Uskrs je idealna prilika da se ugojite: Mali saveti da preživite praznike i (p)ostanete vitki

Uskršnji praznici, uz mnogo veselja i bogatu trpezu, donose i priliku za gojenje. Umesto punog tanjira pogače, ruske salate i kremastih kolača, bolje bi bilo da jedete umereno i posle glavnog obroka uzmete samo jedan kolač. Savete kako preživeti Uskrs i ne ugojiti se donosi Rokselanin kofer. 🙂

Običaji za Uskrs: Od farbanja jaja do Pobusanog ponedeljka

Kako dolazi do gojenja?

Uskrs je najveći pravoslavni praznik, a postoji i običaj da se jede, pije i da se ide u goste. Sve to zajedno donosi više jedenja nego što je ubičajeno, a pošto se u to vreme sedi i odmara, pojedena hrana nema gde da ode. Sem tamo gde ne treba. 😉

Svaki praznik, a posebno kad se po naški spoji s vikendom, predstavlja ubitačan spoj koji dovodi do gojenja, koji se posle iskijava kroz nastupajući period lepog vremena. Posledica uskršnjih praznika je to što se približavaju godišnji odmori i sezona kupanja. Zato, šanse nema da se nagomilano salo skine do polovine leta.

Od čega dolazi do viška kilograma?

Prvenstveno, od ugljenih hidrata koji se nisu potrošili, poput testa i slatkiša, kao i grickalica, a zatim od alkoholnih pića kao što su žestoka pića i pivo, kao i gaziranih slatkih napitaka i sokova koji su prepuni šećera.

Alkohol je opasniji od masti

Od namirnica, jaja možete da jedete do mile volje, a pojedu se uglavnom ona jaja koja su razbijena u zabavi “tucanja“.  Na selu vole domaće pogače, masne supe sa knedlama, čvarke i druge namirnice, pa je tamo uskršnji meni nešto gde možete da proberete između ovog i onog.

Izaberite salatu bez testenine, meso, povrće. Kolač uzmite ako baš ne možete da izbegnete. Preskočite, zato, rakiju. Belo vino je u redu. Ali – jedna čaša!

Sedeljke uz ručak, sedeljke uz večeru, pa i dolazak gostiju zahteva da se pojede i popije i kad dođe veče. A svi znamo da baš tad treba biti umeren. Najgore prolaze oni koji vole da popiju, jer nagomilavanje šećera uveče nije baš najbolja opcija.

Mnogi veruju da pivo nije opasno, ali to je tečni hleb i osim četiri do pet odsto alkohola, treba uzeti u obzir i gomilu ugljenih hidrata koje sadrži.

Teško je kontrolisati prazničnu ishranu kad vlada euforija, porodična atmosfera u kojoj se svi vesele i zabavljaju. U tom slavlju postoji kolektivna psihologija, to jest da sve treba probati, popiti i biti dobro raspoložen, a kilogrami i nepotrošeni ugljeni hidrati se, naravno, svakodnevno skupljaju. Individualna psihologija, jednostavno, ne postoji i to je ono loše kod praznika.

Sve što domaćica ponudi treba uzeti da se ne bi uvredila, a za debljanje su najzaslužnija upravo od alkoholna pića. Rakija, pivo, vino od jutra do sutra i tako danima.

Kada bi krenuli da sabirate sve šta ste za vreme praznika pojeli i popili, pali bi u nesvest! U svemu tome može da se bude i umeren, a ne bahat i razuzdan, jer to ima visoku cenu.

Uskršnji saveti

 • Sedite u auto i pobegnite iz grada, daleko od rodbine i prijatelja.
 • Ako sve vreme držite dijetu, da bi za vreme praznika bili opušteni, onda grešite. Predlažem drugačiju taktiku – sve vreme jedite normalno i suzdržano, a za vreme praznika držite dijetu. Ili, jednostavno, krenite sa ozbiljnom dijetom posle praznika.
 • Kada idete u goste, popijte samo jedno piće i uzmite samo jedan kolač koji nije od testa ili krema.
 • Ako vas nude gaziranim pićima, uzmite samo kiselu vodu.
 • Šunka i ruska salata su divne, pa tu možete da se opustite, malo više.
 • Zaboravite na pravilo domaćice da se pije “s nogu“ i proba svaka vrsta kolača.
 • Predlog: preskočite večeru, jer se toliko pojede u toku dana da pred spavanje ništa ne bi trebalo da klopate.
 • Za vreme uskršnjih praznika svaki dan šetajte najmanje tri kilometara.
 • Umesto punog tanjira kolača i pogače, jedite meso, povrće i voće.
 • Manje jedite, a više pričajte. Druženje pomaže da se zaboravi bogata ponuda hrane koja je na trpezi.
 • Ovde ne važi staro pravilo, zato nemojte da pojedete sve što je u tanjiru, niti da popijete sve što je u čaši.
 • Sve što ostane na stolu ne znači da treba da pojedete. Bolje dajte kućnim ljubimcima, ako ih ima.
 • Izmerite se pre Uskrsa i vodite računa da vam 5. maja, kad ponovo stanete na vagu, ne pozli.

Praznično salo se teško skida, pa ćete se do kraja leta kajati zbog neumerenosti. To je kazna, jer ne znate da se kontrolišete.

U školi vas ne uče o štetnosti velike količine ugljenih hidrata. Uvek pričaju da je zdravo jesti hleb, a o slatkišima i štetnosti pričaju samo kad se pomene karijes. Međutim, nagomilavanje ugljenih hidarata i njhova nepotrošnja dovodi do sala i debljanja. Svi misle da sve znaju kad je reč o gojenju, a trend gojaznosti pokazuje da niko ne zna dovoljno ili ako zna – ne koristi to znanje u praksi. A sve to ima visoku cenu.

 

Fotografije: Facebook, Pixabay.com

Ostavite odgovor