Kako su se seksali drevni Egipćani: Malo sa krokodilima, malo sa leševima, a malo i među sobom (VIDEO)

Ako ste mislili da su Rimljani i Grci bili slobodni kad je reč o seksu, rešila sam da vas malo šokiram. Seks u drevnom Egiptu nije imao nikakva ograničenja i Egipćani su dosta razmišljali o njemu. U redu, nisu imali orgije, ali skoro da nisu imali ni granice. To što su radili zgrozilo bi čak i Rimljane. Seks sa životinjama, seks sa leševima i incest nisu bili rezervisani samo za pripadnike plemićkih porodica, već i za običan svet.

Doduše, nije baš da su se satirali od seksa sa leševima i sa životinjama. Naime, poštovali su stroga pravila poput preljube i koristili su načine da se zaštite od neželjene trudnoće. Takođe, beležili su šta su sve radili tokom intimnih odnosa, što je dalo bliži uvid o seksu vekovima kasnije. Ako želite da znate šta su sve blesavo radili drevni Egipćani, pročitajte u tekstu ispod.

Najatraktivnije su bile trudne žene

Seksualnost u drevnom Egiptu je bila veoma otvorena i bez griže savesti. Seks je starim Egipćanima bio veoma važan deo života – od rođenja do smrti i ponovnog rođenja. Egipćani su čak verovali u seks tokom zagrobnog života. Seks nije bio tabu.

… Uživajte u zadovoljstvu dok ste živi
I neka vam je glava mirna.

Budite lepo obučeni u beloj i mirišljavoj posteljini, kao bogovi.
Pomazani i nikada umorni
U nestrpljivoj potrazi za onim što vam srce želi –
Uradite onako kako se od vas traži …

– Balada Harpista

Drevnim Egipćanima su najatraktivnije žene bile one koje su bile trudne. Žene koje su imale decu su se smatrale  srećnije od onih bez njih. Ugledajući se na Izidu, majku boginju boga Horusa, egipatske žene su se trudile da budu inteligentne, mudre i da postanu- majke. Dok je njena sestra bliznakinja Neftida bila neplodna, Izida je bila plodna.

U egipatskoj zajednici, muškarci su morali da dokažu svoju muškost tako što su postojali očevi, dok je ženska dužnost bila da rađa. Biti majka za ženu u drevnom Egiptu je značilo da je u stanju da održi svoj brak i da stekne bolji položaj u društvu.

Imati porodicu nije bio samo statusni simbol. Egipćani su voleli svoju decu i uvek su to pokazivali. Evo nekih saveta koji su Egipćani dobijali onomad:

Ne favorizujte jedno dete u odnosu na drugu decu. Nikada ne znate koje će od njih biti dobro prema vama„.

Isisove ćerke: Žene drevnog Egipta, str. 68

Putujući zabavljači i „prostitutke“

Egipatske prostitutke su, po svemu sudeći, bile veoma cenjene, jer su ih povezivali sa bogovima i boginjama poput Besa i Hatora. Nisu bile kao prostitutke danas, one koje šetaju ulicama u provokativnoj odeći. Ove žene su nosile plave mrežaste haljine. Bojile su usne u crveno, tetovirale su grudi ili butine i čak su išle potpuno gole. Nema dokaza da su ove žene naplaćivale svoje usluge, tako da mnogi veruju da je reč „prostitutka“ pogrešan termin za ove žene. Teorija koja potiče iz viktorijanske ere da su ove Egipćanke bile prostitutke nemaju dokaze. Svi arheološki nalazi koji ukazuju na žene sa takvim tetovažama, pokazuju da su one bile muzičarke ili plesačice iz Novog Kraljevstva.

Druga teorija govori da predpbračna seksualna aktivnost ovih žena je najverovatnije značila preduslov za brak. Jedna od teorija koja odvaja ove žene od poimanja današnjih prostitutki je i ta da je njihova seksualna aktivnost deo „rituala koja prati sazrevanje„, kao što je to obrezivanje za muškarce. Pošto su Egipćani veoma poštovali plodnost i seks, ova teorija ima smisla.

Treća teorija objašnjava da su se device često pridruživale zabavljačkim trupama ne bi li tako iskusile svoja prva seksualna iskustva. Ako bi neka devojka zatrudnela, napustila bi trupu da bi se vratila kući, svojoj porodici i time bi im dokazala da je plodna. Materinstvo je bilo nešto što se visoko cenilo u drevnom Egiptu, dajući ženama mnogo veći status u društvu, pa je trudnoća bila ponos.

Ove putujuće grupe žena su bile i babice i često su povezivane i sa božanstvima. Boginje Izida, Neftida, Meskenet i Heket su često predstavljane kao putujući zabavljači sa vođom, bogom Knumom. Ove grupe su sa sobom nosile intrumente sistrum i menat, koji su, navodno, ispuštali seksualne zvuke. Tako su pomagali ženama koje su imale problema prilikom porođaja.

To ne znači da u drevnom Egiptu nije bilo prostitutki, već mi nemamo dokaze za tako nešto. S obzirom na drugačiju sliku o seksualnosti tada i sada, koncept prostitucije se ne uklapa u ovo drevno društvo. Žene su se vodile drugim kulturnim imperativom, pa se staroegipatska seksualnost treba posmatrati bez savremenih predrasuda. Izgleda da su ove zabavljačice, „prostitutke“ tretirane vrlo lepo i sa poštovanjem, i čini se da je postojala veza između ovih putujućih zabavljača, plodnosti, porođaja, religije i magije.

Nekrofilija je bila normalna

Svi znaju da su Egipćani mumificirali mrtve. Međutim, oni koji su to radili nisu uvek poštovali leš na način na koji bi trebalo. Postoje naznake da su oni koji su mumificirali leševe znali da iskoriste priliku i malo se „poigraju“ sa njima. To je bila praksa sa leševima poznatih i posebno lepih žena. Na sreću, nije se to stalno dešavalo, a ako bi se tako nešto i otkrilo počinioci bi bili kažnjeni. Postoje neke naznake da su pojedinci držali tela mrtvih supruga u spavaćim odajama nekoliko dana pre nego što bi ih balsamovali. Khm…

Koristili su izmet i gumu za kontrolu rađanja

Egipćani su bili savesni kad je reč o roditeljstvu. Nekad, jednostavno, nisu želeli da se to desi, pa su nalazili načine da se zaštite od neželjene trudnoće. Na drevnom papirusu otkriveno je da su koristili neku vrstu gume napravljene od soka akacijinog drveta. Ta smesa sadrži spermicidna dejstva. Drugo kontraceptivno sredstvo starih Egipćana bila je  supstanca napravljena od meda, natrijum karbonata i izmeta krokodila, kao neka vrsta današnje dijafragme. Nadam se da su ovo poslednje koristili samo u slučaju da su bili baš u problemu.

Za Kleopatru se pričalo da je imala „vibrator“ sačinjen od pčela

Kleopatra nije bila imuna na seks. Kada su Rimljani došli, Kleopatra je imala vanbračnog sina sa Julijem Cezarom. Kasnije se smuvala sa Markom Antonijem i ta veza ju je dovela do samoubistva. Kada nije imala nekog Rimljanina da zavede, nalazila je razne načine da se zabavi. Glasine kažu da je znala da napuni valjkastu kutiju pčelama i da je upotrebi kao „vibrator„. Šta ti je frka, a?!

Egipćani su imali mnogo seksa sa životinjama – čak i sa krokodilima

Egipatski bogovi i boginje su često imali životinjski lik, tako da Egipćani  nisu imali problema da imaju seks sa bilo kojom životinjskom vrstom. Postoje hijeroglifi koji prikazuju sodomiju koja potiče od 3000. godina pre nove ere. Muškarci su često imali seks sa kravama, a žene su to volele da rade sa psima. Postoje čak i zapisi o seksu sa majmunima.

Da li ste se zapitali koji je bio najopasniji seks koji su stari Egipćani probali? Seks sa krokodilom, definitivno. Očigledno su bili profesionalci da dožive vrhunac, a da ne budu pojedeni.

Set i Horus su bili čudni gej par

U davnašnje vreme, božanske figure su uglavnom radile tri stvari: borili su se jedan protiv drugog, zezali su jedni druge ili su se seksali. Bogovi Set i Horus imali su poprilično napet odnos, ispunjen isto takvim seksom. Set je imao seks sa Horusom ne bi li mu pokazao ko je gazda. Da je Set uspeo da prodre u Horusa, drugi bogovi ne bi na Horusa gledali isto, jer je u tom činu bio u podređenom položaju, ali je Horusova majka Izida intervenisala. Horus je uhvatio Setovo seme i bacio ga u reku. Zatim je Izida uzela Horusovo seme i raspršila je preko zeljastih biljaka kojima je nahranila Seta. Baš zbog ovog, bogovi su smatrali da je Horus penetrirao Seta i to je ostavilo negativan utisak na ostale bogove.

Ipak, homoseksualnost onog doba ne možemo da posmatramo današnjim očima. Činjenica je da neki spisi ukazuju na to da ga je bilo, kao i lezbijskih odnosa, ali ništa se ne može sa tačnošću utvrditi, pošto određene reči i glagoli imaju više značenja. Tako na primer reč „ljubavnik“ može da znači i brat.

Egipatski bogovi i boginje su voleli incest

Većina ljudi u drevnom Egiptu nije baš bila sklona incestu. Međutim, egipatski bogovi su voleli incest. Mnogi rođaci su bili intimni, pa su čak i brakove sklapali. Jedni od njih su Set i Neftida, Oziris i Izida, Ona i Tefnut. Zbog toga što su kraljevi voleli da budu nalik bogovima, braća i sestre koji su vladali Egiptom su bili poznati po tome da su se venčavali između sebe. Nažalost, to je dovodilo do genetskih bolesti i defekata.

Drugo objašnjenje za ove brakove jeste:

Rasprostranjenost brakova između braće i sestara u kraljevskoj porodici tokom Novog Kraljevstva je u suprotan u odnosu na običaje koji su vladali u nekraljevskim porodicama. Kao da su kraljevske porodice želele da ojačaju veze između njih i bogova, koji su se često imali incestne veze„.

– Isisove ćerke: „Žene drevnog Egipta“, str. 62

Niko nije mario za nevinost

Egipćani se nisu bavili nevinošću. Zapravo, uzimanje device za ženu nije imalo neki poseban značaj. Seks pre braka se upražnjavao i sve dok god se to dešavalo između dve osobe bez bračnih obaveza nije bilo problema niti nekog osuđivanja. Nevinost nije imala isti značaj kao kod Rimljana, na primer.

Varanje supružnika nije bilo dozvoljeno

Preljuba u Egiptu nije bila poželjna. Žene su najgore kažnjavane za preljubu. Muškarac je bio samo prisiljen da se razvede, ali žene su ubijane zbog toga. U „Priči o dvojici braće“ stoji da je žena uhvaćena u preljubi, da je zatim ubijena i njen leš je bačen psima.

S druge strane, neudate žene su bile slobodne da biraju partnera kako žele i uživaju u svom ljubavnom životu.

Dok je seks pre braka bio u redu, od momenta kad dvoje uđu u bračnu zajednicu, dužnost im je bila da budu verni. Udate žene su smatrane za svete, pa je preljuba bila veliki tabu. Zapravo, muškarac je mogao da ostane bez genitalija zbog silovanja udate žene. Ljubavna afera sa udatom ženom značila je kaznu za oboje, a preljubnici su bičevani, sakaćeni ili, u nekim slučajevima, pogubljeni. Naravno, oženjen čovek koji je imao seks sa neudatom ženom morao je da se suoči sa sramotom na koju ga je osuđivalo društvo.

Masturbacija je bila kao mit

Dok su hrišćani i Grci imali žene ili boginje koje su rađale božanske figure, Egipćanima nisu trebali takvi mitovi da bi bogovi došli na svet. Priča kaže da je bog Ra nastao ni iz čega, a onda je morao da radi na stvaranju sveta. On je ispljunuo još dva boga iz svojih usta, koji su stvorili druge bogove. U kasnijim verzijama priče, Ra bogove nije ispljunuo, već je masturbirao i tako ih stvorio. Dobro je, bar je odustao od rebra.

Postoji papirus sa pornografijom

Za razliku od starog Rima, drevni Egipćani nisu bili tako liberalni, kad je reč o pornografiji. Ipak, erotske slike su postojale. Najpoznatiji primer je papirus sa nekoliko ekspicitnih vinjeta poznatih kao „Erotski papirusi iz Turina„. Dve trećine papirusa je oslikano kako neki ružni čovek ima seks sa mladom ženom. Prikazane su različite poze, uključujuci i one gde se par seksa na kočijama.

https://www.youtube.com/watch?v=VUaMN4Bpsec

 

Inspiracija: ancient.eu, hekeep.org

 

Fotografije: Wikipedia, Youtube, Pinterest, ancient.eu, culturacolectiva.com, experience-ancient-egypt.com, ancient-origins.net, rebelcircus.com, crystalinks.com, dirtysexyhistory.com, getcustomart.com, pbslearningmedia.org, patreon.com, warosu.org, bestpaintingsforsale.com, elmostrador.cl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 thoughts on “Kako su se seksali drevni Egipćani: Malo sa krokodilima, malo sa leševima, a malo i među sobom (VIDEO)

Ostavite odgovor