Vinarija „Kovačević“: Topao vinski zagrljaj Fruške gore

Vinaija „Kovačević“ je na svom dugom, vinskom putu doživela veliki uspeh. Miroslav Kovačević, vlasnik pomenute vinarije je svojim radom i velikim zaslugama dobio priznanje da je preduzetnik godine. On je daleke 2001. počeo sa svojim privatnim vinogradom. Od Malog Srema, gde se nalazi početak ove bajklovite vinske priče, napravio je veliku priču o piću bogova. Do 2013. je otkupio podrum „Irig“ i njihovu zadrugu sagrađenu davne 1930, a koja je u državnom vlasništvu bila od 1995. Pre Miroslava, četiri generacije unazad su se bavile vinom. A vinogradi se nalaze na onoj najlepšoj, južnoj strani Fruške gore.

Kovačevićevi vinogradi rastu na 15 hektara, dok je 200 hektara zasađeno u saranji sa kooperantima. Berba počinje krajem avgusta i traje do druge ili treće nedelje oktobra. Grožđe se bere ručno i odmah se stavlja na vagu, pa na prebiranje.

  • Čim dođe, grožđe ide u muljaču, pa u prese gde se vrši istiskivanje grožđanog soka, bez koštica. Onda dolazimo do procesa fermentacije. Svi tankovi u našem vlasništvu su od prohrom, nerđajućeg čelika. Sve je kompjuterizovano i sve se kontroliše, a tehnolozi rade u tri smene kada počne berba – objašnjava Jovana Stojković, PR vinarije „Kovačević„.

Vinarija „Kovačević“ proizvede do dva miliona litara vina godišnje. Vino se izvozi u okolne zemlje, a vino u samoj vinariji od trenutka branja do krajnje proizvodnje ima slobodan pad. Sve kreće sa visine, i polako silazi dole. U podrumu sazrevaju šardone, rajnski rizling, sovinjon blan i kuve pikan (kupaža traminca, muskat otonela i sovinjon blana). Kovačevići proizvode i penušavo vino „Kovačević Brut“ po šampanua metodi.

U barik sali, vina odležavaju koliko je potrebno. Barici su od mađarskog, italijanskog, francuskog, slavonskog i američkog hrasta. Čuveno Kovačevićevo vino „aurelius„, i moje omiljeno, u buradima leži minimum 12 meseci, dok posebna selekcija ovog vina mora da odstoji bar 18.

Vinarija “Kovačević” proizvodi “aurelius” (kaberne sovinjon i merlo), roze ili “rozeto” (kaberne sovinjon i merlo), bermet (osam sorti grožđa i 20 lekovitih trava), koji je najpozantiji baš sa Fruške gore i svako ima svoju tajnu koju ne otkriva nikom kako ga pravi. Kovačevići su počeli da rade i orange vina, a belo vino fermentira u ćupovima ukopanim u zemlju. Usvojili su način proizvodnje vina iz Jermenije i Gruzije. Za širu konzumentsku publiku postoji posebna linija “orfelin” belih i crvenih vina.

U vinskoj kući “Kovačević” počinje bajka za sve konzumente dobrog vina u bajkovitoj atmosferi zelene Fruške gore. Sve je prilagođeno gostima. Tu su barik bar, prodavnica vina, sala za degustaciju i apartmani. Zato što su nadomak Iriga, imaju tu privilegiju da pogled opuštaju na obroncima Fruške gore. Vinska kuća je počela sa radom 2010. i to je mesto gde se za svakog može naći trenutak mira i opuštanja, uz finu dozu hedonizma. Vrlo često se organizuju i svadbe, jer mladenci žele da sebi i svojim najmilijima priušte jedan potpuno neočekivani ugođaj.

  • Trudili smo se da za svakog bude ponešto. Organizujemo i poslovne seminare, ali i svadbe do 80 mesta, uz naš nezaobilazni meni koji nikog ne može da ostavi ravnodušnim. Miroslav Kovačević se potrudio da zaposli ljude iz ovog kraja koji se razumeju u čari ovdašnje kuhinje, pa svaka degustacija vina je praćena sremačkim menijem. Tako je Irig oživeo – kaže Jelena Il, menadžer vinske kuće “Kovačević”. U to sam imala prilike da se uverim. Ona dodaje da voli da svi putnici namernici i gosti prvo odu u obilazak vinarije sa Jovanom, da se upoznaju kako nastaje vino, pa tek onda da dođu u vinsku kuću na opuštanje. Tako mogu da cene proces nastanka vina.

Blizina manastira Hopovo, mir i tišina je ono što će oduševiti svakog posetioca. Program posete vinariji je osmišljen tako da se trud ove vinarije više ceni. I za svakog od gostiju „Kovačevići“ spermaju vrhunski meni. Medena rebarca ili sremački meni su samo neki od naziva te rapsodije za nepca. Finiš je uz slatki tanjir, sa završnim zalogajem lenje pite i šardonea. Na vama je samo da se opustite u zagrljaju Fruške gore.

 

∼ sponzorisan tekst ∼

 

Fotografije: Facebook stranice vinarije „Kovačević“ i vinske kuće „Kovačević“

 

Ostavite odgovor