Nedovršeni rekvijem: Prins je bio osoba puna ljubavi i nesvakidašnjeg talenta (VIDEO)

Prins Rodžers Nelson (Prince Rogerers Nelson) je bio neverovatan muzičar, pretalentovani gitarista, pravi muzički genije kakav se retko sreće i verovatno je da skoro neko takav neće pojaviti na muzičkoj sceni. Dosledno je stvarao muziku, vrlo neustrašivo, kršeći dosadna pravila do kraja. Prins je bio čovek van vremena u kom je stvarao, rušio je seksualne granice i polne razlike, pokazivao je bukvalno nestvarno ljudsko biće koje kao da je dolazilo iz budućnosti. „Vreme je tvorevina uma„, rekao je jednom. „Ono nije stvarno„.

Totalno drugačiji za ovaj svet

Prins je bio divan i drugačiji, moderan i seksi, moćan i inspirativan. Ali iznad svega, Prins je bio pun ljubavi. Ili tačnije, Prins je bio ljubav.

Umetnici uopšte, a posebno muzičari, jesu ljubomorni ljudi. Uspeh za jednog umetnika se često posmatra kao neka vrsta takmičenja koja često razdvaja ljude. Ali Prins nikada nije upadao u te igre. Tokom svoje karijere i sedam osvojenih Gremija (Grammy), on je uvek bio na strani umetnika, pokazivo je svoju ljubav prema muzici tako snažno da nije mogao da upadne u već poznate ljubomorne obrasce.

Iako ga je ceo svet nazivao „The Artist“ („Umetnik„) ili „The Artist Formerly Known as Prince“ („Umetnik ranije poznat kao Prins„), taj čudni simbol koji je Prins koristio bio je zapravo poznat kao „Simbol ljubavi #2„. Imao je autorsko pravo na njega od 1997. godine, ali kada je Prinsov ugovor sa „Varner Brosom“ („Warner Bros„) istekao u ponoć 31. decembra 1999. godine, Prins je objavio da vraća svoje ime.

U jednom intervjuu za „Entertejnment Vikli“ („Entertainment Weekly„), Prins je Džoni Mičel (Joni Mitchell) nazvao „genijalnom„, Eriku Badu (Erykah Badu) „urnebesnom“ i „pametnom„, Kendrika Lamara (Kendrick Lamar) „istinitim“ i Žanel Monae (Janelle Monáe) „briljantnom„. Prins je bio tajnovit, ali ako sklonite veo dvosmislenosti, čovek je bio sasvim jednostavan: voleo je muziku i ljude koji je stvaraju.

Naravno da se zna da je on radio pesmu „Nothnig Compares 2 U“ koju je izvela Šinejd O’Konor ( Sinéad O’Connor ), ali da li znate da je producirao pesmu „Love… Thy Will Be Done“ koju je otpevala Martika? Komponovao je pesme „Manic Monday“ od „Bengalsa“ („Bangles„), „I Feel For You“ od Čake Kan (Chaka Khan) i „U Got the Look“ od Šine Iston (Sheena Easton). A da li znate da je napisao više pesama nego „Bitlsi“ („The Beatles„)? E pa, i to je uradio.

Osvrt na ljubavni život

Pre nego što se vratim na tragičnu smrt, za trenutak osvrnuću se na njegov ljubavni život. Voleo je bez ustezanja i jasno je pokazivao svojim partnerkama, čak i kad ga nisu razumele. Goruća strast je stalno bila u njemu. Ova pesma jasno kazuje o tome:

Sećate li se Šejle I. (Sheile E.) i pesme „The Glamorous Life„? Prins, sa kojim je Šejla neko vreme bila u vezi, nadgledao je taj album, bio je mentor pevačici i tekstopisac. Šejla I. je takođe bila bubnjar i vokal u Prinsovom bendu.

Tada je tu bila Veniti (Venity), poznata po svom hitu „Nasty Girl„. Pokojna pevačica, tekstopisac, glumica i model, čije je pravo ime Deniz Metjuz (Denise Matthews), upoznala ga je na dodeli Američkih muzičkih nagrada (AMA).

https://www.youtube.com/watch?v=MzNuuTkmuDE

Dogodila se ljubav, a Prins joj je pomogao da otpočne svoju pevačku i glumačku karijeru kao pevačica u grupi kojui je Prins osnovao „Vanity 6„.

Prins i Veniti

Oni su se zajedno pojavili na naslovnoj strani časopisa „Roling Stoun“ („Rolling Stone„) u aprilu 1983. Izdala je svoju autobiografiju „Blame It On Vanity“ 1997. godine gde je tvrdila da je Prins jedini muškarac kog je zaista volela. Posle uspešne karijere, pogubila se i završila je kao kokainski zavisnik, ali se oporavila. Umrla je zbog otkazivanja bubrega, koji mesec pre Prinsa. Imala je 57 godina. Prins je odao vrlo dirljivu počast svojoj saradnici na jednom od svojih nastupa, pošto je saznao za njenu smrt, ali o tome u redovima ispod.

Muze, nevine, Madona, nadrndane, Kim…

Ana i Prins

Ana Garsija (Anna Garcia), poznata kao Anna Fantastic, je engleska glumica, pevačica i manekenka, koja je početkom devedesetih godina prošlog veka bila Prinsova devojka. Imala je samo 16 godina kada je upoznala muzičara na njegovom koncertu u Londonu, a godinu dana kasnije preselila se u njegov dom u Mineapolisu, u Minesoti.

Za njen 18. rođendan, navodno joj je poklonio ružičasti kaput od kašmira, inspiraciju za pesmu „Pink Cashmere“ koja je objavljena 1993. godine. Lepotica, koja je imala uspešnu karijeru kao model i koja se pojavila u magazinu „Plejboj“ („Playboy„), bila je Prisova muza neko vreme i njoj je posvetio nekoliko pesama pre nego što su se razdvojili.

Čarlin i Prins

Prins je ušao u romantičnu kombinaciju i sa dizajnerkom enterijera Čarlin Frend (Charlene Friend), ali su se stvari zakomplikovale, pa je ona pokušala i da ga tuži 2003. Imala je 18 godina i bila je nevina kad je prvi put srela pevača u jednom holivudskom baru. Bio je 14 godina stariji od nje i započeli su dvogodišnju vezu. Onda je izjavila: „Prins mi je rekao da seksualne odnose shvata veoma ozbiljno. Verovao je da je Mesija i ako ste se upustili u seks sa njim, vi i on postali biste jedno„.

Madona i Prins

Princ je takođe kratko bio sa Madonom i pomogao joj u stvaranju albuma iz 1989. godine „Like a Prayer„.

Bilo je tu još žena kojima je Prins bio mentor i pomogao. Među njima su i njegove bivše supruge – Majte Garsija (Mayte Garcia) i Manuela Testolini, koja je bila zahvalna Prinsu što ju je ohrabrio da pokrene privatana biznis.

Prins i Kim

Prins se družio i sa Kim Bejsinger (Kim Basinger) i to kad je Kim glumila u „Betmenu“ („Batman„) iz 1989. U stvari, pristao je da pravi muziku za film, jer mu se zanosna Kim mnogo dopala.

U intervjuu iz 2015. godine, Kim je opisala njen odnos sa Prinsom kao „zaista poseban„. „Stvarno nemam granice, tako da sam uživala u tom vremenu provedenom s njim„, rekla je. „To su bili zaista posebni trenuci i imam divna sećanja. Nemam ograničenja, da tako kažem. Ako mi neko prija – prija mi. Zato su to bili lepi trenuci u mom životu„.

Prins i Karmen

O da, Prins se stvarno viđao sa zvezdom serije „Bejvoč“ („Baywtch“ -„Čuvari plaže„) Karmen Elektrom (Carmen Electra) tokom devedesetih godina prošlog veka. Čak joj je pomogao u pisanju tekstova i produkciji njenog albuma „Carmen Electra“ iz 1993. godine.

Prins i Nona

Prinsa je privukla i Nona Gej (Nona Gaye), ćerkapevača Marvina Geja (Marvin Gaye), i to čak tri godine pošto je napunila 18 godina. „Mislila sam da je lep„, rekla je to 2003. godine, dodajući da joj je bilo „slomljeno srce“ posle raskida.

Prins i Apolonija

Apolonija Kotero (Apollonia Kotero) je glumila glavnu žensku ulogu u filmu „Purple Rain“ iz 1984. Njih dvoje nikada nisu potvrdili svoju vezu van onoga što se videlo na filmu, a štampa je izveštavala da je Prins uživao u nagađanjima javnosti.

Brakovi ili mrakovi

Prins i Majte

Da se osvrnem malo na njegove brakove. Prins se 1996. godine oženio svojom prvom ženom Majteom Garsijom. Par se upoznao pošto je muzičar video snimak njenog trbušnog plesa. Ostali su u kontaktu i dve godine kasnije pridružila se njegovom bendu, a onda je postala i sastavni deo njegovog života. Venčali su se na Dan zaljubljenih 1996. godine, u Prinsovom rodnom gradu.

Majte, koja je tada imala 22 godine, nosila je ogrlicu sa znakom kasnijeg Prinsovog simbola koji je muzičar prihvatio kao svoje ime. Beli golubovi su pušteni u trenutku kad su izgovarali sudbonosna „da“.

Četvorogodišnja ljubavna veza krunisana je ekstravagantnom ceremonijom venčanja, neobičnim životnim stilom i tragičnim gubitkom dvoje dece. Ona je odmah ostala u drugom stanju, ali njihov sin Boj Gregori (Boy Gregory), koji je rođen sa urođenom koštanom manom zvanom Pfajferov sindrom, umro je nedelju dana posle rođenja.

https://www.youtube.com/watch?v=KSas1YFsoww

Taj gubitak, pa još i pobačaj nedugo posle toga, potpuno ih je slomio. Ultrazvučni snimak srca svog nerođenog sina stavio je u pesmu „Sex in the Summer“ sa albuma „Emancipation„. Njih dvoje su posle tragičnog gubitka deteta gostovali kod Opre Vinfri (Oprah Winfrey) u emisiji i nisu ni spomenuli da im je dete umrlo!

Majte je rekla: „Prins mi je bio prva zaljubljenost i moja prva ljubav, ali nismo ništa ozbiljno započeli dok nisam napunila 18 godina. Vrlo me je poštovao„. Par se razveo 2000. godine. U intervjuu koji je dala 2015, Majte je opisala svoju vezu sa Prinsom kao „neverovatnu i nadrealnu„.

Ljubav iz Jehovinih svedoka

Prins je prvi put upoznao Manuelu Testolini u Mineapolisu dok je 2001. godine radila za dobrotvornu organizaciju „Love4OneAnother„. Ona je imala je 24 godine, a Prins 43, kada su se venčali u prema ceremoniji Jehovinih svedoka 2001. godine. Da, Prins je bio njihov sledbenik i čak je išao od vrata do vrata da vrbuje članove.

Govoreći o svom braku s Prinsom, Manuela je rekla: „Bilo je to veliko iskustvo. Htela sam da vidim o čemu je reč u šou biznisu. Nikada nisam želela da budem u središtu pažnje, ali to je bilo veliko iskustvo, jer mi je to pomoglo da započnem svoj posao„.

Prinsov brak sa ovom lepoticom je trajao pet godina i ona je podnela zahtev za sporazumni razvod 2006. godine. Prinsov advokat Patrik Kazins (Patrick Cousins) je tada izjavio: „Njegova supruga je podnela zahtev za razvod. To nije nešto što je Prins želeo. Ne postoji ništa drugo da se kaže u ovom slučaju. Prins se nije protivio toj odluci. On je samo želeo da to što pre okonča„.

Privatnost iznad svega

Prins je cenio svoju privatnost. Nikad nije pokazivao ono što nije želeo da vidimo, ono što nije želeo da znamo ili da čujemo.

Nismo znali čak ni ime njegovog preminulog novorođenog sina. Ili o njegovom filmskom scenariju za film o tinejdžerskim srcelomcima, grupi „New Kids on the Block„, ili čak kad je imao neizdrživ bol u kukovima, da je morao na operaciju.

Nikada nismo znali koliko je bio povređen, koliko ga je bolelo i koliko je zavisio od lekova protiv bolova.

Mi, svakako, nismo imali pojma – a možda nije imao ni on. Pokušaji da ublaži bolove su ga doveli do smrti.

Želja da se ništa ne sazna

Prinsova izričita želja da se zaštiti od spoljnog sveta u životu, verovatno je odigrala ulogu i u njegovoj smrti, okupljajući one koji su mu bliski i koji su brinuli da mu pomognu u teškim trenucima.

Ali, kao i u mnogim stvarima što nismo znali o Prinsu, ni ovo nećemo saznati.

Svakako, imao je mnogo složenijih poruka koje je prenosio svetu. Danas je lakše da razaznajemo Prisove misli o smrti, iz vremena dok je bio živ.

Da, svi nosimo bombu„, pevao je Prins na albumu „1999„. „I svi bismo mogli da umremo svaki dan, ali pre nego što se to desi, otplesaću svoj život što dalje budem mogao„.

Ostalo je neobjašnjeno kako je pedesetsedmogodišnji veliki muzičar iz Mineapolisa 21. aprila završio život. Da, jasno je da se „slučajno“ predozirao. I to je to. Državne i federalne vlasti su tu stavile tačku na slučaj Prinsove smrti. Krivca nema.

Pitanja bez odgovora

Sada smo svi mi koji smo ga cenili i voleli njegovu muziku ostali sa toliko pitanja na koja možda nikada nećemo dobiti odgovore:

  • Na primer, kako i gde je dobio analgetik, a ujedno i opijat „fentanil“?
  • Zašto niko od njegovih saradnika nije ostao sa očigledno bolesnim Prinsom te noći kada je smrt nastupila?
  • Da li su ljudi koji su znali za Prinsove probleme sa drogom mogli da učine više da mu pomognu?
  • Zašto se njegovi naslednici svađaju oko njegovog imanja?
  • A kome uopšte imanje pripada?
  • Zar nije mogao da ostavi testament?

Policija nije odmah zatvorila Prinsovo imanje. A nisu uzeli ni njegov računar. Sasvim je sigurno da nisu imali sve pootrebne informacije da bi znali šta se desilo. Tako slučaj će ostati nerešen i obavijen velom tajne i pitanjima na koja nema odgovora.

Samoproglašena misterija

Gledajući unazad, cela situacija ne bi trebalo da bude iznenađenje. Prins je uvek bio zagonetan čovek i muzičar.

On je uživao da bude zagonetan. Namerno je zbunjivao od početka svoje karijere.

Kada je objavio svoj debi album 1978. godine, pristao je da njegov menadžer laže o njegovim godinama da bi bio „tinejdžersko čudo„, iako je tada imao 20 godina.

U svojim ranim intervjuima, Prins je znao da zakukulji priču, govoreći da je „sin polucrnca i majke Italijanke„.

Prins je svom prvom menadžeru Ovenu Hazniju (Owen Husney) u trenucima iskrenosti objasnio da to što je rekao nije normalno.

„Vorner Brosu“ je naglasio: „Ne predstavljajte me kao crnca„, što je značilo da nije želeo da se njegova muzika plasira samo R&B radio stanicama, jer je smatrao da pravi muziku za sve i za svu publiku.

Princ je „Star Tribjunu“ („Star Tribune„) 1978. izjavio da će prestati da daje intervjue. „Doći će vreme kada neću obaviti nikakve intervjue„, obećao je to u prvom razgovoru kad nije bilo menadžera pored njega. „Znam da su sada intervjui važni, ali niko ne može da zna šta mi je na umu„.

Da li smo ikada znali?

Prins je znao. Imao je viziju. Imao je plan. Sve je to „mapirao“ pre nego što smo se zapitali da li mu je Prins pravo ime. Imao je multirasne, obrazovane bendove, sačinjeni uglavnom od žena, muzički filmovi, čizme sa visokim potpeticama. Ujedno – Prins. Zamislio je utopijski grad, svet u kome rase ili seksualne orijentacije nisu bitne, gde su jedino bitni ples, muzika, seks i romantika.

Sanjar sa hiperaktivnim umom kog nije mogao da utiša i da je hteo, rekao nam je ono što je mislio u svojim pesmama, a ne u intervjuima, koji su, kao što je obećao, bili veoma, veoma retki. Ono što nije rekao je šta bi želeo da se uradi sa njegovom zaostavštinom posle njegove smrti.

Zapravo, za života je imao neke planove da napravi studija Pejzli Park (Paisley Park) u Čanhasenu (Chanhassen) u muzej. Imao je osoblje zaduženo za to.

Ali Prins nije ostavio nikakve instrukcije šta da se radi sa svim neobjavljenim muzičkim snimcima i koncertnim spotovima. Ili kućama koje je kupio za neke od svojih saradnika i članove benda. Ili sa zemljom koju je posedovao. Ili novcem koji bi stizao od autorskog honorara.

Zašto onaj čija su dela vredna više od 100.000.000 dolara nije ostavio testament? Ili je, u tipično svom maniru, snimio testament i sakrio ga u sefu? On je sigurno znao šta testament znači i koje su posledice ako ga nema.

Moj otac nije imao testament“, rekla je Šeron Nelson (78) najstarija preživela Prinsova rođaka. „Prins je preuzeo imanje 2001. i podelio ga je„.

Neprijatna tišina

Međutim, Džon L. Nelson (John L. Nelson), Prinsov otac, imao je decu. Mnogo njih. Prins je umro bez dece i žene pored sebe.

Iako se dvaput oženio i razvodio, bio je čovek koji je sam sebi dovoljan. Njegovi obožavaoci širom sveta su mu bili kao porodica. Ali, oni, kao i njegova braća i sestre, nikada nisu bili stavrno bliski njemu.

Skoro bez bliskih judi

Da je imao nekog bliskog, verovatno je to bio Kirk Džonson (Kirk Johnson), povremeni Prinsov bubnjar, čovek koji je uvek bio tu za sve u Pejzli Parku i kum na Prinsovom prvom venčanju.

Džonson je bio taj ko se brinuo o svom nesvesnom šefu u privatnom avionu u Molinu u Ilinoisu, u ranim jutarnjim satima 15. aprila ove godine, pošto se Prins predozirao lekovima protiv bolova, dok je letio kući posle dva koncerta u Atlanti.

Džonson je dobijao recepte za lekove na svoje ime, iako su lekovi bili za Prinsa. Taj isti Džonson je ostavio Princa kod kuće posle posete lekaru, veče pre Prinsove smrti.

Mnogi se pitaju – zašto Džonson ili neko drugi nije ostao sa Prinsom te noći, kad je očigledno bilo da mu nije dobro?

U istražnim dokumentima nigde ne stoji to pitanje. A Džonson nije rekao ništa. On je bio, ono što bi se reklo, „odani vojnik“ svom gazdi. Lični fitnes trener Džonson, pored svojih obaveza u Pejzliju, verovatno će odneti Prinsove tajne u grob.

Džonsonova nepokolebljiva lojalnost i nepotplativa tišina bile su neophodne da se osigura Prinčeva privatnost. Dugogodišnji prijatelj nije čak otkrio ništa od značajnih detalja za istražitelje, osim da nije bio svestan Prinsovih problema drogom do nedelju dana prije njegove smrti.

I Jehovini svedoci umešani

Policija je razgovarala sa basistom Larijem Grahamom (Larry Graham) koji je bio Prinsov „duhovni brat„. Povezali su se kao muzičari, a Graham je uveo Prinsa u Jehovine svedoke.

Graham, koji se zbog Princa preselio iz Kalifornije kod svog prijatelja, sastao se sa Prinsom 18. aprila, samo nekoliko dana pre njegove smrti. Kada su istražitelji pitali Grahama da li mu je Prins otkrio bilo kakve zdravstvene probleme, basista je rekao „ne„, jer Prins nije mnogo pričao o sebi. Da je postojao „problem ili neodoumica„, Graham je rekao vlastima da Prins ne bi hteo da on to zna.

I drugo osoblje koje je radilo kod Prinsa primetilo je da je on od 2015. bio vidno mršaviji i bolesniji.

Nije mogao da zna odakle će novac doći i koliko može da se „pruži“, da li će neko prodati neku njegovu priču ili sliku„, rekao je jedan od nejgovih pouzdanih bliskih saradnika, koji je, zbog Prinsove filantropske prirode, pakovao obroke svake subote ujutro za fondaciju „Nahranite decu koja gladuju„, za koju je Prins inkognito donirao novac.

Spoznaja da nije imao nikog kome je mogao da veruje je ono što ga je ubilo„.

Više od uspomena

Sve je tako jednostavno, poznato i na njegovom licu se sve znalo. I dok većina od nas sluša kako da na najbolji način proživi život, Prins je to zaista i učinio. U tome je razlika. Ostavio nam je više od uspomena. Mnogi od nas će obećavati sami sebi da će učiniti isto (verovatno uzalud), ali možda bi trebalo da se više da se potrudimo.

Početkom ove godine, posle smrti bivše saradnice i devojke Deniz Metjuz ili Veniti, koja je preminula od bubrežne insuficijencije, Prins je ispričao kratku priču tokom koncerta u Melburnu, u Australiji, u februaru ove godine. Jednom prilikom kad su se posvađali rekao je da će je baciti u bazen. Odgovorila mu je da je nizak i da to ne može da uradi. Ipak, jedan od njegovih telohranitelja je to uradio. „Verovatno ne bih trebalo da pričam ovu priču„, rekao je on na koncertu, i nastavio „ali ona bi želela da je slavimo, a ne da je oplakujemo„.

Prins je bio u pravu što je tako prihvatio Venitinu smrt. Možda bi i mi mogli da naučimo nešto iz toga. Kada ljudi koje volimo umru, dobro je da osećamo bol. Ali treba da sačuvamo uspomene i da cenimo ono što smo imali dok su ti ljudi bili tu sa nama. Ovo što napisah zvuči tako kliše i ne mogu da verujem da sam napisala, ali hej, ponekad i ti klišei stvarno pomažu. Kao što je Prins onomad rekao: „Život je samo zabava, a zabave nikada ne traju„.

I zato zajebite. U Prinsovu čast, isključite kompjuter i zaplešite.

P.S. Izvinite zbog psovki

Inspiracija- startribune.com huffpost.com divorcedgirlsmiling.com bustle.com mirror.co.uk, mentalfloss.com, ultimate-guitar.com

Fotografije: Flickr, Twitter, billboard.com, vulture.com, fq.co.nz, gospelherald.com, ultimate-guitar.com, bet.com, rebloggy.com, modernbrowngirl.com, prince.org, variety.com, nerdist.com, nytimes.com, djmag.com, brooklynvegan.com, rollingstone.com, vulture.com, looppng.com, insideedition.com, hollywoodreporter.com, express.co.uk, denofgeek.com

Ostavite odgovor