Nesrećna glumica, tužna lepotica: Merilin Monro je bila nasmejana, neprilagođena žena željna ljubavi (VIDEO)

Bila je ikona Holivuda (Hollywood) i prvi svetski seks simbol. Lepa žena sa tananom dušom i još tananijom psihom. Lepa Merilin. Merilin Monro (Marilyn Monroe). Osude su je pratile još za života. I osude i divljenja.

Kratku priču o njoj zapšočeću činjenicom da je patila od brojnih psihičkih problema, među kojima je i granični poremećaj ličnosti. I nastaviću da je bila izuzetno inteligentna, sa IQ-om 168. 

Volela je da čita, imala je više od 400 knjiga i svojoj biblioteci. Kada je upoznala Nikitu Hruščova (Ники́та Серге́евич Хрущёв), njih dvoje su razgovarali o “Braći Karamazov“. Maštala je da igra ulogu Grušenke u filmu koji bi bio rađen po knjizi.

Prema nekim svedocima, znala je da se sebi obraća u trećem licu da kritikuje svoje uloge, da kritikuje Merilin, da kaže sebi da “Merilin ovo ne bi uradila” ili “to ne bi učinila” .

Prema rečima njene prijateljice Suzan Strazberg (Susan Strasberg), takođe glumice, Merilin je mogla da učestvuje u svakom razgovoru, bilo da je reč o politici ili umetnosti. Krenimo redom.

Obožavala je decu i životinje

Za života je bila visoka 1,52 metra, težila je 53 i po kilograma, imala je obim struka 56, a obim grudi 100 centimetra, što je za svaku pohvalu i divljenje da čak spada u fenomene. Danas ni jedna žena ne može da se pohvalli tako uskim strukom. Imala je tri braka i bila je bez dece.

Žalila je što nema dete, jer je decu obožavala. Odlično se slagala sa decom svojih bračnih partnera. To je najbolje opisao njen bivši muž Artur Miler (Arthur Miller) rekavši: “Da bi shvatili Merilin, samo je pustite da bude okružena decom. Deca je obožavaju. Ceo njen pristup životu je oličenje jednakosti i direktnosti“.

Merilin je obožavala i životinje. Za vreme prvog braka sa Džejmsom Doertijem znala je da uvede kravu u kuhinju, jer je napolju pljuštalo. Dok je bila u braku sa Arturom Milerom trčala je po plaži da spasava ribe koje su se nasukale na obalu kod Los Anđelesa, bacajući ih u okean. Po tome je nastala i njegova priča “Neprilagođeni” (“The Misfits“), koja je prerasla u film.

Dok je živela u Njujorku, naišla je jednom na klince koji su hvatali golubove, da bi ih prodali mesaru. Ona im je obećala bolji džeparac od onog koji im je davao mesar svake nedelje, ako ostave golubove i više ih ne hvataju.

Merilin je imala mnogo pasa. Poslednju kucu koju je imala bio je maltezer koga joj je poklonio Frenk Sinatra (Frank Sinatra) i koji se zvao Maf (Maff)(skraćeno od Mafia Honey). Na aukciji kuće “Kristis” (“Christie’s“) 1999. godine, dva fotografska fima na kojima je Maf prodata su za 295.000 dolara.

Tražila očinsku figuru

Merilin Monro i Klerk Gebl

Kad sam već kod filma “Nepilagođeni“, Merilinka je maštala o Klerku Gejblu (Clark Gable). Tačnije, bila je na neki čudan način zaljubljena u njega. Njih dvoje su zajedno glumili u gore navedenom filmu. Merilin je maštala da je Gejbl njen tata. Kada je poznati glumac umro, plakala je dva dana.

Mala Merilin

Promenila je čak 11 hraniteljskih porodica, pošto je njena majka Gledis (Gladys) smeštena u psihijatrijsku bolnicu. Provela je godinu dana Domu za siročad u Los Anđelesu.

Merilin sa majkom Gledis

Dva muškarca su tvrdila da su očevi Merilin Monro. Jedan je bio Stenli Giford (Stanley Gifford), za koga je i njena mama smatrala da je otac poznate glumice, ali koji nije hteo da vidi ćerku.

Drugi je bio Edvard Mortensen (Edward Montersen), koji je u vreme Merilinog rođenja bio oženjen sa njenom majkom. Njegovo prezime stoji u glumičinom rodnom listu.

Tri propala braka

Džejms Doerti i Merilin Monro

Pre nego što se udala za Džoa DiMađia (Joe DiMaggio), a onda i za Artura Milera, Merilin je bila udata za Džejmsa Doertija (James Dougherty). Imala je tad punih 16 godina. Zapravo, želela je da pobegne iz sirotišta. Rešila je da ugovori brak sa četirti godine starijim Doertijem.

Doerti je kasnije postao detektiv u losanđeloskoj policiji. Kad se ponovo oženio, druga supruga mu je zabranjivala da gleda filmove sa Merilin Monro.

Iako zvuči neverovatno, ali Merilinka je bila sportski tip.

Kao mlada, udata žena na ostrvu Katalina (Catalina), tokom ranih četrdesetih godina prošlog veka, bavila se težinom i tonusom mišića i tela sa bivšim olimpijskim šampionom Hauardom Koringtonom (Howard Corington).

Kasnije je bila deo surferske ekipe sa tadašnjim dečkom, Tomijem Zanom (Tommy Zaan).

Njena karijera ispred fotoaparata je počela kada ju je otkrio fotograf Dejvid Konover (David Conover) dok je radila u fabrici oružja, na pokretnoj traci.

Kaži mi, kaži, kako da te zovem?

Merilin je tokom života imala mnogo imena. Na njenom izvodu iz knjige rođenih piše Norma Džin Mortenson (Norma Jean Mortenson). Kršteno ime joj je bilo Norma Džin Bejker (Norma Jean Baker). Dok je radila kao model nosila je dva imena – Džin Norman (Jean Norman) i Mona Monro (Monna Monroe).

Monro je došlo od majčinog srednjeg imena i što su joj rekli da je u srodstvu sa predesednikom Džejmsom Monroom (James Monroe), ali to nikad nije potvrđeno. Kad je krenula da snima filmove, želela je da se zove Džin Ader (Jean Adder).

Po hotelima se prijavljivala kao Zelda Zonk, a u psihijatriskoj klinici je bila poznata pod imenom Fej Miler (Fay Miller). Zvanično je promenila ime u Merilin Monro u martu 1956, kad je već bila zvezda.

Ime Merilin je uzela po sekretarici iz studija Merilin Miler (Marilyn Miller), koja je umrla kad joj je bilo 37. Merilin je umrla u 36. godini. Slučajnost?

Artur Miler i Merilin Monro

Merilinka je proučavala hrišćanstvo od 18 godine. Kasnije se bavila alternativnim duhovnostima, uključujući antropozofiju, učenje koje je propagirao Rudolf Stajner (Rudolf Sainer). Merilin je prešla u judeizam pre nego što se udala za Artura Milera, 1956.

Bila je jedna od prvih javnih ličnosti koja je upražnjavala jogu. Merilin je naučila jogu od Indre Devi (Indra Devi), švedsko-ruske bolivudske zvezde, koja je predavala jogu i Greti Garbo i Gloriji Svanson (Gloria Swanson).

Njen agent Džoni Hajd (Johnny Hyde) joj je 1950. platio dve plastične operacije. Jedna je bila na nosu, gde je urađeno preoblikovanje hrskavice i druga je bila stavljanje umetka u bradu.

Merilin Monro u “Plejboju” 1953.

Bila je prva “Plejbojeva” (“Playboy“) zečica 1953. godine. Za slikanje joj je plaćeno 50 dolara još 1949. Hju Hefner (Hugh Hefner) je sliku kupio za 500 dolara.

Bila je proglašena za najboljeg reklamera 1953. godine. Među brendovima koje je reklamirala bili su American Airlines, Kyron Way Diet Pills, Pabst Beer, Tan-Tan Suntan Lotion i Royal Triton Oil.

Divila se Linkolnu i Goji

Merilin Monro se divila Abrahamu Linkolnu: “Pročitala sam sve što sam našla o njemu“, napisala je u autobiografiji “Moja priča” (“My Story“). “On i ja smo toliko slični, bar dok smo bili deca“.

Obožavala je Goju (Francisco José de Goya). Za njega je rekla: “Poznajem ga vrlo dobro. Delimo iste snove. Te snove imam još od kad sam bila dete“.

Merilin je izbeljivala kožu hormonskom kremom, koja joj je davala blago rumenilo na obrazima. Smatrala je da joj zbog tog rumenila koža poprima nežni izraz kad je snimanju.

Merilin Monro nikad nije nominovana za Oskara. Zato je pokupila raznorazne glupe nagrade za lepotu kako u srednjoj školi, tako i tokom glumačkog perioda.

Osvojila je dva Zlatna globusa i dva ekvivalenta američkom Oskaru, a to su francuska nagrada Kristalna zvezda i italijanska nagrada David di Donatelo (David Di Donatello).

Veliki humanitarac

Bila je vrlo agilna u humanitarnom radu. Sem što je bodrila vojnike, ona je vrlo često darivala sirotišta i učestvovala u borbama protiv raznih bolesti.

Dala je deo zarade od filma “Princ i igračica(The Prince and Showgirl) za Udruženje koje je skupljalo mleko za bebe. Kada je bila u Meksiku 1962. ostavila je sirotištu ček na 10.000 dolara. Njeno poslednje javno pojavljivanje bilo je u sklopu dobrotvorne akcije koja se borila protiv mišićne distrofije.

Merilin je progurala Elu Ficdžerald (Ella Fitzgerald). Elin prvi veliki angažman je sredila poznata glumica i to u jednom noćnom klubu u Los Anđelesu.

Iako je gazda bio vrlo sumnjičav prema Eli te 1955. godine, Merilin je uspela da ubedi vlasnika da dozvoli Eli da peva, obećavši da će sedeti u prvom redu nedelju dana.

Jedna od prvih žena producenata

Bila je talentovani producent. Tačnije, bila je treća žena koja se obrela u tom svetu. Naime, Merilinki je dosadilo da joj dodeljuju uloge glupih plavuša, a nije mogla da bira šta će da glumi, pa je oformila svoju producentsku kuću koja se zvala “Marilyn Monroe Productions“. Ta producentska kuća je osnovana 1955. godine u saradnji sa Miltonom Grinom (Milton Green), fotografom. Imali su samo jedan film – “Princ i igračica“.

Merilin je pokazala da ume da pridobije scenario. Znala je kako da pregovara i to umeće je jasno pokazala. Prvo se sastala sa piscem Terensom Ratiganom (Ternce Rattigan). On je čekao konkretnu ponudu od reditelja Vilijama Vajlera (William Wyler), koji mu nije dao ono što je tražio i Ratigan se tako odlučio za Merilinku.

Evo još malo zanimljivosti vezanih za ovaj film. Njena težina je drastično varirala tokom snimanja, da je dizajnerka kostima Beatris Doson (Beatrice Dawson) morala da napravi kopije njenih haljina u različitim veličinama. “Imam dva kalupa za haljine sa snimanja ovog filma“, rekla je ona, “i oba su potpisana sa MM“.

Glumu je shvatala ozbiljno

Merilin Monro je šokirala javnost kad je otišla na časove glume 1955. u Njujorku. Profesori su joj bili Majkl Čehov i Li Strasberg. Ona se nije stidela da kaže da neke stvari, ipak, ne zna i želi da ih nauči.

Svaku paru je trošila na časove glume i to ju je jednino zanimalo. Kasnije je Strasberg rekao da su ona i Marlon Brando bili najbolji glumci sa kojima je radio, a reditelj Džošua Logan (Joshua Logan) je izajvio da je Merilinka bila “glumački genije“.

Sa snimanja “Hajde da se volimo”, 1962.

Retko kad je bila bez profesora glume. Njena prva profesorka, Nataša Lites (Natasha Lites), sarađivala je sa njom šest godina na 22 filma, često se sukobljavajući sa režiserima i direktorima filmskih studija, ugrožavajući zbog Merilinke svoju reputaciju i platu.

I Merilinka joj je davala platu, čak joj je izmirila ceh kod zubara od 11.000 dolara.

Kasnije je Pola Strazberg (Paula Strasberg) bila njen mentor na snimanjima. Za razliku od Litesove koja se trudila da kontroliše i usmerava svaki Merilinkin pokret, čak i dok nije trajalo snimanje, Strazbergova ju je usmeravala između setova.

Za praćenje Merilinkine glume tokom snimanja filma “Princ i igračica” bila je plaćena 25.000 dolara, koliko su tada koštale uloge nekih sporednih glumaca.

Opuštena, gola Merilin

Merilin je obožavala da se šeta gola. Često je znala da ide gola i na setovima, dok se spremala za snimanje i dok su je sređivali i šminkali.

Davala je intervjue gola ili je izlazila odevena u crnu bundu od vizona koju joj je kupio Džo DiMađio.

Pisci su je voleli. Žan-Pol Sartr (Jean-Paul Sartre) je želeo nju za ulogu histeričnog pacijenta u filmu “Frojd” (“Freud“), za koji je napisao prvi scenario.

Merilin je bila prvi izbor za ulogu Holi Golajtli (Holly Golightly) u “Doručku kod Tifanija” (“Breakfast at Tiffany’s”). Ona je čak i odigrala dve scene, oduševila je reditelja, ali nije nastavila snimanje, jer su njen savetnik i profesor glume odlučili da to nije uloga za nju.

Volela je intelektualce. Dok je bila cimerka sa glumicom Šeli Vinters (Shelly Winters), one su iz zezanja sastavljale listu muškaraca sa kojima bi volele da spavaju. Vintersova je rekla da kod Merilinke na listi nije bilo ni jednog muškarca ispod 50 godina.

Merilinka je jednom svojoj cimerki pomenula da se divi Albertu Ajnštajnu (Albert Einstein). Ona je mislila da se lepa glumica šali, ali to nije bilo tako. Vintersova je posle Merlinikne smrti primetila Ajnštajnovu sliku na malom, belom klaviru.

Šeli Vinters je tvrdila da Merilin nije bila nikakva kuvarica. Kad ju je jednom zamolila da im opere salatu za večeru, ona je to uradila – sunđerom!

Jedva je naučila rečenicu iz filma “Neki to vole vruće” (“Some Like it Hot”):Ja sam, šećeru!“. Ponavljala ju je čak 60 puta.

Tokom snimanja “Hajde da se volimo” (“Let’s Make Love“), Merilinkini nedolasci su produžili snimanje za 28 dana, što je odnelo milion dolara iz budžeta.

Osveta bivšeg muža

Pozorišna predstava “Posle jeseni” koju je napisao Artur Miler je bila omaž braku sa Merilin Monro. Pisac Džejms Boldvin (James Baldwin) je napustio predstavu, jer je smatrao da je “Megi”, Merilinkin lik predstavljen kao vrlo okrutan i surov.

Merilin je bila slabo plaćena. Džejn Rasel je za film “Muškarci više vole plavuše” (“Gentlemen Prefer Blondes“) plaćena deset puta više od Merilin. Merilinkin honorar za njen poslednji nedovršeni film “Samo ne ti” (“Something’s Gotta Give“) iznosio je 100.000 dolara.

Poređenja radi, Elizabet Tejlor (Elisabeth Taylor)je dobila milion dolara za film “Kleopatra” (“Cleopatra“), a Merilinkin kolega u filmu “Muškarci više vole plavuše” Din Martin (Dean Martin) je dobio 500.000 dolara za ulogu. Danas, njena zaostavština zarađuje oko pet miliona dolara godišnje.

Smrt donosi slavu i novac

Kao što to biva sa mnogim zvezdama, pa čak i sa ovih prostora (setite se Tošeta Proeskog), čim je Merilin umrla odmah je postala filmska zvezda od milion dolara. Produkcijska kuća “20th Century Fox” ju je otpustila iz produkcije filma “Samo ne ti” 1962. godine, jer je stalno kasnila i što se nije pojavljivala prve dve nedelje snimanja.

Međutim, 1. avgusta 1962, četiri dana pre njene smrti, “20th Century Fox”  je obnovio ugovor sa Merilin i to na milion dolara.

Borba za grobno mesto

Evo malo bizarnosti. Grobna mesta oko Merilinkine večne kuće u memorijalnom parku “Vestvud” u Los Angelesu su dostigla neverovatnu vrednost. Grob iznad je kupio Džo DiMađio, ali ga je prodao kada su se razveli.

Grob je prodao Merilinkinom fanu, Ričardu Pončeru (Richard Poncher). Pončer je sanjao da u smrti leži iznad poznate glumice. Njegova žena je znala za to, ali je onda naprasno 2009. godine odlučila da muža “iseli” odatle i proda grobno mesto.

Kada je Elsi Pončer (Elsie Poncher) oglasila na Ibeju (e-Bay) da prodaje grobno mesto koje se nalazi iznad Merilinkinog groba, dobila je na desetine ponuda, uključujući jednu od 4.600.000 dolara. Na žalost, taj kupac je odustao. Hju Hefner je sahranjen pored Merilin Monro. Grobno mesto je kupio 1992. za 67.000 dolara.

Merilin je planirala da se ponovo uda za Džoa DiMađia i o tome je razmišljala nešto pre nego što je umrla. Posle sloma njihovog braka, DiMađio je imao psihičke krize, išao je na terapije, prestao da pije i proširio svoja interesovanja koja su se do tad ticala samo bejzbola.

On i Merilin su čitali poeziju zajedno. Kada je umrla, DiMađio je bio zadužen za sve oko sahrane. Nije dozvolio nikom iz Holivuda da prisustvuje poslednjem ispraćaju Merilin Monro.

Recite im da nije njih, ona bi i dalje bila živa“, rekao je DiMađio.

Zauvek lepa

Na njenoj sahrani bio je otvoren kovčeg.  Bila je obučena u zelenu haljinu od žerseja, kreatora Emilija Pučija (Emilio Pucci) sa maramom na glavi. Nosila je platinastu periku, pošto joj je glava bila delimično obrijana zbog autopsije.

Merilin je ostavila 75 odsto svog nasledstva Strazbergovima, što je sve ostalo Ani Strazberg (Anna Strasberg), trećoj supruzi glumca Lija Strazberga (Lee Strasberg) i Merilinkinog mentora.

Ona je zabranila korišćenje slika na kojima Merilin nosi krzno, objašnjavajući taj svoj postupak činjenicom da je Merilin obožavala životinje.

Dečja psihijatrijska klinika u Hempstedu, u severnom Londonu “Ana Frojd” (“Anna Freud“) nasledila je preostalih 25 odsto Merilinkine zaostavštine. Klinici je zaostavštinu predala dr Marijana Kris (Marianna Chriss), psihijatar Merilin Monro preko koje je glumica i ostavila svoje nasleđe.

Džo DiMađio sa sinom na sahrani Merilin Monro

Čak 20 godina posle smrti Merilin Monro, njen bivši suprug i bejzbol igrač Džo DiMađio joj je slao ruže na grob tri puta nedeljno.

U januaru 2011. godine, “Authentic Brand Groups” je kupila prava na zaostavštinu Merilin Monro, po ceni od 30 miliona dolara.

Klavir kod Maraje Keri, Džins kod Britni Spirs

Na aukciji Merilinkinih stvari 1999. godine, njen mali, beli klavir je kupila pevačica Maraja Keri za 662.500 dolara. Procena za taj klavir je bila od 10.000 do 15.000 dolara.

Klavir je Merilinki kupila mama koja je isti prodala pošto je doživela nervni slom. Merilinka je našla klavir i otkupila ga. Ostao je kod nje do smrti.

Merilinkina svetlucava haljina koju je nosila dok je pevala predsediku Kenediju “Srećan rođendan, gospodine predsediče” 1962. prodata je 1999. za milion i 267 i po hiljada dolara. U to vreme to je bila najveća suma za koju je prodat neki komad odeće, sve dok Merilinkina bela haljina iz filma “Sedam godina vernosti” (“The Seven Year Itch“) nije prodata na aukciji koju je organizovala Debi Rejnolds (Deby Raynolds) 2011. godine, kada je haljina kupljena za četiri miliona i 600.000 dolara. Džins koji je glumica nosila u filmu “Reka bez povratka” kupio je Tomi Hilfiger za 37.000 dolara i poklonio je Britni Spirs.

Ubistvo ili samoubistvo?

Merilinkina smrt je označena kao “najverovatnije samoubistvo“. Toksikološki testovi su rađeni samo na jetri. Kada je zamenik mrtvozornika Tomas Noguči (Thomas Noguchi) tražio i ostale organe za testiranje, rečeno mu je da su uništeni.

Glumica Veronika Hemel (Vreonica Hemmel) je kupila Merilinkinu kuću 1972. godine. Ona je rekla da je prilikom renoviranja kuće otkrila veliku mrežu za prsluškivanje.

Knjige koje je čitala u vreme smrti su “Kako ubiti pticu rugalicu?‘” (“To Kill a Mockingbird“) od Harpera Lija (Harper Lee) i “Kapetan Njumen MD” (“Captain Newman MD“), roman Lija Rostena (Lee Rosten), zasnovan na životu Merilinkinog psihijatra Ralfa Grinsona (Ralph Greenson).

Mnogi njeni prijatelji su tvrdili da je Merilinka ubijena. Među potencijalnim osumnjičenim su bili Robert Kenedi (Robert Kennedy) sa kojim je imala aferu, Džon Kenedi (John Kennedy) sa kojim je takođe imala aferu, pripadnik mafije Sem Đankana (Sam Giancana), FBI, CIA i njen psihijatar Ralf Grinson.

Ona je imala samo jednu kuću. Onu u kojoj je umrla.

Inspiracija – telegraph.co.uk, buzzfeed.com,mentalfloss.com

Fotografije: ariozil.blogspot.com, Pinterest, Flickr, Youtube, huffingtonpost.com, mashable.com, bbc.com, 4femmespersecond.wordpress.com, popsugar.com, prasanayoga.com, thecut.com, thedailybeast.com, theredlist.com, shaniquajade.wordpress.com, parade.com, bfi.org.uk,  psychicmonday.com, theodysseyonline.com, thefashiontag.com, uramljivanjeslika.rs, la.curbed.com, time.com, glamour.com, elsiglo.com.ve

2 thoughts on “Nesrećna glumica, tužna lepotica: Merilin Monro je bila nasmejana, neprilagođena žena željna ljubavi (VIDEO)

Ostavite odgovor