Ona je izabrala njega: Rekao je da će ostati neženja, ali i on ima svoju Ahilovu petu – Eva Braun je više volela Hitlera nego sebe

Omiljeno mesto za seksanje Adolfa Hitlera i Eve Braun bila je duga crvena sofa, prekrivena čipkom. Na joj su Musolini, Čemberlen i Daladije pozirali za vreme neslavne Minhenske konferencije.

Minhenska konferencija

Jednom kad je Eva videla fotografiju britanskog premijera kako sedi na toj sofi, svojim prijateljicama je rekla: „Kada bi samo znao šta se sve događalo na toj sofi!„.

Krio sestru

Paula Hitler

Burna veza Adolfa Hitlera i Eve Braun ostala bi u senci da veliki diktator, neženja, nije bio glavni čovek najvećeg ljudskog uništenja u istoriji. Podsećanja radi, rođen je 1889. kao sin Klare Polcl i njenog rođaka Alojza Šiklgrubera.

Klara i Alojz

Prezime Hitler je dobio je tek kad se njegova nevenčana majka udala za Johana Georga Hidlera, čije je prezime greškom u matičnim knjigama napisano kao Hitler, pa ga je Adolf i usvojio. Adolf je bio četvrto dete Klare i Alojza i prvo koje je preživelo. Njegova mlađa sestra, Paula, bila je ometena u razvoju, a to Hitler nije mogao da podnese i vešto je krio.

Hitlera privlačile jedre plavuše

U mladosti, Firer je prednost davao jedrim plavušama i uživao da flertuje s glumicama i ženama koje su ga zabavljale ili na neki drugi način ostavljale utisak.

Voleo je mlade žene, a kad su 1927. kod njega došle da žive njegova polusestra Angela Raubal i njena maloletna ćerka Angela ili Geli, Hitler se zaljubio u devojku. Geli je Hitler držao kao zatvorenicu u stanu, zabranjujući joj da izlazi bez njegove dozvole, a izlazila bi samo uz pratnju koju bi on organizovao.

Geli

Geli je pravila scene, plakala i pretila, ali je Hitler ostao neumoljiv. Posle jedne žestoke svađe, Geli je 1931. uzela Hitlerov revolver i sebi prostrelila srce. Hitler je bio preneražen, ožalošćen, ali i uznemiren zbog mogućih političkih posledica ako bi mediji otkrili seksualnu vezu s mladom sestričinom.

Nacisti su, ipak, uspeli da Gelino samoubistvo u novinama predstave kao posledicu depresije zbog neuspele ambicije da Geli postane pevačica. Hitler je ratko tugovao. Naručio je od nekog umetnika da izradi njen portret na osnovu fotografije i kućepaziteljki naredio da svake nedelje stavlja sveže cveće u Gelinu sobu.

Renata Miler

Nije Geli jedina koja je stradala zbog Hitlera. Adolf se, sem sa Geli, viđao i sa drugim ženama. Naime glumica Renata Miler je, po svemu sudeći, takođe počinila samoubistvo.

Sudbonosni susret

Mlada Eva Braun

Kad je krajem 1929. upoznao Evu Braun, 17 godina staru devojku, bio je propali umetnik i militantni nacionalista koji se još borio da dođe na vlast. Neženja po izboru, jer se po ugledu na englesku kraljicu Elizabetu I „oženio“ svojom zemljom, pa je shvatao da ne bi bio dobar muž i otac.

Hitler nije želeo decu. Govorio je: „Potomcima genija je obično teško da se snađu u svetu. Uz to, uglavnom su kreteni„. Ovakav stav verovatno je proizašao iz straha da bi mogao da napravi još jednu Paulu.

Ipak, Hitleru žene nikad nisu nedostajale. Privlačio ih je pričom, harizmom i samouverenošću da Nemačkoj može da vrati staru slavu. Zato su bile slepe za njegov niski rast, bezobličnom odećom i, kako je Eva govorila, „smešnim brčićima„.

Verovali ili ne, padale su pred njim. Neke su se bacale pod njegova kola da bi se zaustavio i utešio ih. A on je uzvraćao galantnošću, ljubljenjem ruke, flertom, prihvatajući njihovo obožavanje kao nešto što mu pripada.

Prekratka suknja i lepe noge

Eva Braun i Adolf Hitler sreli su se u septembru 1929. u minhenskom fotografskom studiju koji je držao Hitlerov bliski prijatelj i nacista Henrih Hofman. Eva je tada imala 17 i po godina. Baš tih dana je počela da radi kao pomoćnica. Prvi susret sa Adolfom je poverila svojoj mlađoj sestri Gretl.

  • Stajala sam na merdevinama i stavljala sam kutiju na najvišu policu. U tom trenutku, u prostoriju je ušao moj gazda sa jednim muškarcem čije godine nisam mogla da prozrem. Imao je smešne brkove. U ruci je držao šešir. Obojica su seli preko puta mene. Kad sam u jednom trentku pogledala u njih, primetila sam da mi taj novopristigli muškarac gleda u noge. Dan pre, skratila sam suknju i bilo mi je pomalo neprijatno – ispričala je mlađana Eva.

Eva Braun je rođena 1912. u Minhenu kao Eva Ana Paula Braun. Majka joj se zvala Franciska, zvana Fani, a otac Fric Braun. Nejna majka je poticala iz vrlo pobožne, katoličke porodice. Bila je vedra, zabavna, opuštena i smirena žena. Njen otac je bio pošten i vredan. Pripadao je luteranskoj crkvi. Oboje su bili ugledni građani.

Ledena kiša za rođenje

Fani i Fric

Kad se Eva Braun rodila, u Minhenu je padala ledena kiša. Dok je babica pomagala njenoj majci Fani da lakše podnese muke iscrpljujućeg i dugotrajnog porođaja, njen suprug Fric je nestrpljivo čekao u susednoj sobi. Već je imao trogodišnju ćerku i nadao se sinu.

Njegova tašta, koja mu je u tim trenucima pravila društvo, bila je uverena da će njena ćerka roditi sina, pošto je ona rodila pet ćerki. Da se, kojim slučajem, rodio sin nazvali bi ga Rudolf, po habsburškom princu, koji se ubio zajedno sa ljubavnicom u svom zimskom dvorcu. Ipak, rodila se devočica teška pet i po kilograma.

Volela sve što vole mladi

Eva i sestre

Otac Fric je svoje tri ćerke Ilzu, Evu i Gretlu odgajao u katoličkom duhu, bez obzira što je bio luteran. Majka se bavila domaćinstvom i porodicom, zarađujući šijući odeću. Otac je radio kao učitelj na višoj tehničkoj školi u Minhenu. Eva je tako odrastala u jednoj prosečnoj nemačkoj porodici, a poput svih tadašnjih devojka, zanimale su je muzika, film i moda.

Bila je vesele naravi, veoma društvena i privlačnog izgleda. Kad su počeli da je zanimaju dečaci, roditelji su je poslali na školovanje u Samostan engleskih sestara. Izašla je iz njega godinu dana pre nego što je bilo ugovoreno, a Samostan je na nju imao mnogo primedbi.

Vaša ćerka je inteligentna i ambiciozna. Ipak, nastavni program je nije zanimao, pa je smatrala da je naš kućni red neopravdano strog„. I pored grdnji, u njoj je opstao živ i neobuzdan duh tinejdžerke kojoj su smetala stroga pravila i koja je želela da što pre oseti život. U Samostanu su jednom godišnje organizovali ginekološke preglede za sve polaznice. Tako se znalo da je Eva sa 17 i po godina bila nevina.

Željna života

Evini roditelji Fric i Franciska su bili veoma pobožni, tako da se Evin otac posebno razočarao kad se Evin boravak u Samostanu brzo završio, jer opatice nisu mogle da podnesu nevolje koje je stvarala. Trudio se da je obuzda, ali je Eva želela mnogo više od života.

Eva je odmah po izlasku iz samostana počela da radi u foto studiju. Samo dva meseca posle izlaska iz zatvorene sredine, upoznala je Hitlera.

Fotografska radnja gde je Eva radila

Hitler je bio 23 godine stariji od Eve. U vreme kad su se upoznali je bio potpuno posvećen političkoj karijeri. Njegova stranka je već uveliko ubirala uspehe među narodom, a on je veoma vodio računa ne bude upleten ni u kakav ljubavi skandal.

I tokom veze sa Geli, ženskaroš Hitler viđao se i s drugim ženama. Jedna od njih bila je Eva Braun, koja je bila još mlađa od Geli. Bilo mu je drago kad je video dopadljivo lice, i povremeno je, između Geli i drugih „prijateljica„, ugovarao sastanke i sa Evom.

Eva je svog poslodavca upitala: „Ko je taj Adolf?„. Njen otac, Fric Braun, odmahnuo je rukom pri pomenu Hitlera: „Svaštar, imbecil koji misli da je sveznajući i želi da promeni svet„. Ilza, Evina starija sestra, koja je radila za Jevrejina dr Marksa, laringologa i bila zaljubljena u njega, prezirala je Hitlera. Adolfa je očaralo Evino totalno neznanje o njemu, njegovoj stranci i politici. Žene, mislio je, imaju katastrofalan uticaj na politiku.

Političareva devojka ne sme da bude pametna„, tvrdio je Hitler. Iz te perspektive, Eva je bila savršena. Zabranila je da se u njenom prisustvu raspravlja o politici i nikad nije ni pristupila Nacističkoj partiji.

Zgodna plavuša

Šta je onda Evu izdvojilo od svih? Bila je veoma zgodna, plavooka plavuša koja je blajhala kosu, šminkom isticala otmene crte lica i oblačila se elegantno. Imala je izvanredan stas i ostala u formi, čak i pošto su joj prošli školski dani kad je klizala i bavila se gimnastikom.

Bila je živahna, poticala iz ugledne porodice, prilično pametna, ali neverovatno neobaveštena. „Gutala“ je ljubavne romane poput „Prohujalo s vihorom“ i kao tinejdžerka je volela zabavu. Njena majka se nadala da će ćerka, uz pomoć dobrog izgleda, obezbediti što bolji brak. Kod kuće je Eva delila sobu sa sestrama.

Ipak, Evu je Hitler, vremenom, počeo da doživljava drugačije od ostalih devojaka sa kojima se povremeno družio. Privlačila ga je svojom skromnošću i time što nije tražila gotovo ništa, duhovitošću i vedrom naravi. Takođe, sve je više uviđao da ona ima osobinu koju je on izuzetno cenio kod ljudi, a to je poverenje. Znao je da joj može verovati.

Odlično se uklapala u kalup

Hitler je voleo mlade, naivne i poslušne žene, a Eva se odlično uklapala u taj kalup, a posebno u odnos u kome će on diktirati pravila. Često je govorio: „Nema ničeg boljeg nego kad dresiraš onog ko je mlad„. Eva – ta jednostavna i neupućena, nimalo prepredena, živahna devojka željna ugađanja, bila je idealan „materijal za obradu“ koji je Hitler mogao da oblikuje po sopstvenoj volji.

Njeno tipično bavarsko držanje i minhenski naglasak su mu se od početka dopadali. Nije bila glupa, bila je zgodna, ali nije bila lepotica, bila je živahna, ali ne histerična. Nije ga ugrožavala. Htela je samo da mu udovoljava.

Veza bez seksa

Njihova veza dugo vremena nije bila seksualna. Išli su zajedno u pozirište, na ručkove u njegov omiljeni restoran, blizu Hofmanovog studija, „Osteria Bavaria„. On joj je svako malo poklanjao sitnice i tako je osvajao.

Eva je tad čvrsto odlučila da će Hitlera dobiti samo za sebe. „Rekao je da će ostati neženja, ali i on ima svoju Ahilovu petu„, govorila je.

Gita Sereni čije knjige su otkrile svo zlo i užase nacističkog režima, rekla je: „Moć je, znate, vrlo privlačna. Izaziva i snažnu seksualnu privlačnost i uzbuđenje. Osim toga, Hitler je bio vrlo šarmantan. Bio je i vrlo inteligentan čovek, koji je u isto vreme bio i čudovište. Voleo je da bude među ženama, uživao je u ćaskanju sa njima, ljubio im je ruke… Pred ženama bio je neverovatno šarmantan. Bio je doteran, čist i uredan i uvek je mirisao sveže„.

Takav Hitler je za niži sloj nacista bio takozvani „Herr Wolf“ (Vuk). U očima naivne i lakoverne devojke, koja je tek izašla iz samostana i koja ga je ubrzo posle toga upoznala, bez sumnje je zračio magnetskom privlačnošću.

Sofa za seks

Hitlerov stan u Minhenu

Evu je Hitler počeo da shvata ozbiljnije tek posle Gelinog samoubistva 1931.
Od samog početka zabavljanja, Eva je žudela za Adolfom, koji je pokazivao samo sporadično zanimanje, pa je Ilza sestru zadirkivala što juri za „dedom„. Eva je počela da dolazi u Hitlerov stan u Minhenu i sve više je zauzimala mesto koje je do tad pripadalo Geli. 

Gelina smrt je olakšala situaciju i Hitler je Evu odvodio u svoj dom, gde su imali seksualne odnose. Omiljeno mesto bila im je već pomenuta duga, crvena sofa. I pored toga, i dalje joj je posvećivao malo pažnje, pa se ona žalila sestri i prijateljicama da je „ne shvata ozbiljno„. Na dogovorene susrete često nije dolazio, a ne bi je čak ni obavestio da neće doći.

Borba sa ostalim ženama

Eva je i dalje bila samo jedna od mnogih Hitlerovih žena, mada prva koju je pozvao da zajedno provedu noć. Jedna od ozbiljnih rivalki bila joj je Vinifred Vagner, engleska udovica Vagnerovog sina Zigfrida. Ali, čim je zaključila da se iza Hitlerove uredne pojave u javnosti krije zverska narav, odustala je od veze. Odbili su je i seksualni zahtevi da glumi njegovu majku i šiba ga.

Evu, očigledno, Hitler nije zamišljao u ulozi gospodarice. Imali su seksualne odnose, ali to nije bio glavni aspekt njene privlačnosti. Hitler je uživao da je sluša kako brblja o glumcima i pojedinostima sa zabava na koje su išli.

Njegova kućepaziteljka ocenila je Evu kao ne previše inteligentnu, ali lepuškastu lutku, dok je Hitler njeno prazno ćakulanje smatrao razonodom koja mu je odmarala misli od posla, dok je Nemačku gurao u već dobro znani scenaruo.

Pokušaj samoubistva

Hitler je Evu zanemarivao u dužim periodima, a ona je čekala kod kuće, dokona. Zato je 1932. odlučila da ga uplaši, kako bi je shvatio ozbiljno.
Eva se u novembru 1932. odlučila na očajnički korak – na pokušaj samoubistva. Trudila se da to samo bude pokušaj. Uzela je očev pištolj iz Prvog svetskog rata i naciljala vratnu arteriju.

Sestra Ilza ju je našla kako leži u lokvi krvi, s metkom zaglavljenim kraj vratne žile. Ilza je odmah pozvala lekara, za koga je pretpostavljala da će obavestiti Hitlera. Izgleda da je Evin plan upalio.

Hitleru je neuspeli pokušaj samoubistva izgledao dovoljno ozbilno, pa je prekinuo predizbornu kampanju. Odmah je došao do nje sa velikim buketom cveća. Na njegovu sreću, Eva je preživela. Od tad ju je redovnije posećivao i bio je nežniji. Slao joj je skup nakit.

To je uradila iz ljubavi prema meni. Sad moram da je pazim„, navodno je rekao jednom prijatelju.

Ali, glavna briga bio mu je publicitet, jer je previše samoubilački raspoloženih žena u njegovom životu moglo da ugrozi njegove političke šanse.

Eva je roditelje slagala o motivima za pokušaj samoubistva. Život se nastavio dalje, ali je problem u njihovom odnosu bio Evin otac, koji se kleo da će preći na drugu stranu ulice ako vidi Hitlera. Da je Fric znao kako je njegova „nevina“ ćerka u vezi sa tom barabom, sigurno bi pokušao da im uništi vezu.

Lagala da bi bila sa Firerom

Eva se služila lažima, a Hitler se nikad nije približio stanu njenih roditelja, već je slao limuzinu i šofera da pokupi njegovu devojku na uličnom ćošku. Nedelju dana pošto je 1933. došao na vlast, Eva je napunila 21 godinu.

Hitler joj je poklonio komplet jeftinog nakita od turmalina, koji je ona do kraja života čuvala kao dragocenost. Kod kuće je poklon krila i nosila ga samo kad je sa ljubavnikom. Njene sestre takođe su čuvale tajnu o telefonskim razgovorima koje je krišom i šapatom vodila sa Hitlerom.

Stroga diskrecija i „glupa krava“

U početku veze, on se prema njoj odnosio kao prema svim ostalim ženama – veoma pristojo i ljubazno. Strogo su se pridržavali pravila diskrecije i nikad ništa nisu pokazivali u javnosti. Pred poslugom joj se obraćao sa „Fraulein Braun„, a kad su bili u krugu najbližih saradnika i prijatelja znao je da je nazove „Tschapperl“ što znači „nespretna seljančica„.

U Austriji, u selu u kom se rodila njegova majka, to je bio znak naklonosti. Privatno su je nacističke supruge gledale s visine i nazivale inicijalima „EB“ ili pogrdno „die Kuh“ što znači „glupa krava„, ali podalje od Hitelrovih ušiju.

Nevidljiva i skrivena

Evin trud oko osvajanja Firerovog srca, ipak, nije proizveo spektakularne rezultate. Znala je da je on redovno vara i nema nameru da se oženi njome. Stavio joj je do znanja i da je drugorazredna devojka, koju bi nemačko visoko društvo preziralo, i naredio je da ih ne fotografišu zajedno.

  • Evu je ova uloga nevidljive ljubavnice potpuno deprimirala. Postala je zlovoljna i bolesna. Svima se pokazivala savršeno srećnom, ali to zapravo nije bila – rekla je Heni von Širah, česta gošća u Hitlerovom domu.

Upoznata sa Hitlerovom surovošću

Eva je takođe znala da Hitler ume da bude nemilosrdan. Pošto je pobio stotine političkih protivnika, ali i sebi odanih ljudi, Evin otac Fric Braun je besno negodovao kako je Hitler potpuno lud. No, Eva je prihvatila Hitlerovo objašnjenje – on od svojih podređenih traži apsolutnu poslušnost, a sudove je zaobišao zato što je „vrhovni sudija i car nemačkog naroda„.

Za Evu je jevrejsko pitanje bilo mnogo teže. Odrasla je družeći se s brojnim Jevrejima, a sestra Ilza je bila zaljubljena u Jevrejina. Prihvatajući Hitlerovu presudu da Jevreji zagađuju naciju, prekinula je sve veze sa Jevrejima koje je znala, mada je pomogla da ne uhapse jednu Jevrejku.

Poslala joj nešto novca i upozorila je da odmah napusti Nemačku, a prestravljena žena je sutradan pobegla u Italiju. Eva je predložila Hitleru i da dozvoli Eduardu Blohu, austrijskom lekaru koji je njegovu voljenu majku lečio do pred smrt, da emigrira, umesto da ga pokupe.

Problemi u porodici

Evina porodica

Osim tih posredovanja, Eva je lako usvojila Hitlerove zatrovane stavove. Ilza se, naravno, odlučno protivila nacističkom antijevrejstvu. Kad su objavljeni Nirnberški zakoni, njen poslodavac Jevrejin osetio se obaveznim da je otpusti i kasnije je pobegao u Sjedinjene Države. Ilzi je bilo slomljeno srce, i zato se s Evom žustro svađala oko Hitlera i jevrejskog pitanja.

Uprkos Hitlerovim jezivim karakternim nedostacima, Eva je sebe zamišljala kao njegovu srodnu dušu, veliku ljubav i plemenitu ženu koja će za njega živeti i umreti.

Neka gatara joj je predvidela da će jednog dana cela Nemačka znati za nju kao ljubavnicu moćnog čoveka. „Od prvih naših susreta obećala sam sebi da ću te svud pratiti, pa i u smrt. Ceo se moj život sastoji u ljubavi prema tebi„, ovim rečima se Eva obratila Hitleru 1944.

Otkrivena veza sa Firerom

Njeni roditelji su 1934. najzad otkrili da je u vezi sa Hitlerom. Otac se osetio poniženim, ali zbog Firerovog položaja, nije mogao mnogo da učini da bi vezu prekinuo.

Evini roditelji nisu bili srećni zbog veze s Firerom.

Evin otac Fric je bio očajan kad je 1934. doznao za ćerkinu „prljavu vezu„. Od početka je bio protivnik nacizma. Nije mu bilo važno što je bila ljubavnica omiljenog nemačkog kancelara. On je, iz svoje perspektive, loše odigrao očinsku ulogu i Eva je „posrnula„.

Pokušao je da uveri Evu da prekine to „kretensko“ prijateljstvo. Rekao mi je koliko je bio besan zbog loših komentara prijatelja i kolega i kako „drski“ čovek uništava njihov porodični život. On je Hitleru napisao pismo tražeći od njega da se kloni Eve – ispričao je Evin ujak Alojz.

Evin otac

Najviše ga je naljutilo to što se Hitler nije udostojio čak ni da mu odgovori. Umesto toga, Evinog oca pozvali su u Gradsku skupštinu u Minhenu i savetovali su mu pristupi stranci. On se poslušno javio, ali su ga odbili zbog političke nepouzdanosti. Primili su ga 1936. Her Braun je tako postupio „po naređenju„.

Problem Hitlerove seksualnosti

Posle Evinog pokušaja samoubistva, Hitler ju je skoro svake večeri zvao telefonom, iako je odbijao da je javno prizna kao ljubavnicu. S druge strane, prijalo mu je kad bi novine objavile fotografije na kojima večera sa poznatim glumicama.

Možda je bio svestan da su čak i vatreni nacisti ismevali njegovu seksualnu agilnost i govorili da je impotentan. Jedan daktilograf je 1943. osuđen na dve godine zatvora, jer je recitovao popularnu pesmicu:

„Onaj koji vlada u ruskom maniru,

frizira se po francuski,

brke potkresuje prema engleskoj modi,

a sam nije rođen u Nemačkoji uči nas pozdravu rimskom

od naših žena mnogo dece traži,

ali sam ne može da ih pravi,

on je vođa nemački“.

Hitler je Evu 1935, posle pokušaja drugog samoubistva pilulama za spavanje, prihvatio kao službenu ljubavnicu i zaključio da se za nju mora valjano pobrinuti.

Zavodnička taktika – samoubistvo

Zavodnička taktika po principu „toplo – hladno“ kod Eve je dovela do toga da smatra da emotivna bol nikad ne odbija mlade devojke. Stoji pitanje zašto je godinama bila opičinjena Hitlerom, iako su stupili u seksualne odnose tek 1932, sa njenih 20 godina?

Odgovor možda leži u njegovoj opsednutosti smrću. Ako ćemo po Bremu Stokeru, onda je i Drakula, najveći romantični antijunak erotski privlačio mlade devojke. „Vampir“ onog vremena, zvani Hitler, služio se nešto drugačijim metodama. Vrlo vešto se poigravao sa njom i terao opčijenu ženu da puca sebi u vrat ili proguta ampulu sa otrovom.

Kuća za damu

Kuća Eve Braun u Minhenu

Hitler joj je 1935. kupio skromnu kuću u otmenom predgrađu Minhena. Tu se uselila sa mlađom sestrom Gretl. Nekretnina je godinu dana kasnije i službeno pripisana na nju.

Gretl Braun

Obezbedio joj je samo njen prostor, daleko od roditelja i veza koje su je spajale sa njima. To je, u njegovom svetu značilo da je imao veći nadzor nad njom, uprkostome što ga uglavnom nije bilo. Zbog društva i da bi je utešio dopustio joj je da se u kuću useli sa mlađom sestrom„. Ovo je posle mnogo godina ispričala Evina sestrična Gertruda.

Toaletni stočić Eve Braun

Uz kuću je dobila i kućnu pomoćnicu. Hitler je imao dovoljno novca da je razmazi. Imala je mnogo prostora za garderobu, a dugački toaletni stočić (stočić?) bio je prepun Evinom omiljenom kozmetikom „Elizabet Arden„, kao i sa kristalnim bočicama skupih, francuskih parfema.

Hitler takve stvari nije odobravao kod prosečnih Nemica, ali to nije važilo za Evu. Ugađao je njenom hiru prema skupoj kozmetici.

Na najvišoj polici ormana je držala irigator, što ukazuje na činjenicu da se služila jednostavnom, iako ne baš pouzdanom kontracepcijskom metodom – ispiranjem toplom vodom i sirćetom posle svakog seksa.

Novac od omraženog sekretara

Hitlerovlični sekretar Martin Borman je imao veliku ulogu u Evinom životu. Ona je prema njemu osećala veliku antipatiju. Njega nisu voleli ni mnogi iz Hitlerovog uskog kruga prijatelja.

To je bilo uglavnom zbog prepredenosti i sklonosti manipulaciji. Naravno, činilo se kao da ima monopol nad Hitlerom. Hitler je, kao za inat, bezgranično verovao svom „najodanijem partijskom drugu„. Zato se Eva nikad nije usudila da se upusti u otvoreni sukob sa Bormanom.

Borman je bio taj koji je, po Hitlerovom naređenju, isplaćivao novac Evi i pošto je ta novčana naknada bila velika, Eva je u svakom trenutku bila svesna da pare ne dobija od ljubavnika, već posredno, od omraženog suparnika.

Borman je činio sve da je uplaši, uvek ju je podsećao da je zavisna, jer je sve njene račune podmirivao upravo – on. Eva se osećala vrlo poniženo jer je, kad joj je god trebao novac za novu odeću ili šminku, trebalo je da traži od Bormana.

Njegova verna ljuba

Hitler je Evu izabrao najviše zbog toga, jer je bio svestan da će ga uvek čekati i dočekivati. Firer je vapio za nezahtevnom, mladom ženom koja će ga voleti i koja će ga uvek radosno dočekivati kad se vrati. Malo po malo, on je prema njoj počeo da oseća iskrenu naklonost.

On nije tražio „alfa ženku„, nego nekog ko će mu omogućiti jednostavan život ustaljenih navika ili nekoga ko će mu pomoći da se opusti. Ona mu je ponudila utočište od napora i pritisaka koje je proživljavao dok je bio javna ličnost.

Eva je brzo uvidela da i diktatorima treba udobnost i toplina toplog doma, pa se odličila da mu udovoljava. Ono što je sigurno – dom mu je uvek bio topao i prijatan A povrh svega, Eva ga je istinski volela.

Kad ga je domaćica Ana Vinter, koja nije volela Evu, pitala kako kao toliko ozbiljan čovek podnosi njeno blebetanje, odgovorio je: „Eva mi pomaže da ne mislim o stvarima o kojima ne želim da milim. Pomaže mi da predahnem„.

Muškarci odbijeni, žene ljubomorne

Prema njoj su svi njegovi saradnici bili neljubazni i držali su se snobovski i nadmoćno. Tek je poneko od njih pokušavao da prikrije činjenicu da je smatra glupom.

Ovakvo ponašanje proisticalo je od toga da što je muškarce odbijala, a žene su bile ljubomorne. Većina žena iz elitnih nacističkih krugova je prema njoj osećala izrazitu antipatiju, prezirale su je i ogovarale. Čak je i dobronamerna i povučena Margret Sper, posle nekog vremena promenila mišljenje.

Njen suprug, osnivač Trećeg Rajha, Albert Sper koji je bio bliski Hitlerov prijatelj, bio je jedan je od retkih kome je Eva bila simpatična.

Eva i Albert Sper

Bila je prava žena za muškarca. Meni je bila je zanimljiva. A to je neobično, jer nije bila sklona očijukanju. Bila je vedra i lakomislena, ali sve je to bilo tako iskreno kod nje. Bila je jednostavna devojka, a jednostavni ljudi su neki put bolji od onih drugih. Uistinu, bila je vrlo ženstvena, neverovatno nezahtevna i veoma brižna sa Hitlerom. Bila je staložena devojka, a njena ljubav prema Hitleru uopšte nije bila sporna„, objasnio je Sper.

Odana u svakom smislu

Eva je, naime, bila vrlo odana osoba i to ne samo Hitleru. Prijateljice koje je stekla u mladosti, ostale su joj prijateljice do kraja života. Nikad nije iskorišćavala svoj položaj i imala arogantan stav prema posluzi, nikad se na njih nije ljutila i sa njima je imala odnos kao sa svakom drugom osobom.

Nacistički ministar propagande Jozef Gebels svojevremeno je napisao: „Ona je inteligentna devojka, koja mnogo znači Fireru„.

Priču o Evi i Adolfu prvi je objavio francuski tabloid „Paris Soir“ u septembru 1936. Posle kratkog spominjanja Hitlerovih veza sa Geli Rubel, Britanke Juniti Mitford i rediteljke Leni Rifenstal, autor članka je zaključio: „Trenutna ljubavnica Eva Braun je ćekra minhenskog profesora. Hitler je zbog nje odbacio ostale žene„.

Uprkos trudu, Eva je ostala Hitlerova tajna. U Bergofu njeno ime nikad nije bilo na listi kućnih telefonskih brojeva, a njen stan u sklopu Bergofa se zbog intimnosti vodio kao „velika gostinska soba„. Gostima bi se govorilo da je to privatna kancelarija za sekretaricu. To je odgovaralo Hitlerovim potrebama.

Eva je spoljnom svetu bila nepoznata. To je za nju bilo veliko poniženje i smatrala je da služi samo za seks i kao domaćica, a da je inače „persona non grata„. Eva je bila Hitlerovo vlasništvo, njegova robinja i u svemu zavisna od njega.

Mala šefica

U Berghofu, omiljenom Hitlerovom odmaralištu, Eva je već 1936. vodila domaćinstvo. Upravljala je i Hitlerovim životom i njegovim gostima. Hitler je osoblju naredio da je zovu „Chefin„, to jest „mala šefica“ ili „gospodarica„. Uvodila je i ljude iz svog društva i uspevala zbog svoje prirodne srdačnosti da održi vedru i veselu atmosferu.

U večernjim druženjima, jedino je Eva znala na lep način da prekori Hitlera, kad bi predugo pričao. Kad je već postajalo jasno da će svi zadremati od Hitlerovih priča, Eva bi rekla: „Hajde, Adolfe, dosta je priče… Pogledamo neki film“ ili „Vreme je da pođemo na spavanje“. Njih dvoje bi se diskretno povukli.

Odrekla se svega zbog – njega

Eva se zbog Hitlera odrekla svega. To se jasno videlo kad je plesala. Tada je postajala druga osoba. Dobro je plesala, skladno i izazovno, a najviše je volela tango. Što je ples bio senzualniji, to mu se više prepuštala. Hitler bi se takvom plesanju ismevao.

Eva je na odeću trošila mnogo novca, ali taj hir joj je bio jedini izvor utehe, a sem toga, odećom je pokušala da stekne samopouzdanje u društvu koje ju je gledalo s visine. Imala je krojačicu u Berlinu koja je izrađivala odeću posebno za nju, a znala je da kupuje i od dizajnera. Hitler je sve uredno plaćao – računi za odeću bili su mu najmanji problem.

Odevala se vrlo elegantno, nikad vulgarno, pokazujući lepe ruke i noge, ali nikad grudi. To Hitler nikad ne bi ni odobrio. Prefinjeni donji veš nikad nije dovođen u pitanje, otvoren ili provokativan već prefinjena svila i čipka koje su mamile na dodir. Kako bi udovoljila svom dragom, često je nosila tradicionalnu bavarsku nošnju.

Preoblačila se nekoliko puta na dan. Kad bi završila sa odevnim predmetom, a to je značilo da ga je nosila dva do tri puta, dala bi ga sestri ili nekoj prijateljici ili, ako bi one to odbile, nekoj služavki.

Žudela za Hitelrovim društvom

Iako je voljela lagodan život Eva je, zapravo, najviše želela Hitlerovo društvo, njegovu pažnju, odobravanje, ljubav. On se na nju navikao, bila mu je draga. Ali da li ju je voleo? Nasamo su komunicirali neformalno, oslovljavali su se sa „ti„, a ona je njega zvala Adolf ili Adi. U Hitlerovom životu niko nije mogao da nadomesti Evu i to se znalo već 1937.

  • Hitleru je ona bila potrebna i to stvarno – rekao je Albert Sper.

Jedino je u sportu uvek bila uspešna. Kao tinejdžerka, pobedila je u jednom skijaškom takmičenju, a da se malo više bavila zimskim sportovima, mogla je da bude i Olimpijka.

Žrtvovala svoju plodnost

Ne može se sa sigurnošću znati da li je želela decu i da li je žalila što ih nema. Zna se da je želela Hitlerovu decu. Hitler je insistirao na toj žrtvi da ih nema i ona ju je prihvatila, iako je njen nežan odnos prema svemu što je bilo mlado i bespomoćno pokazuje da bi s radošću prihvatila dete.

Iako je milione Nemica podsticao na rađanje, Hitler nije bio rad da preuzme očinsku ulogu i nije želeo da trpi dete. Smatrao je da je ključ njegove privlačnost slika o nedodirljivom samotnjaku, koji žrtvuje ličnu sreću.

Bez obzira na njegov izgled ili godine, zračio je harizmatičnom privlačnošću današnje pop zvezde i kod obožavateljki je izazivao takve reakcije.

Nije želela da zna za zločine

Da je htela i da se potrudila da sazna i da ju je to uošte zanimalo, Eva je mogla da sazna mnoge uznemirujuće stvari o Hitlerovoj zločinačkoj politici. No, ona je bila toliko nezainteresovana za politička, a onda i za ratna zbivanja. O holokaustu Eva, navodno, nije znala ništa više od prosečnih Nemaca, a to je da su se pre rata Jevreji zlostavljali i isterivali iz domova.

Ana Plaim, Evina sobarica je bila uverena da Eva o sudbini Jevreja nije znala gotovo ništa. Eva, naime, nije bila član, a još manje sledbenik stranke koju je vidio Hitler.

Hitler istražio Evino porodično stablo da bi utvrdio da nema jevrejske krvi

Istoričarka Heike B. Gertemaker u svojoj knjizi objavljenoj 2010. „Eva Braun: Život sa Hitlerom“ prikazuje Evu kao vrlo odanu, samostalnu ženu koja drži do sopstvenog mišljenja, kapricioznu i kao jedinu ženu koja je Hitleru, sem njegove majke, dotakla dušu. Bila je hirovita, ali je bila odana diktatoru.

U knjizi stoji da je Hitler je naredio istraživanje celog Evinog porosičnog stabla da bi se uverio da nema jevrejske krvi.

U knjizi stoji da je Hitler bio krhkog zdravlja i tvrdi se da je uzimao razne primitivne „napitke za seks“ da bi se pripremio za intimne odnose sa Evom.

„Samo su mi moj pas i gospođica Braun odani i jedino mi oni pripadaju“ – žalio se Hitler pred kraj rata, kad su ga napustili najbliži saradnici.

Tek joj je na kraju pokazao koliko mu znači

Hitler je javno pokazao privrženost Evi 22. aprila 1945, nedelju dana pre samoubistva, kad je pred dve sekretarice i kuvaricom poljubio Evu u usta. „Sve je izgubljeno, beznadežno izgubljeno„, priznao je. Eva mu je prišla, uzela ga za ruke i s osmehom mu rekla: „Znaš da ostajem s tobom. Neću dopustiti da me ikuda pošalješ„.

Hitlerova sekretarica Trodl Junge se prisetila: „Hitlerove oči su zablistale, a onda je učinio nešto što do tad niko nije video, čak ni najbliži prijatelji i saradnici. Poljubio je Evu u usta„.

U brak i u smrt sa svojim voljenim

Verna Eva odlučila je da umre sa svojim voljenim, iako ju je on nagovarao da napusti Berlin. Odlučio je čak i da je oženi.

Obred se održao u maloj sobi u bunkeru, u ranim jutarnjim satima 29. aprila 1945. Venčao ih je berlinski matičar Valter Vagner, koji je hitno pozvan u bunker, gde je bio zaprepašćen činjenicom da će venčati Hitlera.

On je tada gledao u pogrbljenog, krhkog muškarca drhtavih ruku, a uz njega je stajala lepa, mlada žena u elegantnoj, tamnoplavoj haljini, ukrašenoj šljokicama i sa Feragamovim cipelama od antilopa. Od nakita je imala zlatnu narukvicu, omiljeni sat sa dijamantima i ogrlicu od topaza.

Svedoci na toj ceremoniji bili su Jozef Gebels i Martin Borman.

Gospođa Hitler na 36 sati

Posle potvrde o stupanju u brak, usledilo je potpisivanje. Nervozna i zbunjena Eva, kojoj se na samom kraju života ostvario san, tom prilikom se zabunila. Počela je da piše „Eva B„, ali pošto je shvatila da se zbunila, brzo je precrtala slovo B i potpisala se kao Eva Hitler, rođena Braun. Eva je tako dočekala da je, bar na 36 sati, oslovljavaju sa „Frau Hitler.“

Pre nego što su zajedno otišli u smrt, Eva i Hitler su se oprostili sa onima koji su ostali u bunkeru.

U neprijatnoj tišini, Hitler i Eva pružali su svima ruke, a taj događaj, kao i poslednje Evine reči, zapisala je Trodl Junge u svojim sećanjima: „Bila sam omamljena i jedva sam mogla da vidim šta se oko mene dešava. Kad mi je prišla Eva Braun, nestala je čarolija. Eva se nasmešila i zagrlila me, a onda mi je rekla: „Pokušaj da se izvučeš, molim te. Možda još možeš da se probiješ. A onda, molim te, pozdravi mi Bavarsku. Smešila se, ali govorila je s prigušenim jecajem„.

Pucanj i cijanid

Mesto smrti Adolfa Hitlera i Eve Braun

Hitler i Eva vratili su se u sobu, a nedugo potom, oko 15 sati i 30 minuta, iz nje se čuo pucanj. Njihova beživotna tela pronašli su vozač Erih Kempke i vođa Hitlerjugenda Artur Aksman. Eva je popila kapsulu cijanida.

Hitler je ležao na krvavom ležaju, a pištolj mu je bio pored nogu. Evino telo bilo je bez tragova krvi, usne plave. Na sebi je imala plavu haljinu od šifona. Glava joj je klonula, a bose noge su joj bile savijene ispod tela. Izgledalo je kao da spava.

Mala kutijica u kojoj je bila staklena ampula sa otrovom otkotrljala se na pod. Izgledala je kao ruž za usne.

Inspiracija – 24sata.hr, danubius.forumsr.com, „Izgubljeni život Eve Braun“ – Angela Lambert

Fotografije: Wikipedia, Pinterest, Yiutube, bbc.com, booksie.com, oldmagazinearticles.com, allthatsinteresting.com, k–k.club, newsbugz.com, worldwartwo.filminspector.com, mourningtheancient.com, warfarehistorynetwork.com, historyextra.com, spiegel.de, dawgshed.com, governmentsecrets.com, independent.ie rs, sputniknews.com, geni.com, newsfirst.lk, thegreatestbootlegneversold.tv, thelocal.de, allposters.com, siegrunen.blogspot.com, thepopple.com, historyforsale.com, express.co.uk, mirror.co.uk, daily.social, historyforsale.com, stampaday.wordpress.com, heightline.com, stormfront.org, imgur.com, mediadrumworld.comreddit.com

2 thoughts on “Ona je izabrala njega: Rekao je da će ostati neženja, ali i on ima svoju Ahilovu petu – Eva Braun je više volela Hitlera nego sebe

Ostavite odgovor