Upoznajte Karibe – savršene lokacije za vaše vrhunske fotografije

Mnoge barove i hotele u Staroj Havani posećivao je čuveni pisac Ernest Hemingvej, a sigurno ćete poželeti i da fotografišete old timer modele automobila poput Ševroleta, Bjuika ili Plimuta, kojih u Havani ima više nego bilo gde drugde, i koji će vas vratiti u pedesete i šezdesete godine prošlog veka, u vreme Kastrove revolucije.

Karibi su poznati po svojim tirkiznim vodama, po rajskim plažama sa belim peskom i po magičnim zalascima sunca, ali postoji još puno razloga zbog čega bi trebali da uzmete vaš fotoaparat i otputujete na Karibe. Skrivene lagune, planinski  predeli očaravajućih pejzaža, kolonijalna arhitektura inspirisana evropskim stilovima – Karibi nude mnoga mesta idealna za vaše vrhunske fotografije.

 Sa svojih 7.000 ostrva, šarmantnim gradovima, rajskim priobaljem i bogatim živim svetom pod morem, Karibi spadaju u najprimamljivije destinacije za svakog ljubitelja fotografije, a u ovom tekstu predložićemo vam samo neka odredišta u karipskoj oblasti gde možete napraviti savršene snimke vašom kamerom ili fotoaparatom. 

Stara Havana, Kuba

Gledano iz ugla jednog fotografa, staro gradsko jezgro kubanske prestonice ima mnogo toga da pokaže. Stara Havana je prepoznatljiva po svojim velikim avenijama i trgovima, i po šarolikosti arhitektonskih stilova iz doba kolonijalizma, kao što su art-deko, barok, secesija, neoklasicizam.

Sve ukupno, oko 3.000 istorijskih  zgrada krasi Staru Havanu. Iako su sve one vredne pažanje, nekoliko zdanja se izdvaja po svojoj lepoti, kao što su katedrala svetog Kristobala od Havane (San Cristobal de la Habana), Palata Guvernera, zgrade Velikog teatra i Muzeja Revolucije, i mnoge druge kolonijalne građevine. Odlična mesta za fotografisanje su i Tvrđava kraljevske sile (Castillo de la Real Fuerza), tvrđava San Karlos de la Kabana (La Fortaleza de San Carlos de la Cabaana), Kastiljo del Moro…

Mnoge barove i hotele u Staroj Havani posećivao je čuveni pisac Ernest Hemingvej, a sigurno ćete poželeti i da fotografišete old timer modele automobila poput Ševroleta, Bjuika ili Plimuta, kojih u Havani  ima više nego bilo gde drugde, i koji će vas vratiti u pedesete i šezdesete godine prošlog veka, u vreme Kastrove revolucije.

Kuba je savršena za putovanja bilo koje vrste, u to nema sumnje, a Stara Havana, koja se zbog svojih istorijskih zdanja velike arhitektonske vrednosti  nalazi pod UNESCO zaštitom, je obavezno odredište koje treba posetiti na Kubi.

Flamingosi na Renesansnom ostrvu, Aruba

Selfiji sa flamingosima u pozadini su postali pravi trend na društvenim mrežama, a nema boljeg mesta za poziranje sa ovim ružičastim pernatim životinjama od Arube. Ali to nećete moći da uradite bilo gde na Arubi, već samo na pojedinim mestima. Jedno takvo mesto je Renaissance Aruba Resort & Casino – luksuzno skrovito mesto na zapadnoj obali nedaleko od glavnog grada Oranjestade. Uzmite u obzir činjenicu da se dnevno izdaje najviše 30 karata po ceni od 99 dolara, pa ih treba rezervisati na vreme.

Kada napravite savršene fotografije u mrežastim ljuljaškama sa omiljenim koktelom u ruci, među palmama i jatima flamingosa, možete nastaviti da fotografišete jer ćete inspiraciju lako pronaći svuda oko sebe. Iguane, morske krabe i razne vrste ptica stalni su stanovnici ove plaže, a Divi-Divi drveće, neobična stabla oblika meduze nastala pod uticajem vetrova koji ovde duvaju, zaokružiće vašu fotografsku avanturu na Arubi.

Luka Sent Džordžiz, Grenada

Verovatno najfotogeničnija luka na Karibima, Sent Džordžiz u istoimenoj prestonici Grenade je pristanište oblika potkovice uvek ispunjeno ribarskim brodovima. Luku okružuju barovi, kafići, restorani sa odličnom morskom hranom, a ovde se nalazi i restaurirana zgrada vlade Grenade.

Prošetajte uskim ulicama, bićete zadivljeni kamenim crkvama i kućama od cigli boje terakote sa pocinkovanim krovovima. Upoznajte se sa životom starosedelaca ovog ostrva u Nacionalnom muzeju Grenade, smeštenom u istorijskom zdanju koje su podigli Francuzi 1704. godine, i koje je najpre služilo kao vojna kasarna, dok ga kasnije Britanci koriste kao ženski zatvor.

Za vrhunske panoramske i pejzažne fotografije popnite se do platoa koji se nalazi na gradskoj tvrđavi. Utvrđenje Džordžiz je još jedan kompleks iz kolonijalne ere Francuske, podignut 1705. godine. Tu možete videti stare raritetne topove iz kojih se i dan danas povremeno ispaljuju počasni plotuni, i istražiti niz odbrambenih tunela. Međutim, ono zbog čega turisti najviše dolaze na tvrđavu je svakako pogled koji pristanište i  na obalu i na glavni grad Grenade.

Shirley Heights, Antigva

Pored fotografija prelepe engleske luke i čuvenog Nelsonovog brodogradilišta koje sa okolnim prirodnim znamenitostima pripada istoimenom Nacionalnom parku, svakako su najupečatljivije fotografije Shirley Heights-a.

Ova luka je dobila ime po Ser Tomasu Širliju, guverneru Zavetrenih ostrva koji je ojačao odbranu tako što je na najjužnijem delu ostrva, na vrhu jednog brda postavio vojnu osmatračnicu sa topovima. Do tog mesta sada možete doći automobilom ili peške.

 Pored utvrđenja, vojnih zgrada i oružarnica koje će vam sigurno privući pažnju, tu je i vrhunski restoran Shirley Heights Lookout Restaurant & Bar smešten u nekadašnjoj stražarnici koja je sada najveća atrakcija. Tu je takođe i plato koji je namenski napravljen i sa koga možete posmatrati neverovatne zalaske sunca. Po vedrom danu u daljini se vide ostrva Gvadalupe i Monserat.

Panoramski pogled na obalu Antigve sa Shirley Heights-a je nešto što je možda i najčarobnije u čitavoj karipskoj oblasti – posebno kada posmatrate zalazak sunca, dok luka koja se nalazi ispod vas svetluca obasjana poslednjim sunčevim zracima.U zavisnosti od vremenskih prilika, možete otići i do plaže Galleon, luke Falmouth i ostatka Fort Barkeley utvrđenja podignutog  1704. godine.

Piton planine, Sveta Lucija

Savršene fotografije možete napraviti i u Svetoj Luciji, gde se nalaze Mali i Veliki Piton. Iz obližnjih letovališta možete uživati u predivnom pogledu na ova dva uzvišenja vulkanskog porekla. Jednostavno poznata kao Pitoni, ova geološka blaga koja izranjaju iz mora jedno pored drugog nalaze se južno od grada Soufriere na zapadnoj obali ostrva. Planine su formirane pre više hiljada godina vulkanskom aktivnošću i najpoznatiji su vulkanski planinski par na planeti, koji se od 2004. godine nalazi na listi UNESCO-ve baštine.

Ova dva simbola Svete Lucije predstavljaju veliki izazov kako za fotografe, tako i za planinare, koji se radije opredeljuju za osvajanje Velikog Pitona (771m), dok je Mali Piton (743), zbog lošije pristupačnog terena namenjen samo najhrabrijim planinarima.

 Ako ipak ne želite da se upustite u avanturu zvanu planinarstvo, biće vam interesantno  zapažanje kako se pogleda na ova dva uzvišenja menja kada se posmatraju sa  različitih pravaca. Kada gledate sa južne strane, Pitoni izgledaju znatno manje visinenego kada ih posmatrate sa severa, odakle Pitoni izgledaju poput blizanaca.

Nakon što napravite gomilu fotografija ovog veličanstvenog vulkanskog para iz svih mogućih uglova, posetite obližnji sumporni izvor smešten u jedinom aktivnom vulkanu takve vrste na svetu. Prizor će vas očarati. Vulkanski krateri i sumporna isparenja verovatno vam ne zvuče privlačno, ali kada budete videli neverovatne nijanse roze, žute, zelene i bele boje, kao i bazen za kupanje u blatu, biće vam jasno da ste otkrili još jedan mali raj na Karibima.

Kupatila Virdžin Gorda, Britanska Devičanska Ostrva

Kupatila Virdžin Gorda su geološko čudo ogromnih granitnih stena koje formiraju mrežu skrivenih bazena, tunela i lukova po obodu plaže. Reč je o najvećoj atrakciji ostrva Virdžin Gorda, drugog po veličini i po mnogima najlepšeg od svih Britanskih Devičanskih ostrva.

Do ovog jedinstvenog mesta stiže se kroz uzane otvore u stenama, probijanjem kroz prirodne bazene i pećine i  posle 20  minuta penjanja uz drvene merdevine. Ali shvatićete da se sve ovo isplati čim budete videli snežno beli pesak i nestvarno plavo more kristalne čistoće, savršeno za plivače, naročito u Spring zalivu, Little Trunk-u i uvek popularnom Đavoljem zalivu.

Kupatila su uvek prepuna turista sa kruzera, pa je najbolje da lokaciju posetite rano ujutru ili kasno popodne kad se rasturi gužva. Nakon što završite sa istraživanjem, svratite do restorana Top of the Bats, zbog vrhunske karipske kuhinje, ledeno hladnog piva i fenomenalnog pogleda  na okolinu.

Biće vam potrebno najmanje nekoliko sati da istražite kupatila, a za one koji žele da se okupaju ili da zarone i istraže živopisni podvodni svet, verovatno i duplo više. Obavezno sačuvajte malo memorije na vašoj kameri za fotografije i snimke prirodnog bazena Cathedral Room na putu do Đavoljeg zaliva. Bazen je formiran razdvajanjem stena koje sada propuštaju sunčevu svetlost stvarajući upečatljive efekte i karakterističan je po neverovatnoj akustičnosti.

Nacionalni park Los Haitises, Dominikanska Republika

Ako tražite savršenu avanturu u prirodi, Nacionalni park Los Haitises je čarobna zemlja koja se prostire na 826 kvadratnih kilometara i locirana je ispod poluostrva Samana na severoistočnoj obali Dominikanske Republike.

Pejzaž je neverovatan, idealan za pravljenje veličanstvenih fotografija prirode, gde iz smaragdnih voda iskače niz stena visokih i do 30 metara. Dalje od obale prostire se divlja prašuma i ogromno prostranstvo Mangrove, a područje je bogato  i pećinama u kojima možete videti brojne petroglife i piktograme.

I divlji životinjski svet je ovde veoma impresivan, sa više od 200 vrsta ptica, uključujući ugrožene vrste ridžvej jastreba, španskog papagaja, španskog kolibrija, i todije sa njihovim prepoznatljivim kljunovima. Takođe ćete videti i delfine, manate (morske krave) i desetine različitih vrsta gmizavaca, vodozemaca i zmija. Posebno iskustvo za prirodnjake biće istraživanje malih autohtonih vrsta sisara kao što su španski solenodon (vrsta glodara) i španska hutia (vrsta veverice).

A kada završite sa plovidbom kroz parkove mangrove i prepešačite stazama kojima su povezane plaže, pećine i šume, uputite se u glavni grad Dominikanske Republike, Santo Domingo. Zvanično to je najstariji grad Novog sveta. Tamo možete videti srednjevekovne palate, tvrđave, kao i brojne druge istorijske spomenike, ali i moderne staklene oblakodere i netaknute plaže.

Za sam kraj, koju god od gore opisanih lokacija da odaberete, sigurno nećete pogrešiti, jer su Karibi slikoviti i pružiće vam priliku da napravite fotografije na koje ćete biti ponosni čitavog života. Zato obrišite prašinu sa kofera i put pod noge!

Fotografije: Pixabay

sponzorisan tekst

Ostavite odgovor