Mala Gospojina: Vreme jesenjih svadbi i stočarskih svečanosti

Marija je godine provela u Nazaretu, a svog sina Isusa Hrista je ispratila na putu do žrtvovanja. Posle njegovog vaskrsnuća, živela je još 24 godine. Život je provela lečivši bolesne, pomažući siromašnima i udovicama. Pošto je umrla i položena u grob, postala je nevidljiva.

Roždestvo Presvete Bogorodice ili Mala Gospojina praznuje se na današnji dan. To je praznik rođenja Bogorodice Marije, majke Isusa Hrista i spada u najveće crkvene praznike. Ne zna se od kad se praznuje.

Rođena u Nazaretu, izabrana od Boga

Bogorodica je rođena u Nazaretu. Njeni roditelji su bili stari Joakim i Ana, koji su dugo priželjkivali dete. Ako je po Bibliji, to je trajalo bar pet decenija. Marija vodi poreklo od Davida i Arona po ocu, a po majci je vodila poreklo od Prvosveštenika.

Još od malih nogu, prema Bibliji, Marija je odvedena u jerusalimski hram gde je pripremana za Boga. Sa 15 godina dobila je vest od arhangela Gavrila da će roditi božjeg sina. Kao što je običaj nalagao, 40. dana po rođenju deteta, dovela ga je u hram.

Marija je godine provela u Nazaretu, a svog sina Isusa Hrista je ispratila na putu do žrtvovanja. Posle njegovog vaskrsnuća, živela je još 24 godine. Život je provela lečivši bolesne, pomažući siromašnima i udovicama. Pošto je umrla i položena u grob, postala je nevidljiva.

Vašari za praznik

Trška crkva

Kralj Milutin je Marijinim roditeljima posvetio crkvu u kompleksu studeničkog manastira i zove se Kraljeva crkva. U Studenici je veliki župan Stefan Nemanja Bogorodici posvetio crkvu, koju narod naziva Majkom svih crkavaU Srbiji su Maloj Gospojini posvećene Trška crkva i manastir Suvodol.

Vašar u Šapcu

Ovaj praznik prate običaji vezani za rađanje. Naravno, i danas su uobičajeni vašari.

U Srbiji su oduvek jesenje svadbe počinjale od Male Gospojine. Mala Gospojina je za poljoprivrednike značila vreme kada se počinjalo sa oranjem i setvom poslednjih useva pred zimu. Za Malu Gospojinu priređivane su i razne stočarske svečanosti.

U narodu postoji verovanje da bilje ubrano između Velike i Male Gospojine ima posebna lekovita svojstva. Jaja skupljena u ovom pomenutom periodu, navodno, mogu cele godine da ostanu sveža i ostavljaju se za nasad.

Pilići koji se tad izlegnu biće dobre koke nosilje. Mnoge porodice slave Malu Gospojinu kao krsnu slavu.

Pređvidanje vremena i dan za veridbe i svadbe

U Šumadiji, Mala Gospojina je veliki praznik i slava. Domaćini koji ne slave slavu, proslavljaju praznik na mnogobrojnim saborima i vašarima, koji se održavaju u crkvenim portama. Ovaj dan je idelan za svadbe i veridbe.

U Glamočkom polju svake godine je veliki stočni vašar. Najveći vašari u Srbiji su u Negotinu i Šapcu, a vašar u Negotinu ima vrlo dugu tradiciju.

Veruje se da će jesen i zima biti blage, ako na današnji dan bude vedro i bez oblaka veći deo dana. Danas žene ne bi trebalo da rade po kući, peru veš i rade sve ono što uobičajeno rade. Navodno, na Malu Gospojinu ne bi trebalo ništa raditi od poslova koji se rade rukama.

Danas ne bi trebalo započinjati nikakve nove poslove, već to treba odložiti za naredne dane.

Fotografije: Pixabay,Wikipedia, mvpcsvjk.org, zenskikutak.rs, srbi.ch, panoramio.com, vaseljenska.com

Ostavite odgovor