Bolest zavisnosti, depresija i anksioznost: Ko je zaista ubio Avićija? (VIDEO)

Sekretarica u Centru za transcendentalnu meditaciju u Los Anđelesu odgovorila je na poziv tog 11. marta 2018. godine. S druge strane bila je čistačica. Njen poslodavac je želeo privatni kurs meditacije, što je pre moguće. „Učenik„, rekla je ona, „bio bi Tim, dvadesetosmogodišnji muzičar koji „zaista želi da nauči meditaciju“, ali nema vremena za četvorodnevni grupni kurs u holivudskom sedištu Centra„. Rekla je da je hitno.

Upoznavanje sa Avićijem

Centar nije organizovao privatne časove, jer se pokazalo dobrim kad se polaznici nađu u malim grupama. A Erin Skiper, visoka i krupna voditeljka kursa meditacije u Centru, nije želela da daje časove nekom koga nije upoznala.

Nije mi se svidelo što je sve bilo pod pritiskom i u žurbi. Mladić je želeo sve brzo da nauči„, priseća se ona. „Htela sam prvo da ga upoznam„. Skiperova je dogovorila sastanak kod Tima, u njegovom domu u Zapadnom Holivudu. Rečeno joj je da dođe ujutru, jer su popodneva rezervisana za rad u studiju.

Avićijeva kuća u Los Anđelesu

Prvi sastanak bio je 22. marta ove godine u 11 sati. Kuća je bila velika, prostrana i moderna. U njoj su živeli Tim i njegova dva bliska prijatelja. Obojica su odrasli sa njim i bili su zabrinuti za njegovo psihičko zdravlje.

Problematično psihičko stanje

Tim je izgledao zdravo, iako umorno. Delovao je kao mu je svašta padalo na pamet. Fizički je imao onu dečju lepotu, bio je ljubazan i zahvalan što je Erin odvojila vreme za posetu. Već je čitao o praksi transcendentalne meditacije i postavljao je mnogo pitanja o prosvetljenju i višim stanjima svesti koja su imala za cilj duboko razumevanje onog ko je u meditaciji.

Radila sam sa hiljadama ljudi i niko nije odmah pitao takve stvari„, prisetila se Skiperova. Tim je takođe objasnio da je pokušao sebe da nauči toj veštini, ali nije baš išlo. U međuvremenu, Skiperova je pokušala da otkrije njegova očekivanja i da proba da dobije njegovo strpljenje. „Sad kad se vratim unazad, shvatam da nisam spoznavala dubine njegovog bola i patnje„, priseća se. Ona tad nije videla Tima ili Tima Berglinga, poznatijeg kao Avići. Da, pred njom je stajao jedan od najuspešnijih di-džejeva elektronske mejnstrim muzike na svetu.

Razgovarala je sa njim nasamo. Tim je objasnio da želi da razume neke stvari u svom životu i da spozna način kako da se nosi sa poteškoćama. Otkrio je da ga je anksioznost dovela do toga da mnogo pije i da ga je piće dovelo do akutne upale gušterače (pankreasa). Okrenuo se upotrebi marihuane u medicinske svrhe, ne bi li ublažio bol.

Erin mu je predložila druge tretmane, kao što je grupa za oporavak ili podršku koja bi se bavila svim uzrocima, ali Tim je jasno stavio do znanja da želi da nauči meditaciju. „On se zaista mučio i ja sam htela da mu pružim podršku kako god da sam znala i umela„, ispričala je Skiperova. „Želeo je instant rešenje„.

Časovi meditacije

Erin je Timu zakazala prvi čas 25. marta. Časovi, kojih je bilo četiri, odvijali se u Timovom kućnom bioskopu i trajali su oko dva sata, a pre časova su se družili na balkonu gledajući panoramu Los Anđelesa. Tim je bio uzbuđen i smatrao je da bi mu meditacija pomogla u studijskom radu i postavljao je pitanja o prosvetljenju i pronalaženju „prave, istinske sreće„.

Njih dvoje su uspostavili vezu i ostvarili stabilan napredak, iako se Tim borio sa instrukcijama koje nisu bile u skladu sa onim što je već pročitao.

Poslednjeg dana, 28. marta, kako su rasle frustracije i nestrpljenje, Tim je počeo da jeca. „Toliko sam osetljiv„, rekao je, „i toliko me sve boli„. Skiperova je prekinula čas kako bi mu pomogla da se smiri. Timova dva prijatelja, zabrinuta i bepomoćna u isto vreme, takođe su bila prisutna. Ovo je bio Timov poslednji čas transcendentalne meditacije.

Vest koja je šokirala svet

Avići je napustio Los Anđeles 8. aprila i nije mogao da krene na drugi nivo meditacije. Skiperova ga je ohrabrivala da se odmori i predložila mu je da se sastanu kad se vrati. Do 20. aprila nije čula ni glas. A onda… Tim Bergling oduzeo je sebi život dok je bio na odmoru u Muskatu, u Omanu. Tako su galsile sve vesti tog dana. Sve su se ticale Avićija, jedne od vodećih figura u savremenoj pop muzici. „Osećala sam da sam mu mogla pomoći, ali duboko u sebi znam da je o samoubistvu razmišljao neko vreme„, rekla je Erin. „Gledajući unazad, mislim da sam u pravu kad ovo kažem„.

Berglingova smrt bila je šok za svet. Zašto bi neko ko je uspešan želeo da ne živi više? Njegovi zdravstveni problemi su bili obelodanjeni, pisalo se o njima po novinama i časopisima godinama unazad, čak i pre nego što je izašao dokumentarac „Avicii: True Stories“ (Avići: Istinite priče).

Uznemirujući dokumentarac ticao se Berglingovog uspona i konstantne borbe sa životom, što ga je nateralo da se povuče i obustavi turneju 2016. godine, kad je imao samo 26 godina. Snimci sugerišu da se Bergling osećao dobro, da je bio zdrav i na putu oporavka. Njegov odlazak je idelana prilika da se zapitamo…

Iza samoubistva – oštećeno psihičko zdravlje

Okidač za samoubistvo uglavnom je nepoznat. Nije čak ni jasno šta je Bergling radio u Muskatu. Neki kažu da je proveo nekoliko dana sa prijateljima, sa kraljevskom porodicom iz Omana i da je radio na daljinu sa svojim menadžerskim timom na upošljavanju novih umetnika za novu muziku. Ako se fokusiramo na ove detalje, postoji rizik da ne vidimo širu sliku.

Berglingova smrt je jasan primer vrlo raširenog problema. Problemi sa mentalnim zdravljem u elektronskoj dens muzici su mnogo češći nego što može da se zamisli.

Bergling se rano našao pred svetlima reflektora. Rođen je u Stokholmu, u Švedskoj 1989. godine, a sa muzikom je počeo da eksperimentiše oko 2006. Proveo je mnogo sati u svojoj sobi radeći na razvijanju sopstvenog zvuka i nije prošlo mnogo vremena pre nego što je počeo da linkuje svoje demo verzije na razne interaktivne onlajn forume, uključujući forum Lukasa van Šepingena, poznatijeg kao Lejdbek Luk, holandskog di-džeja.

Uzeo sam ga pod svoje i on je počeo da mi šalje mnogo materijala„, prisetio se Van Šepingen. „U stvari, pitao sam ga da li ima život?„.

Za manje od godinu dana Bergling je sklopio ugovor sa „Dedžfits Plejs“ i potpisao ugpovor sa menadžerom Arašom „Ašom“ Purnurijem, koji je verovao da može da Avićija da uvede u svet najvećih di-džejeva i da napravi od njega nekog ko vodi svetsku klupsku scenu. Berglingu je tada bilo samo 18 godina.

Rano u svetu muzike

Plodovi Purnurijevog rada brzo su se pokazali. Pojavile su se rane objave koje su objedinile Avićijeve jednostavne melodije, jasnu formulu i četvorostruki akord. Mnogi od tih radova pripisani su Timu Berglingu, ili Timu Bergu (napisano kao Tim/Berg) ili Timu Hangsu. Zapravo, Avići je usvojio pseudonim Avići (napisano kao Avicii), jer pravo ime „Avici“ nije bilo dostupno na Majspejsu. Reč „avici“ je najniži nivo budističkog pakla.

Najuspešnije od svih njegovih izdanja do tad bilo je „Seek Bromance„, iz oktobra 2010. godine koje je ušlo u top 20 najboljih muzičkih mikseva iz nekoliko evropskih zemalja. To je povezalo Berglinga sa progresiv haus scenom na drugoj strani Atlantika.

Ubrzo, Bergling je bio na turneji. Godine 2010. puštao je muziku za malu publiku u Majmiju. Toliko se uživeo da nije ni pogledao iznad palube. Bilo je jasno da je navikao na studijski život, pre nego na pozornicu. Koncerti su uskoro postali veći i učestaliji, a onda se desilo da Tim nije prestajao sa turnejama sve dok se nije povukao, posle više od pet godina.

Kad je izdao album „Le7els“ 2011. godine pokazalo se da Avći zaslužuje više pažnje. Po svemu sudeći, to je jedna od najboljih haus/dens pesama ikada. „Levels“ je postao vodeći hit širom sveta. Njegova gostovanja počela su da prelaze cifru od 250.000 dolara. To je bila nova stranica za Avićija.

Uvek je dovoljan jedan hit

Scena je procvetala i Bergling je bio jedna od prvih generacija koja je bila inspirisana vodećim imenima. Bukvalno se desilo da napravi pravu muziku u pravo vreme i upozna prave ljude. „Avićijevo lansiranje u orbitu
bilo je neverovatno„, priseća se BBC-jev di-džej Pit Tong. „Bio je gurnt iz svoje spavaće sobe u ovaj nepoznat svet… Za nekoga ko je mlad, bez prave zaštite i bez pravog vođstva, to je sve bilo izuzetno teško„.

Bergling bi nastupao nekoliko puta nedeljno, ponekad i u dva grada za noć. Ubrzo, po završetku svoje prve svetske turneje 2011. godine, Avići je počeo da se žali na tempo svog rasporeda i složio se sa Purnurijem da nijedno gostovanje koji zahteva njegovo prisustvo neće biti potvrđeno bez njegove pismene saglasnosti.

Uvek smo raspravljali o svakom predlogu, ako je Avići to želeo„, objasnio je Purnuri, „ali uvek je i bilo onako kako je on hteo„. Koliko god da je Bergling želeo normalan život, on je želeo i da svima udovolji. Hteo je da svi budu zadovoljni, uključujući i njegov tim i njegove fanove. On je takođe bio ambiciozan, tvrdoglav i nesvestan koliko njegovo telo može da izdrži. Dakle, nije znao da stane.

Bolest uvek upozorava

Onda, u januaru 2012. godine, osetio je jak bol u stomaku. Tim se našao u bolnici u Njujorku gde je proveo 11 dana. To je bio početak akutne upale gušterače (panklreasa), što je posledica prekomerne upotrebe alkohola. To se moglo i očekivati. Bergling nije skrivao da mnogo pije . „Stalna putovanja, maltene živim u koferu, razna odredišta, ima besplatnog alkohola svuda – i onda je malo čudno ako ne pijete„, rekao je za američki „GQ“ Avići 2013. godine.

Turneje i nastupi nisu prirodno okruženje za mladog, stidljivog introvertnog mladića, koji je bio najsrećniji dok je stavrao u svom studiju. I tako je alkohol postao pouzdani saveznik mladog muzičara, jedino na šta je mogao uvek da se osloni da bi smirio rastuću anksioznost koja je došla sa ovim životnim stilom.

Fizička slabost je tražila od Avićija da prekine sa pićem, ali su se njegovi nastupi, bez dana odmora, nastavili. Samo u 2012. godini imao je više od 200 nastupa. Izdavanjem singla „Wake Me Up„, sa njegovog debitantskog albuma, „True„, Avići je zaradio oko 750.000 dolara samo od nastupa.

Nastupio je više od 118 puta u 2013, a ukupno je zabeležio oko 800 nastupa, od čega je najveći deo bio između 2011. i 2015. Tačne brojke je teško saznati. Njegov tim nije pratio nastupe koje je Bergling ugovarao bez njihove konsultacije. Ovo su neverovatne brojke, ali to je bila Avićijeva realnost više od pet godina, tokom kojih je putovao širom sveta, prelazio kontinente i vremenske zone, često ne znajući za koga ili gde treba da nastupi. Nije mogao da izdrži.

Devet država za deset dana

Bergling je ponovo hospitalizovan u martu 2013. godine, ovaj put u Australiji. Lekari su mu savetovali da se podvrgne operaciji uklanjanja žučne kese, pa se odlučio da nastavi sa radom u studiju. Pričao je bliskim ljudima da je „počeo da mrzi di-džejing„, objasnio je jedan izvor blizak Avićiju, prema kome je on u tom trenutku bio „zdrav“ i „stabilan„. Njegova akutna upala gušterače zahtevala je da potpuno prekine sa alkoholom, pa se prebacio na lekove protiv bolova.

Tog leta je obišao Evropu, obišao je devet država za deset dana, a njegova anksioznost je uzela maha. Međutim, sve je više bilo zakazanih nastupa. „Odmah sam video da je to previše za njega„, prisetio se jedan Avićijev blizak prijatelj. „Mogao sam da vidim kako se fizički i psihički raspada„.

Vrativši se u Los Angeles u avgustu, Bergling je pokušavao da se skine sa analgetika. Fizička zavisnost postala je psihička, jer je tražio načine da se nosi sa pritiscima na neprekidnim nastupima. Rešio se te navike do oktobra, ali su se problemi vratili u martu 2014. godine, kada je morao da operiše žučnu kesu i slepo crevo i to malo pre nego što je stigao u Majami na ozbiljne di-džej nastupe.

Te godine je otkazao nastup na „Ultra“ muzičkom festivalu da bi otišao na hitnu operaciju, gde su mu odstranili slepo crevo i žučnu kesu. Tad mu je prepisan „percocet“, lek za bol koji izaziva zavisnost i dovodi u stanje omamljenosti, da bi ubrzao oporavak.

Anksioznost kao verni pratilac

Opet je nastupao za manje od dve nedelje, a nije mu bilo dobro i opet je imao problema sa anksioznošću. „Uzimao sam ovu vrstu lekova„, rekao je Avići u dokumentarcu. „Uzimao sam sve te tablete koje nisu izazivale zavisnost… a učinile su me da se osećam više anksiozno„, rekao je Avići u dokumentarcu. Prijatelji veruju da je živeo pod „pritiskom“ koji je stvarao njegov tim, a taj „pritisak“ je dolazio od njegovih nastupa i „to su bili jasni znaci da je na pragu da zglajzne„. Imao je samo 23 godine.

Vrativši se na turneju, Bergling je baš bio zavisan od lekova. „Njegovom telu i umu trebalo je vremena da se izleče. I lek koji bi ga skinuo sa lekova„, ispričao je Avićijev prijatelj. Čak su ga i ohrabrivali da nastavi sa turnejama. Pokušao je sa „suboksonom“, tretmanom da se skine sa opijata, a postao zavisan i od toga.

Araš „Aš Purnuri i Avići

Očajnički tražeći pomoć, odleteo je u Stokholm da bi proveo mesec dana sa svojom porodicom, ali to mu nije bilo dovoljno. Vrativši se u Los Anđeles krajem 2014. godine, krenuo je veoma destruktivnim putem„, priseća se jedan Avićijev drug, koji tvrdi da je muzičar kupovao recepte za razne opijate od holivudskih lekara. „Bila mu je potrebna ozbiljna pomoć„, priseća se drugar. „Trebalo je da bude hospitalizovan i da se intenzivno radi na njegovom poboljšanju„.

Sunovrat života i karijere

Ipak, ništa se nije promenilo. Purnuri i njegov tim su nastavili da ugovaraju nastupe za Tima. „Stvari su išle na gore, ne na bolje„, ispričao je njegov drug. „Stalno sam govorio Timu da se previše daje, dok se vidno raspadao. Čuli ste za one muzičare koji su rano umrli i znao sam da će se to dogoditi Timu ako pod hitno ne ode na rehabilitaciju„. U određenom trenutku, Bergling je odlučio da ne potvrđuje nikakav angažman bez pristanka njegove tadašnje devojke.

Život Tima Berglinga se naglo ubrzao tokom 2015. godine. Opet je počeo da pije i krenuo je na polugodišnju turneju „Stories“ na kojoj je imao zakazanih 35 nastupa na raznim krajevima sveta. Verovao je da je imao osobu koja se dobro razumela u zavisnost koja mu se s vremena na vreme pridruživala, ali oni koji su ga viđali stalno prepoznali su nevolje u kojima je bio. „Mogli ste da vidite da nešto nije u redu„, prisetio se Kaskejd, kolega umetnik. „Izgledao je iscrpljeno i mnogo je oslabio„.

Van Šepingen se seća da ga je video u avgustu 2015. godine: „Izgledao je užasno, kao zombi koji se kreće. Tada mi je postalo jasno da možda neće uspeti da se izbori sa svim… I da će Avići će biti prvi elektronski muzičar koji će se pridružiti zloglasnom „Klubu 27“ svih onih muzičkih i filmskih zvezda koji su umrli u tim godinama. Nekoliko meseci kasnije, Bergling je objavio nekoliko novih snimaka za medije: „Brate, ti ovde imaš materjala za 15 godina rada. Ti si to sve uradio za godinu dana“, napisala mu je jedna osoba. „Potraži pomoć„. Ne zna se koliko često je Bergling koristio lekove.

Otkazivanje turneje i rehabilitacija

U martu 2016. godine, Bergling je na svom sajtu objavio da obustavlja turneju. Bio je to neophodan korak, ali mnogi su smatrali da je bilo neophodno da to učini i ranije. Izvori bliski Avićiju govore da je on pokušao da uspori i da se to videlo i u dokumentarcu kad pokušava da otkaže svirke. Čini se da je to oslabilo Avićijev odnos sa nekim ljudima oko njega.

Ne zna se koliko njih je stavrno podržavalo Avićija u toj odluci. „Bio sam oduševljen kad sam video da se povlači sa turneje„, objasnio je Kaskejd. „To je bila prava odluka„. Tada se odvojio od Purnurija.

Po svemu sudeći, bila je to dobra odluka. „Srećniji sam i bez stresa posle dugo vremena„,ovo je Avići izjavio za „Bilbord“ ubrzo posle objave da se povlači. Putovao je svetom i provodio vreme praveći muziku. Fotografije su pokazivale da izgleda mršavo, ali dobro. Činilo se da je dobro i na putu potpunog oporavka. Holandski DJ Tejs Mihil Vervest (Tiesto) je 29 septembra 2017. godine večerao sa Berglingom na Beverli Hilsu, u hotelu „Valdorf Astoria„.

Tiesto je rekao da je Avići izgledao „zdravo“ i „na dobrom putu„. Bergling je otkrio da je ušao u novu emotivnu vezu, da radi na novom albumu i najavio da će gostovati u nekoliko emisija. „Izgledao je veoma srećan„, dodaje Tiesto.

Zašto se, samo osam meseci kasnije, ubio?

Sada je očigledno da su njegova pitanja vezana za mentalno zdravlje ostala nerešena, što je moglo i da se očekuje. Anksioznost i depresija se ne nestaju kad uklonite ono što ih je stvorilo. Sugerisano mu je da je morao da porazgovara sa terapeutom i da identifikuje koren anksioznosti. Tek tada bi mogao da se potpuno oporavi.

Nije mogao bez alkohola

Tiesto veruje da je život u Los Anđelesu bio uzročnik. „Los Anđeles je opasan, jer je pun ljudi koji žele da te iskoriste„. Takođe se smatra da se Bergling okruživao ljudima koji nisu imali najbolje namere. „Prošle godine je bio na mnogo mesta koja nisu za lečene alkoholičare„, rekao jedan njegov prijatelj. Bliski prijatelji kažu da su ga videli kako pije na brodu dan pre nego što se ubio.

Berglingova smrt je došla zbog mnogo okolnosti. On je bio introvertan tip, koji se nije osećao prijatno u klubovima ili na festivalima, a kamoli dok je nastupao. Bio je mlad, talentovan dečko u momentu kad je lansiran u svet koji bi bio ozbiljan test i za starije i iskusnije, sa mnogo „debljom“ kožom nego što je bila Avićijeva. Avići nije stigao da se prilagodi.

Ne mogu da zamislim pod kojim je pritiskom bio„, ispričao je Kaskejd. „To mi se dogodilo pre više od 25 godina… Tim nije imao vremena da se privikne„. Kako se od nekog tako mladog i neiskusnog može očekivati da se nosi sa pritiskom i da se suprotstavi timu, od kojih su se mnogi egzistencijalno zavislili od njega?

Bio je okružen ljudima čija su rasuđivanja bila vezano za novac. „Nije imao nikakvu zaštitu„, rekao je Tiesto. „Niko se nije brinuo o njemu. Neko je morao da bude pored njega i da se brine njegovom zdravlju, a on tako nekog nije imao i još nije bio dovoljno jak„.

Kaskejd je izjavio: „Cela ova industrija je stvorena da uništi. Menadžeri, poslovni menadžeri, agenti, advokati… Svi su usredsređeni na rad sa vama, jer tako zarađuju za život„. Zatim je dodao: „Nije želeo da se ikom zamera, tako da je prihvatao nastupe čak i kada nije želeo„. Može da se shvati zašto je to radio, jer je u to vreme njegov godišnji prihod bio veći od 20 miliona dolara.

Menadžer kriv za sve?

S obzirom da se sve ovo zna, lako je pokazati prstom na Purnurija i okriviti ga. Zna se da je on uzimao 50 odsto od Berglingovih kompozicija i produkcija i više od 20 odsto od svakog ugovorenog nastupa, iako on to poriče. „Nikada nisam uzeo 50 odsto od Timovih kompozicija. Dobio sam samo deo od pesama koje je on komponovao i producirao„, rekao je za „GQ„.

Ako ćemo tako, tražio sam od njega 20 odsto, što je standardno, iako je posao koji sam za njega obavljao bio daleko iznad bilo kog standarda za menadžera. Povrh toga, morao sam da platim sve svoje režijske troškove, tako da je moj profit bio deo njegovog profita„.

Purnuri je takođe bio mlad i učio je. Otkrio je Berglinga kad je imao svega 26 godina, dok je pokušao da uskladi studije prava sa promocijom kluba za koji je radio. Bio je pod ogromnim pritiskom da zadovolji vlasnike, fanove, muzičare, agente za rezervacije i promotere i svi su želeli svoje parče kolača.

Dokumentarac, koji se pojavio pred Berglingovu smrt, sugeriše da je Purnuri bio okidač Timove bolesti. On je negirao krivicu i tvrdio je da je dokumentarni film potpuno netačan.

Purnuri je rekao da je film napravljen pošto su se on i Bergling razišli, a veliki deo snimljenog materijala je iz ličnih Avićijevih arhiva. Purnuri je izjavio da nije pristao na učešće u filmu i da je film urađen tako da bi menadžera pokazao u lošem svetlu.

Briga za novac, ne za zdravlje

U filmu se vidi kako se menadžer svađa sa Berglingom zbog, u poslednjem trenutku otkazanih nastupa, navodeći posledice koje će snositi promoteri, fanovi i cela ekipa.

Avićijev menadžer je objasnio da Bergling nije razumeo šta sve to znači u finasijskom smislu, jer nikada nije imao normalan posao. Ipak, scena je isečena i nadovezana na kasniji snimak gde Bergling izgovara da umire. Tu se očigledno implicira da je Purnuri više brinuo za novac više nego što je brinuo za Avićijevo zdravlje.

Tim je objavio dokumentarac, jer se plašio da će „Eš svima reći šta se dešavalo iza scene„. Njihov odnos je postao loš, jer je Purnuri „pokušavao da eliminiše sve negativne ljude“ iz Berglingovog okruženja.

Berglingov odgovor na sve je bio pokušaj da ga potkopa, a onda je Purnuri otišao. Blizak prijatelj je ispričao: „​Eš je otkazivano nastupe i turneje, a Tim bi kružio oko njega dok to ne bi uradio. Eš je rekao da to više tako ne može. Reko je: „Ovaj dečko se uništava“. Tim je to znao, ali je bilo mnogo onih koji zavise od njega, jer ako on ne nastupa, onda ne bi bilo plate za ostatak tima„.

Purnuri je priznao da je bio svestan Berglingove anksioznosti, ali on to ne priznaje kao problem mentalnog zdravlja. On kaže da je Bergling imao „dar osećajnosti“ koji mu je omogućio da „spoji tačke izvan očiglednog„. „Tamna strana ovog dara„, rekao je on, „je nemogućnost da se osoba usredsredi na stvar, već obraća pažnju na gluposti„.

Nije znao za probleme s alkoholom i sa tabletama

Purnuri kaže da su najveći problemi bili oni koje nije znao, jer su on i Avićijev tim „bili u mraku“ za mnoge stvari, uključujući Berglingovu zavisnost od alkohola i zavisnost o tabletama protiv bolova.

Bio sam izuzetno frustriran kad su ljudi oko njega mislili da su ga držali na sigurnom, ne govoreći mi ozbiljne stvari, misleći da su one deo privatnosti i da to ne treba da me se tiče„, rekao je.

Bergling bio taj koji je stalno tražio više i da su ga u toj težnji ohrabrivali prijatelji, od kojih su neki bili plaćeni (neki su mu se pridružili u kući u Los Anđelesu), i ostali članovi tima. Tim je uvek imao bojazan da će uznemiriti fanove. Bio je osetljiv na „mejlove pune mržnje“ koje je znao da dobije kad bi otkazao nastupe.

Purnuri kaže da je u novembru 2014. godine saznao za Berglingovu zavisnost od lekova protiv bolova. Ispričao je da ga je tad naterao na oporavak i dogovorio se s njim da odloži sve nastupe. Avići je planirao da se oporavlja u Stokholmu i odmah je odleteo za Švedsku.

Do tog trenutka, Berglingovo loše zdravlje već je nateralo Purnurija da otkaže nekoliko nastupa, što je Purnuri dokazao listom svih otkazanih nastupa tokom 2013, 2014. i 2015. godine.

Zabrana za alkohol

Pošto je otkrio Avićijeve probleme sa alkoholom, Purnuri je zabranio promoterima da mu nude piće, očistili bi mini-barove u hotelima i molili su ga da se fokusira na oporavak. Problemi su se pogoršali, jer je Avići uvek nalazio način da konzumira alkohol, čak i dok se oporavljao.

Purnuri je, prema sopstvenim tvrdnjama, otkazao još dve svetske turneje protiv Berglingovih volje i tvrdio je da je izgubio prihod od 4,9 miliona dolara, plus oko dva miliona dolara za troškove.

Drugi put je ceo Avićijev tim insistirao na njegovom lečenju, krajem leta 2015. godine. Tada je Bergling pristao da bude nekoliko meseci na oporavku u bolnici. Purnuri je rekao da zabranio Berglingu da zakazuje nastupe bez konsultacija s njim, ali da je on tokom 2016. ipak zakazao nastupe, počevši od festivala „Ultra“ u Majamiju, u martu. „Uvek smo se svađali oko istih stvari, jer su ga agenti slušali kao konačnog donosioca odluka„, rekao je Purnuri.

Čak i tada sam pokušao da napravim kompromis i tražim od njega da napravi anonimni koncert u Stokholmu da dokaže da je spreman, što je on pristao, ali je onda otkazao u poslednjem trenutku, insistirajući da mu nije potrebno da dokaže bilo šta i da je bolji nego ikad, spreman za turneje, ponovo. Ništa od toga nije prikazano u filmu„.

Posle „Ultra“ festivala, Bergling, je prema Purnurijevim rečima, počeo je da otkazuje nastupe i odlučio da nadoknadi sve one zbog kojih su organizatori pretrpeli štetu.

Nisu svi rođeni da podnesu slavu

Muzička karijera nije za svakog. Najpoznatiji muzičari koji nisu mogli da podnesu pritisak su Džim Morison, Džimi Hendriks, Dženis Džoplin, Kurt Kobajn i Ejmi Vajnhaus. Svi su umrli sa 27 godina. Za manje od godinu dana Kris Kornel, Čester Bennington, Džongijan i Skot Hačinson – svi oni su oduzeli sebi živote, i svi do jednog su patili od anksioznosti ili depresije ili su imali obe boljke.

Katrin Frejzer iz agencije „Biz 3“ je vodeći publicista u svetu muzičke industije. Tokom karijere duge 26 godine, osnovala je svoju PR agenciju, diskografsku kuću zajedno sa „Skrileksom“ i radila sa klijentima poput „Daft Panka“, „Migosa“ i na stotine drugih.

U poslednje vreme, ona je počela da biva lični trener, inspirisana time što je videla brojne umetnike i njihovu borbu sa anksioznošću, depresijom, zavisnošću i često mešavinu sve tri bolesti. „Za 26 godina u muzici, stalno sam nailazila na zavisnost, depresiju, anksioznost i druge psihičke poremećaje„, objašnjava ona. „To nije neuobičajeno. To čak nije ni retko. Pre se može postovetiti sa epidemijaom.

Anksioznost i depresija mogu biti niskog stepena, ali preovladavaju od samog početka. To stanje pogoršavaju slava, pritisak i očekivanja„, rekla je Frejzerova dodajući da svi oni umrtvljuju bol „uz piće, droge ili seks, a najčešće uz sva tri„. „Često se ljudi oko njih teško snalaze ako pokušaju da ih izvuku iz toga„.

Videla sam da timovi forsiraju svoje umetnike da stalno budu na turnejama i putovanjima, iako je jasno da im je potrebna stručna pomoć„, priča Frejzerova. „Videla sam mnoge poznate muzičare koji se bore i još su prisutni i podržavaju se na sceni. Niko ne zna da stane. Stanu tek kad čujete da su mrtvi„.

Zavisnost, teška reč

Situacija ni malo nije jednostavna. U svetu muzike, teško je definisati zavisnost, jer je drogiranje prihvaćeno i nije kažnjivo. „Postoji mnogo zavisnosti koje ljudi ne smatraju za zavisnost„, ispričala je Katrin. Ono što je mnogo važno je da ljudi i dalje nisu svesni koliko su psihičke bolesti opasne, posebno kod muškaraca.

Zato je pokrenut program „Music Minds Matter„, služba za mentalno zdravlje otvorena 24/7 za sve koji rade u muzičkoj industriji. Od svog pokretanja 4. decembra 2017. godine, više od 250 ljudi je kontaktiralo servis.

Osmeh na licu i pakao u duši

Ovo je bila priča o poslednjim danima Tima Berglinga. Pošto je napustio Los Anđeles i odleteo za Oman 8. aprila ove godine, poslao je poruku bivšem menadžeru, Arašu Purnuriju, da obelodani njegove planove za budućnost. On je takođe napisao Purnuriju da se nada da će ga uskoro posetiti u Stokholmu ili Los Anđelesu. Njih dvojica su se na kratko videli sredinom februara. „Bilo je to kao da vidim dragog člana porodice„, rekao je Purnuri.

To je bio prvi put da su se videli posle više od godinu dana.

Bergling je odsedao u risortu „Muscat Hills“ u Omanu. Prema sopstvenom priznanju, bio je dobro raspoložen, uživao je i družio se. Tokom svog boravka, Avići je išao na kajtsufring i na plovidbu sa prijateljima, pa je delio fotke na mrežama. Takođe je razgovarao sa svojim menadžerskim timom o mladim umetnicima koje je želeo da uposli za nove muzičke projekte. U hotelu se raspitivao šta bi sve trebalo da poseti dok je u Omanu.

Ipak, bliski ljudi kažu da je Berglingovo psihičko stanje variralo. Naime, Avićijeva porodica je bila uznemirena posle jednog razgovora s njim telefonom i da je jedan rođak odmah seo u avion za Oman da bi bio s njim, ali je kasno stigao.

Bergling je poslednji put viđen u četvrtak uveče 19. aprila, na recepciji hotela. Svedoci i obožavaoci kažu da je bio dobro raspoložen i vrlo ljubazan. „Bio je na recepciji kada sam zastala da ga pitam da li je to zaista on„, ispričala je obožavateljka.

Smrt Tima Berglinga alijas Avićija potvrđena je dan kasnije.

Poslednja Avićijeva fotografija

Žao mi je, dečače. Mnogo mi je žao.

Inspiracija – gq-magazine.co.uk

Fotografije: pulseradio.net, pursuitist.com, gq.com, starsunfolded.com,
californiarocker.com, radaronline.com, weraveyou.com,
globaldanceelectronic.com,
globaldanceelectronic.com, ecosia.org, capitalfm.com, tribune.com.pk, lci.fr, thelifestylerepublic.com, viberadio.sn, maxim.com, clubbing.rs, djmag.com, viberadio.sn, thejakartapost.com, blog.riderepublic.co.uk, magneticmag.com, weraveyou.com, pitchfork.com joe.ie, medium.com,
californiarocker.com, starsunfolded.com

Ostavite odgovor