Kako je goreo Rim: Požar koji je trebalo da inspiriše cara Nerona

Bilo je leto 64. godine. Vatrena stihija je pretila da pojede ceo grad. Veliki Rim. Veliki požar buknuio je u noći imeđu 18. i 19. jula 64. godine u trgovačkom delu grada i trajao je naredna pet i po dana, zapisao je ondašnji istoričar Tacit. Sem Tacita, samo još Plinije Stariji pominje taj požar. Požar se širio velikom brzinom u čemu mu je pomogao letnji vetar i to što su kuće u tom delu grada bile od drveta neplanski građene i raspoređene po uskim uličicama. Rimljani su bili vrlo neorganizovani kad je nastupio požar i nisu znali kako da ga efikasno ugase. Prema Tacitovom pisanju, postojale su grupe bandita koje nisu dozvoljavale da se požar ugasi, čak su i bacale baklje na kuće koje požar nije zahvatio. Pravdali su se da deluju po naređenju, što prema Tacitu nije isključeno jer se smatralo da je požar bio deo nečijeg plana i naređenja.

Požar podmetnut. Ili ne?

Od 14 rimskih delova, samo su četiri ostala pošteđena. Izgorelo je gotovo 70 odsto grada. Požar je ugašen posle skoro šest dana kad se između spaljenih zgrada stvorilo dovoljno otvorenog prostora koji je sprečio širnje vatre. Među pogođenim područjima se našao i elitni kvart na brdu Palatin, gde je stradala Domus Transitoria, palata cara Nerona. Ubrzo po gašenju velikog požara, izbilo je nekoliko manjih, koji nisu doveli do ljudskih žrtava, ali su zato uništili parkove i hramove. Jedan od  požara buknuo je na Tigelinovom posedu. Tigelin je bio omraženi komandant Pretorijanske garde, što je već tada među Rimljanima stvorilo podlogu za razne teorije zavere i glasine da je požar podmetnut.

Navodno, car Neron je u požaru hteo da nađe inspiraciju za novu pesmu. Bio je uveren da je vanvremenski umetnik, pa je navodno i umro sa sledećom rečenicom na usnama: „Oh, kako veliki umetnik umire sa mnom!„. Po drugima, Neron je dok je Rim stradao recitovao „Propast Troje„, starogrčki ep koji je u međuvremenu izgubljen. To je dovelo do stvaranja mita koji je prisutan i danas da je Neron, čuvši kako grad gori, odlučio da zasvira violinu. Ova legenda nema veze sa istinom jer violine u to vreme nisu postiojale. Izmišljene su u 16. veku.

Lepši Rim posle velike vatre

Tacit je zabeležio da je Neron tokom požara bio van grada, u Anciju koji je 50 kilometara udaljen od Rima. To je mogući alibi, ali ne dovoljan. Tacit ističe i da se posle požara Neron vratio u grad i iz sopstvenog fonda je organizovao pomoć za stradale, nabavljao hranu, pa je čak otvorio vrata svoje palate da bi se smestili preživeli iz požara koji su ostali bez domova. Kako god, Rim je posle požara dobio mnogo bolji urbanistički izgled. Podignuta je i Neronova Zlatna palata – Domus Aurea.

Okrutni Neron

Nerona je na vlast dovela majka Agripina pošto je otrovala svoga muža, a u isto vreme i ujaka, cara Klaudija. Ubrzo po dolasku na vlast, Neron se pokazao kao vrlo okrutan valdar. Pogubio je mnoge ugledne Rimljane i konfiskovao je njihovu imovinu. Otrovao je brata Britanika, a onda i majku. Zatim je ubio Bura i suprugu Oktaviju da bi oženio svoju ljubavnicu Popeju Sabinu. Nekoliko godina kasnije, nju je prebio na smrt kad mu je prigovorila što je ceo dan bio na konjskim trkama. I treću suprugu, Mesalinu je takođe ubio. Vodio je skupe ratove na Istoku pokušavajući da bude veliki osvajač. Mnogo je novca trošio na pozorišta, cirkuske igre i raskošan život. Često je i sam nastupao kao glumac, pevač, svirač i učestvovao je u trkama na dvokolici.

Kad se proširilo ubeđenje da je Neron izazvao veliki požar, odmah je krivicu prebacio na hrišćane i naredio da se pogube. Tada je razapet i Sveti Petar. Već 65. godine narodu i svima je Neron opasno dojadio. Smislili su plan da ga uklone, ali je Neron to otkrio i pogubio 18 zaverenika. Jedan od kovača zavere bio je filosof Seneka, koji je izvršio samoubistvo. Najzad 68. godine, Senat je Nerona proglasio neprijateljem rimskog naroda i osudio ga na smrt. Neron je preduhitrio krvnike i oduzeo je sebi život 9. juna 68.

 

Inspiracija – Wikipedia, vecernji.hr, povijest.hr

Fotografije: betweenbirdsofprey.icdif.com, metal-gaia.com, romeacrosseurope.com, commonsensepost.net, historycollection.co

Ostavite odgovor