Tri svetski poznate kuhinje i specijaliteti za koje možda niste čuli

Putovanja su najbolji način za upoznavanje kulture neke zemlje i učenje o njenim običajima i tradicionalnim jelima. Kuhinje dalekih zemalja su nešto što mnoge privlači da ih posete i osete ukuse specifične za njihov kraj. Bez obzira u kom se delu sveta nalazite, uvek postoji šansa za isprobavanjem novih jela i saznavanjem novih stvari vezanih za kulinarstvo. Uz hranu, autentična pića pružiće kompletan gastronomski ugođaj.

Pripremanje jela za mnoge predstavlja užitak i vreme provedeno u kuvanju hrane doživljavaju kao zabavu i rasterećenje.  

Takođe, kulinarstvo je osim zanimljivog hobija ujedno i jedan vrlo dobro plaćen posao, ukoliko kuvar radi u nekom od boljih restorana u gradu, te se zato se oni koji se time bave posvećuju istraživanju živopisnih i interesantnih jela.

Pravim gurmanima je veliki užitak isprobavanje novih specijaliteta karakterističnih za pojedine krajeve sveta. Naravno, za pojedina jela je potrebno posetiti podneblje iz kog dolazi određeni kulinarski specijalitet, jer samo kuvari iz tog dela sveta umeju da pripreme jela specifična za određeni deo sveta. 

U nastavku teksta saznajte nešto više o specijalitetima karakterističnim za zemlje iz koji dolaze.

Meksički specijaliteti zaduženi za sva čula

Meksička hrana je svetski poznata i predstavlja jednu od najboljih kuhinja na planeti. Kada pomislimo na Meksiko, prva asocijacija su nam svakako tortilje i burito, međutim potrebno je istaći i trećeg pripadnika njihove porodice, enčiladu

Ovo jelo se razlikuje od burita po načinu pripreme, jer je kod burita tortilja od pšeničnog brašna, dok je kod enčilade od kukuruznog. Takođe, moguće je tortilju enčilade natopiti paradajz sokom i nakon toga je zapeći u rerni što joj daje poseban šmek. 

Enčilada se puni sličnim sastojcima kao i burito, a naravno sve zavisi od vašeg ukusa. Meso je obavezno, najčešće piletina, a pored toga luk, kukuruz, crvena paprika, sir gauda, so, biber i čili čine ostale sastojke. Ono što ovom jelu daje dodatni specifičan ukus je sos od enčilade, koji ga razlikuje od drugih srodnih jela.

S obzirom da je ovo jelo često ljuto, mnogima je posle toga potrebno adekvatno osveženje, a kao najčešći izbor stanovnika je koktel paloma, iako se mnogi turisti odlučuju za daleko poznatiju margaritu. 

Za pripremanje osvežavajućih koktela, potrebno je i sveže ceđeno voće koje mu daje posebnu draž, a sokovnik za sporo ceđenje je odličan izbor za sve one koji žele da naprave ovaj napitak kod kuće.

Kuhinja Japana je specifična i originalna

Ukoliko se odlučite za posetu ovoj nama dalekoj zemlji, budite spremni na velike razlike u svakom smislu te reči. Japanci neguju i održavaju svoju specifičnu kulturu godinama, država je poprilično bogata, a hrana je sigurno nešto što će ostaviti najveći utisak na vas.

Kada se pomene Japan, nemoguće je izostaviti njihovo najpoznatije jelo, suši, koji se sastoji od pirinča i sirovih morskih plodova. Postoje dve vrste pomenutog jela koje se razlikuju po načinu pripremanja, a to su kaiten suši (jednostavniji za pripremu) i edomae suši.

Unagi je jelo od jegulja ulovljenih u rekama i predstavlja delikates obrok za više slojeve stanovništva, ali je čest slučaj da se može naći u restoranima ležernijeg karaktera. Pripremanjem pomenutog jela na jakoj vatri uz soja sos, mirin, šećer i sake dobija se specijalitet poznatiji kao kabajaki.

Tempura je obrok čiji bi ukus mogao biti prepoznatljiv ljudima sa naših prostora, s obzirom da se priprema od mesa i povrća uprženih u brašnu i ulju, tako da se dobija nešto poput našeg pohovanog mesa.

Sake je tradicionalno japansko osvežavajuće piće od pirinča, koje mnoge podseća na vino, pa ga turisti najčešće nazivaju japansko vino. Međutim, po načinu pripreme pomenutog pića, možemo zaključiti da više podseća na pivo, s obzirom da se dobija dvostrukom fermentacijom. Jedina razlika je u tome što sake sadrži 15 do 20 odsto alkohola. 

Španska kuhinja kao odraz duha Mediterana

Španija je prelepa zemlja na Mediteranu sa sjajnim plažama, pa je turistima čest izbor za letovanje, a ukoliko se dvoumite oko toga da li izabrati ovu destinaciju, španska kuhinja je nešto što bi svakako trebalo da vas dodatno motiviše da je posetite.

Ukoliko se odlučite za posetu Španiji, nikako se ne smete vratiti sa putovanja dok ne probate njihova najpoznatije tradicionalno jelo, paelju. Pomenuti specijalitet se može pripremati tako da bude od mesa, morskih plodova, vegetarijanskog tipa ili kao mešana paelja. Izvorno, jelo dolazi iz Valensije gde se najčešće priprema mešani oblik, ali u restoranima širom Španije možete probati bilo koju vrstu.

Hrskavi španski kroketi su tipična hrana u ovoj zemlji sačinjena od prženih prezli, bešamel sosa, krompira u kombinaciji sa šunkom, bakalarom ili kobasicom, a predstavljaju omiljeni doručak mnogih španaca.

Pečeni hleb prekriven paradajz sosom je tradicionalna španska užina, a priprema se vrlo lako i jednostavno. Iako na prvi pogled deluje kao skromno jelo, poprilično često se sprema i služi kao odlično večernje meze, koje se jede uz čašu vina ili piva.

Putovanja su najbolji način za upoznavanje kulture neke zemlje i učenje o njenim običajima i tradicionalnim jelima. Kuhinje dalekih zemalja su nešto što mnoge privlači da ih posete i osete ukuse specifične za njihov kraj. Bez obzira u kom se delu sveta nalazite, uvek postoji šansa za isprobavanjem novih jela i saznavanjem novih stvari vezanih za kulinarstvo. Uz hranu, autentična pića pružiće kompletan gastronomski ugođaj. Nadam se da vam je ovaj tekst zagolicao maštu i naterao da razmislite o poseti nekoj od pomenutih destinacija radi upoznavanja njihove kulture i isprobavanja tradicionalnih jela.

Fotografije: Pexels.com, Pixabay.com

Ostavite odgovor