Sunčane radosti: Uživajte u letu, budite zdravi i dobro raspoloženi (RECEPT) (3. deo)

Gotovo! Ušli smo u najtoplije mesece u godini! Ne znam za vas, ali ja se radujem i meni je baš lepo kad je toplo. Ipak, kako nastupi leto, kao da se izgube granice i sve postane dopušteno, zato vas ja na vreme upozoravam.

Baš i ovom delu, vaša „draga Saveta“ više priča o polnim bolestima i ljubavnim avanturama. Naravno, i ovde vam predlažem šta da klopate i kako da se vladate. A sunce je upeklo, ne brinite! 🙂

Spremite sladoled, turite šešir na glavu, nađite suncobran samo za vas, sedite pored vode i – uživajte!

Domaći sladoled idealan za osveženje

Kad udari vrućina, najbolje je da se rashladite domaćim sladoledom, koji ne sadrži konzervanse i veštačke boje. Donosim vam jedan jednostavan recept za proteinski sladoled. Ovde sam izabrala jagode, ali vi možete da ubacite i maline i drugo bobičasto voće.

Sastojci:

  • 100 grama posnog sira
  • šaka jagoda, što je oko 30 grama

Priprema:

Ubacite jagode i posni sir u blender ili duboku posudu, ukoliko imate stojeći mikser. Mešajte nekoliko sekundi, tako da ne dobijete tečnost tipa smuti, već smesu u kojoj će ostati nekoliko komadića jagoda. Stavite smesu u friz na pola sata. Ovo je vrlo zdrava i osvežavajuća vrsta sladoleda.

Genitalne infekcije su učestale leti

Ako ne lečite infekcije, one mogu da se pretvore u teške upalne procese ženskih i muških reproduktivnih organa. To vodi ka sterilitetu, vanmaterničnoj trudnoći, promeni rezultata na Papa testu, pa čak i do karcinoma.

Polno prenosive bolesti mogu da se prenesu sa zaražene majke na dete za vreme trudnoće, porođaja i dojenja.

A sad malo saveti za dame, zašto  da ne 🙂

Ublažite PMS sindrom

PMS sindrom može da stvori niz neprijatnost dok ste na odmoru. Dobra stvar je što se sve to može dovesti do nivoa trpljenja. Evo kako da ublažite simptome PMS-a. Sunčanje ili boravak na suncu može da ublaži simptome PMS-a.

Takođe, ne bi bilo loše da, ako patite od tog sindroma, izbacite kofein, gazirana pića, čokolade, a mlečne proizvode treba drastično smanjiti (sladoled, svež kravlji sir, sir, mleko… Mleko zamenite prirnčanim ili sojinim mlekom).

Posle depilacije suzdržite se od sunčanja

Posle depilacije ne bi trebalo da izlazite na sunce bar 48 sati. Ako se depilirate voskom, tada se može javiti crvenilo i sitne tačkice, jer se vosak lepi za kožu, a ne direktno na dlaku.

Kod egipatske depilacije je nešto manja pojava crvenila i iritacije, jer se šećerna pasta lepi direktno na dlaku i čupa se u smeru rasta dlačica, pa je manja mogućnost pucanja dlake.

Posle depilacije najbolje kožu namazati aloja vera gelom ili kremom na bazi aloje vere, jer ova biljka ima umirujuće dejstvo na kožu.

Kosa želi odmor

I kosa voli odmor, pa je red da i njoj priuštite da uživa. A kako? Pa umesto da koristite fen, pustite da se prirodno osuši. Ako na mokru kosu stavite neki lagani proizvod za stilizovanje, kao što je preparat za kovrdže, dobićete jednu od najpopularnijih letnjih (morskih) frizura.

Da bi ste imale savršenu letnju frizuru, nema potrebe za čestim odlascima kod frizera.

Vraćam se na savete za sve 😉

Obazrivo sa voćnim sokovima

U svoj frci da ne popijete nešto gazirano, često se odlučite za „prirodne sokove“, jer sadrže određenu količinu voća i C vitamina. Koliko su voćni sokovi zdravi, u to ne bih da ulazim, jer postoje brojna neslaganja lekara i proizvođača. Sve zavisi od količine voća u soku i od načina spremanja.

Ako je sok pasterizovan, određeni postotak C vitamina i drugih hranjivih materija se smanjuje. Ako pijete sirov sok, na primer sok od jabuke, postoji mogućnost da se zarazite balantidijazom i salmonelom.

Bole uši kad se leti

Tokom leta avionom deca mogu da se žale na bol u ušima zbog promene pritiska. Kod manje dece pomaže sisanje, gutanje, to jest hranjenje, a kod veće zevanje, žvakanje žvake i pravljenje balona. Ova pojava je česta i bezopasna. Izuzetak je samo ako su deca preležala neke bolseti ušiju.

Vodite računa gde se kupate ako nosite sočiva

Kupanje može biti neprijatno ako nosite kontaktna sočiva. Izbegavajte kupanje u bazenu sa kontaktnim sočivima, a ako to radite, koristite isključivo dnevna sočiva. Uvek kod sebe treba da imate veštačke suze za suve i klimatizovane prostorije.

Ako ste nađete na vetru ili tamo gde se uskovitla prašina, ne gledajte u sunce i ne zaboravite da i voda reflektuje zrake štetne za oči. Ako primetite crvenilo, sekret, postanete osetljivi na svetlo i sve to ne prolazi, nego se pogoršava, trk kod lekara.

Kondom glavu čuva

Ako ste skloni ljubavnim avanturama i upuštanju u seks sa strancem, preduzmite odgovarajuće mere opreza da ne bi došlo do bolesti, neželjene trudnoće i razočarenja ako se zaljubite. Najbolje je ne upuštati se, ali ako se to vć i desi, ne kaže se džabe da „kondom glavu čuva“.

Ako primetite nešto neobično ili uznemirujuće na telu osobe sa kojom planirate seks, možda simptome neke boleštine, bežite glavom bez obzira!

Eterično ulje od lavande smiruje opekotine od sunca

Ako ostanete na suncu dugo i koža vam pocrveni, eterično ulje lavande može da vam bude saveznik. Lavanda je jedno od retkih eteričnih ulja koja se mogu naneti direktno na kožu, bez baznog ulja. Ono umiruje kožu ukoliko dođe do bilo kakvih iritacija, uključujući opekotine od sunca, kao i rane, modrice i ujede insekata.

Ovo ulje pomaže kod glavoblja, pa i kod onih glavobolja koje se javljaju zbog vrućine i dužeg boravka na suncu. Lavanda deluje vrlo opuštajuće i ublažava bolove.

 

Fotografije: Unsplash, Pixabay, womensmed.ru www.aufeminin.com 2beauty.nu www.iamitalian.com www.gcastd.org

 

Ostavite odgovor