te osetljive bradavice„.

Pesnik ne može da podnese pomisao na Korininog muža dok s njom vodi ljubav. „Pretvaraj se da si frigidna! Skini seks s dnevnog reda„, naređivao joj je i molio je boginju Veneru da mu usliši želju da ni njegova ljubavnica, ni njen muž uživaju u seksu jedno s drugim, „a naročito ne ona!„. Ovidije se naslađivao Korininom fizičkom lepotom i opisivao je do krajnosti – imala je sjajnu, dugu, kestenjastu kosu, meko belo grlo, izazovno se oblačila, a tako ga je podsećala na neku istočnjačku kraljicu ili kurtizanu najvišeg reda.

Kad bi skinuo tu svetlucavu odeću sa nje i kada je Korina bila pred njim gola, Ovidije je opisivao njeno telo: glatka ramena, zavodljive bradavice koje su pozivale na milovanje, ravan stomak ispod veličanstvenih grudi, slatko zaobljenu zadnjicu, duge tanke butine, a onda… I pored svih opisa, stao je kod genitalija i opisivao sopstvenu predaju putenim savršenstvima ljubavnice.

Od ljubavi do mržnje

Kad bi se ljubavnici svađali, Ovidije je umeo da bude okrutan, koristeći svoj britki um da potanko opiše Korinine nedostatke. Jednom je tešku, bujnu kosu stavila previše slojeva smese za bojenje od pijavica i sirćeta, a zatim upotrebila vrelo gvožđe da je ukovrdža. Posle joj je kosa opadala u pramenovima, pa je plakala gledajući se u ogledalo. Dok joj kosa ponovo ne bi izrasla, morala je da se zadovolji perikama od kosa osvojenih germanskih devojaka.

Ovidiju je smetalo i ljutilo kad mu je Korina zanovetala zbog poklona. Smatrao je da su njegovi genijalni stihovi najdivniji poklon koji svaka žena može da poželi. Ali kad je ona koja je volela svilene haljine i zlatni nakit, očekivala je materijalne poklone. Ovidije je bio zgrožen. „Prestani da tražiš„, savetovao ju je. „Daću ti, ali jedino kad budem raspoložen„. Plahoviti Ovidije je priznao da je u velikom besu bio u stanju da izbičuje sopstvenog oca i bogove.

Jednom je Korinu snažno povukao za kosu i noktima joj izgrebao lice, a onda je prestravljen posmatrao kako se ona, užasnuta, sklanja. Njegovo je samooptuživanje bi trajalo tek nekoliko sekundi, a onda bi je savetovao: „Molim, idi uredi svoju kosu!„.

Devet orgazama za noć

Njih dvoje su bili odlični stratezi, ali bespomoćni bez saradnje Nape, Korinine sobarice. Kao večita posrednica, prenosila je pisma i zakazivala sastanke, često nagovarajući neodlučnu gazdaricu da se iskrade do Ovidijeve kuće.

Mada se Ovidije hvalisao kako ga je Korina devet puta dovela do orgazma tokom jedne burne noći, on je patio od čestih napada impotencije, verovatno zbog trovanja olovom iz rimskog akvadukta.

I pored uzajamne strasti, Korina i Ovidije su jedno drugo varali. Jedne noći, Korina je zabranila Ovidiju da joj dođe, u spavaćoj sobi je vodila ljubav s drugim, dok se on kao duh šunjao oko kuće. Pošto se njegov iscrpljeni suparnik ujutra najzad isteturao napolje, zatekao je poniženog Ovidija kako ga posmatra.

Kad god su raskidali, ona bi mu sela na krilo i umiljavala se dok je ne bi uzeo natrag, a bila je tako lepa da bi ga uvek pridobila. „Molim te„, obraćao joj se u poeziji, „samo nemoj da se razmećeš neverstvom. Previše si divna da bi bila laka, jer su lepota i vrlina nespojive. Bar sakrij tragove ljubavnih ugriza, zagladi kosu i namesti krevet pre no što me primiš„.

Raskid kao neminovnost

Zašto je Korina, posle nekoliko godina, ipak, prekinula vezu sa Ovidijem? Zbog nekog vojnika, muževnog ratnika sa nezakonito stečenim novcem? Možda je Ovidija zatekla „u klinču“ sa svojom frizerkom ili nekom drugom nezadovoljnom ženom? Ili što je Ovidije patio od učestalih napada impotencije? U stihovima punim gorčine, on je priznao: „S oslabljenim spolovilom ne mogu se nikako osladiti i ležim tako poput nepokretna panja„.

A kako se osećala Korina? Tad je bila sredovečna, ali još ljupka udovica, čiji je stari, bolešljivi muž umro, čitajući novo delo bivšeg ljubavnika „Umeće ljubavi„, poemu koja je nudila konkretne savete za ljubavne veze. Sigurno ju je pogodio Ovidijev cinizam i drskost proračunatog pristupa ljubavi, dok joj je nekad govorio da je zauvek voli.

Nema života bez umetnosti

Međutim, Korina nije bila iznenađena, pošto je znala da Ovidijeva umetnost održava njegov život i da u glavi beleži svaki poljubac, izazovni dodir i vulkanski orgazam. Ali, Korina je preuzela ulogu ljubavnice i znala okvirna pravila igre.

Kao mnogo mlađa supruga čoveka za kog se udala, najverovatnije po naređenju roditelja, nije marila za stare rimske vrednosti bračne vernosti. Izabrala je da prekrati dane bez dece po ludačkim zabavama, naročito na konjičkim trkama, gde su jahači bili vitki i utrenirani poput ždrebaca koje su jahali.

Svađe preko knjige

Tehnika je sve„, počinje Ovidije u „Umeću ljubavi„, a Korina mora da je klimala glavom. Gde se tražila ljubavnica? Teatri, konjska trkališta, cirkusi, banketi, čak i hramovi. – „Upoznali smo se na jednoj večeri. Ja sam nosila purpurnu svilenu haljinu, ti si sedeo blizu mene i nisi prestajao da buljiš„.

Upamtite, žene su požudnije od muškaraca i ne mogu odoleti veštom i upornom udvaraču„. – „Sasvim tačno, bar kad je reč o požudnosti. Ali veština i upornost isplate se, ali si ti sa mnom otkrio da umeju i da dosade„.

Obećavajte prekomerno, trošite malo novca. Zavodite je rečitošću i prepustite se sastavljanju maratonskih pisama„. – „Jeftin si kao i obično? Uvek ću primiti zlato i smaragde„.

„Pravite se da ste pijani i izjavljujte večnu ljubav„. – „Znači, bila sam u pravu kad sam te nazvala lažljivcem! Ali nisam shvatila da nisi stvarno pijan„.

Nemilosrdno joj laskajte i preklinjite suzama. Ako zabarikadira vrata, popnite se na krov i uvucite kroz prozor. Onda, ako okleva, silom je osvojite, jer žene obožavaju da se s njima grubo postupa i razočaraju se kad im dozvolite da vas odbiju„. – „Dakle, ništa nisi naučio. Prezirao si vojnike, ali si me tako žestoko napao da sam bila suviše prestravljena da ti kažem da odeš„.

Ako ne možete da izbegnete svađu, mirite se u krevetu„. – „Mi smo radili i jedno i drugo„.

Ako treba, ljubite joj stopala. Kad vodite ljubav, suštinski je važno da i ona orgazam doživi, ili ga dramski odglumi„. – „A šta je sa onim noćima kad si ostajao mlitav kao jučerašnja salata, ma koliko sam se ja trudila?„.

Treća knjiga pružila je oštru sliku o tome koliko je Ovidijevo viđenje žena bilo galantno, ali nadmeno.

Ne zapuštajte fizičku spoljašnjost, jer su malobrojne prirodne lepotice„. -„Ali ja jesam bila prirodna lepotica, a čak i sad nisam nimalo neprivlačna„.

Kosa je posebno važna. Oblikujte otmene frizure, a sede skrivajte bojom ili perikom„. – „Moram da se oslanjam na periku, jer moje tanke vlasi još ne mogu da podnesu grubost boja„.

Čuvajte se smrdljivih pazuha i uklanjajte dlake s nogu. Neka vam zubi budu beli a dah čist, inače vas jedan kikot može koštati ljubavnika. Učite muziku, poeziju, ples i društvene igre. Igrajte odlučno, ali ne previše, kako biste dobile. Za vreme ljubavnog čina, zauzmite neku erotski privlačnu pozu, šapućite zabranjene reči, stenjite od slatkog zadovoljstva i ne otvarajte prozore – vaša tela najbolje izgledaju u polutami„. – „Ali ne i moje, ono je čisto savršenstvo„.

Prognan i sam

Čak i kad je njihova uzajamna strast dostigla tačku najveće strasti i bludnosti, Ovidije nije brinuo o mogućim Korininim reakcijama na njegovu poeziju.

Ovidije se plašio se mnogo opasnijeg kritičara – samog Avgusta. I zaista, druge godine pre nove ere, pošto je ćerku Juliju optužio za preljubu i proterao je, a deceniju kasnije proterao je i unuku Vispaniju.

Onda se Avgust okomio na Ovidija. Optužio ga je da podstiče na preljubu i izgnao u udaljeni lučki grad u današnjoj Rumuniji. Ovidije je preostalih deset godina života proveo molećida se vrati, ali Avgust je ostao neumoljiv, pa je pesnik umro u izgnanstvu, nesrećan.

Inspiracija – „Ljubavnice koje su menjale istoriju“, Elizabet Abot

Fotografije: Twitter, Pinterest, Flickr, medium.com, web.colby.edu, culturacolectiva.com, yesterday.uktv.co.uk, hipporeads.com, famousauthors.org, hoocher.com, metabluedb.com, cltampa.com, mirabiledictu.org, akg-images.com

Ostavite odgovor