Život posvećen glumi i ljubavi: Milena Dravić – svoja i Draganova (VIDEO)

Glumica Milena Dravić bila je lepa žena. Rođena na Dorćolu, svoju filmsku karijeru je započela u svevremenskom Sarajevu 1959. Prepoznatljiva po lepoti, imala je kratak izlet u baletske i manekenske vode, ali se vrlo brzo odlučila za drugačiji javni nastup. I po tome je ostala upamćena. Velika žena, velikog života. Igrala je na filmskom platnu rame uz rame sa Ričardom Bartonom, Irenom Papas, Julom Brinerom i Orsonom Velsom.

Venčanje na pauzi za ručak

Dobitnica je mnogih nagarada, ali o sve mu tome možete da pročitate svuda na internetu. Probaću da Milenu predstavim kroz ljubav. Jer, ljubav je jedino osećanje koje nas održava živima. I nju je držalo živom. Tako ću joj i ja, bar tokom ovog teksta, produžiti život. Zapravo, njena smrt je nastupila kada je umro čovek koga je volela. Kolega, a pre svega, partner Dragan Nikolić. Čovek koga je ona načinila glumcem.

Mlađe generacije Milenu i Dragana će pamtiti po reklamama za jednu kafu. Oni su bili mnogo više od toga. Milena i Dragan su se upoznali 1969. godine na snimanju filma „Horoskop„, u periodu kada je ona već bila velika zvezda, a on se borio za svoje mesto pod suncem glume. Venčali su se na samom kraju 1971. godine, u pauzi snimanja filma, bez pompe i fotografija. Kuma im je bila Seka Sablić.

  • Snimali smo u Zvezdarskoj šumi, dramu Duška Radovića „Kako su se volele dve budale“. Kada nam je reditelj Aca Đorđević dao slobodno vreme za ručak, Dragan i ja smo skoknuli do opštine Vračar da se venčamo. Tako je bilo, venčali smo se na pauzi za ručak – ispričala je, jednom prilikom, glumica.

Ljubav zahteva trpeljivost

Pokojni glumac je jednom ispričao da su se on i Milena prvo družili, a kasnije se rodila velika ljubav. U vreme njihovog venčanja, počeli su da vode šou program „Obraz uz obraz„, koji je za vrlo kratko vreme dostigao veliku popularnost.

  • Bez obzira na to što je Milena, kada smo se upoznali, radila mnogo više nego ja i bila popularnija, nikakva ljubomora kod nas nije postojala, jer smo oboje radili dovoljno. Imali smo paralelne i jednako uspešne karijere – rekao je Dragan.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

#milenadravic #dragannikolic

Објава коју дели Ex Yugoslavia | Best Views ™ (@igexyugoslavia) дана

Iako je u njihovom odnosu nekad bilo i razloga za razvod, ljubav je uvek bila jača od toga.

  • Smatram da je najlakše nešto preseći, mnogo je teže boriti se. Ponekad i mala svađa može osvežiti dan. Ponekad je potrebno biti i ljubomoran, jer je i to jedan od pokazatelja ljubavi, samo što ja to nisam pokazivao. Što se svađa tiče, Milena je uvek bila glasnija, ali je i brže praštala – tvrdio je Dragan.

Možda baš u tome leži tajna čaršijskih priča da je pokojni Nikolić bio nestalne naravi i da je varao Milenu. Neću ulaziti u to. Najzad, zato što je mnogo lepše verovati da su bili savršeni. O svojoj nesavršenosti samo oni znaju i možda je najbolje da na tome i ostane. Njih dvoje nisu imali dece.

  • Biti roditelj je jedno iskustvo i nešto što je potrebno svakom živom biću. Smatram da je to što nemamo decu veliki nedostatak, ne mana, ali jednostavno je tako. To nam daje šansu da svu decu gledamo kao svoju – rekao je, svojevremeno, Dragan Nikolić.

Dva braka pre Dragana

Pre Dragana, Milena je imala dva braka.  Kao devojka, volela je one mrgude od muškaraca, naizgled nedostižne. Prvi put se udala za reditelja Mladomira Purišu Đorđevića 1960. godine, od koga se razvela posle nekoliko godina zajedničkog života. Drugi put se udala za reditelja Vojislava Kokana Rakonjca, sa kojim je bila u braku sve do njegove smrti u 34. godini, 1969. godine.

Ako mene pitate, ja ću je pamtiti po ulozi u TV seriji „Priče iz Nepričave„, iako joj se ne mogu osporiti uloge mladih partizanki. Svi će je pamtiti po rolama sa glumcem Ljubišom Samardžićem u brojnim filmovima. Koliko je ozbiljno shvatala glumu, govori podatak  da je za potrebe filma „Kros kantri“ iz 1969. godine, reditelja Puriše Đorđevića, morala je da trenira trčanje sa ličnim trenerom. Posle godinu dana napornog vežbanja, kamerman je na snimanju molio da sporije trči, jer nije mogao da je stigne iako se vozio u „ševroletu„.

https://www.youtube.com/watch?v=iQ8Ru0hMNkk

Odbila „Plejboj“, izbačena sa fakulteta

Posle  ogromnog uspeha filma „W.R. Misterije organizma„, koji je ondašnja vlast zabranila. Milena je dobila ponudu da se slika za američko izdanje „Plejboja„, što je odbila. Međutim, njene fotografije su osvanule u tom časopisu, pošto se urednicima dopala ideja da se pozabave glumicama iza „gvozdene zavese„, pa su i objavljivali njihove slike. Između ostalih, tu se našla i Milenina slika u muškoj košulji.

Zanimljivost je i da je Milena izbačena sa Fakulteta dramskih umetnosti, jer je na predavanjima zbog snimanja nije bilo više od mesec dana. Godinama kasnije, njena profesorka Ognjenka Milićević je molila da se vrati i predložila da joj film „Prekobrojna“ bude diplomski rad, ali glumica je i to glatko odbila.

Pola veka glumičine karijere nije obeleženo ni na koji način ni u zemlji, ni u gradu u kom je rođena. Milena se 2009. godine, tačno 50 godina od snimanja svog prvog filma, ponovo našla u Sarajevu, tamo odakle je krenula njena karijera. Šetajući se sa svojom kumom i koleginicom Sekom Sablić, zaustavila se ispred porušene zgrade „Bosna filma„. Veliki jubilej je obeležen tako što je Seka telefonom slikala Milenu koja je stala ispred zgrade u kojoj je sve počelo.

Legat Milene Dravić i Dragana Nikolića je otvoren u Jugoslovenskoj kinoteci ove godine, 5. maja. Sada, nadam se da plešu kao što su plesali u šou programu „Obraz uz obraz„. Ponovo zajedno.

 

Inspiracija – krstarica.com, novosti.rs

Fotografije: Pinterest, bljesak.info, kinoteka.org.rs, xxzmagazin.com, haber.ba

 

Ostavite odgovor