Dolče vita u prestonici sveta: Rim, nekad i sad

Za Rim se može reći da je grad fontana i crkvi. Prema nekim podacima, u Rimu postoji više od 280 fontana i oko 900 crkvi. Mnogobrojni turisti prilikom obilaska fontana ubacuju novčiće za sreću, tako da se samo iz fontane Trevi
svakodnevno izvadi oko 3.000 evra. Taj novac se donira Karitasu, za potrebe siromašnih porodica.

Kad se pomene Rim, prva asocijacija na njega uglavnom bude Koloseum, ali i mnoštvo drugih atrakcija neverovatne istorijske vrednosti. Čitav Rim je bukvalno jedan veliki muzej! Istorija u ovom sada modernom gradu izviruje na svakom koraku. Ukoliko imate malo vremena, u ovom tekstu se možete upoznati sa najbitnijim istorijskim činjenicama vezanih za nastanak, kulturu i druge bitne činjenice istorije Rima.

Nastanak Rima

Prema legendi, Rim je osnovan 753. godine pre nove ere, tako da posle Atine zauzima drugo mesto među najstarijim evropskim prestonicama. Predanja kažu da su osnivači Rima bila braća blizanci Romul i Rem koji su rođeni u kraljevskoj
porodici.

Odmah po rođenju, brat njihovog dede ih je bacio u reku Tibar da bi prigrabio kraljevsku vlast za sebe. Korpa sa bebama je plovila Tibrom, a kada se nasukala na obalu, vučica je čula dečji plač, izvadila ih iz reke i podojila. Kasnije ih je našao pastir koji ih je odgajao kao svoje sinove.

Kada su Romul i Rem odrasli, dogovorili su se da sagrade grad na mestu na kome je ih vučica našla. U toku gradnje između braće izbila je svađa, tako da je Romul u ljutnji ubio brata, a potom osnovao grad kome je dao ime Rim. Danas se na području Rima nalazi najmanja država na svetu – Vatikan, tako da se za Rim može reći da je na neki način prestonica dveju država.

Kultura starog Rima

Književnost se u Rimu razvijala pod uticajem helenskog sveta. Epski pesnici su pisali pod uticajem Homera, a najpoznatiji među njima bio je Vergilije, koji je opevao sudbinu junaka posle pada Troje. Smatra se da su najpoznatiji istoričari živeli u vreme Rimskog carstva, tako da je razumljivo što se istoriji poklanjala veoma velika pažnja. Rimljani su dali i značajan doprinos na polju pravne nauke koja se neprestano razvijala i usavršavala. Iz drevnog Rima potiču rimski brojevi, koji se i danas koriste.

Vajarstvo je takođe bilo veoma značajno, te je razumljivo što su vajari izradu reljefa i portreta doveli do savršenstva.

Zanimljivosti o starom Rimu

Postoji mnogo zanimljivih činjenica u vezi sa starim Rimom, a neke od njih se tiču čak i morbidnih rituala koji su savremenom čoveku nepojmljivi.

  • Borbe gladijatora su svakako jedna od prvih asocijacija na Rim. Taj „nasilni“ sport se održavao u Koloseumu, a u Cirkusu Maksimusu su se održavale trke kočija koje su bile rado posećene.
  • Rimski car Gaj Julije Cezar Avgust Germanik, poznatiji kao Kaligula, ostao je upamćen, po današnjim merilima, devijantnom ponašanju. Osim što je svog konja proglasio za senatora, praktikovao je da vodi duge razgovore sa Mesecom. Odavao se incestu, što je u drevnom Rimu bilo sasvim prihvatljivo. Divlje zveri je hranio svojim zatvorenicima. Da li ste znali da sama reč „kaligula“ znači „čizmica“?
  • Prosečni životni vek u starom Rimu je bio oko 30 godina. Ipak, upitno je koliko su ovi podaci tačni, jer je bilo gotovo nemoguće izračunati procenat smrtnosti novorođenčadi, kao i veliki broj žena koje su umirale na porođaju.
  • Rimski vladari su praktikovali da se namerno truju svakoga dana, kako bi razvili otpornost na otrove. Svakodnevno su uzimali veoma male količine svakog poznatog otrova, verujući da će na taj način steći imunitet.

Zašto bi trebalo posetiti Rim

Za Rim se može reći da je grad fontana i crkvi. Prema nekim podacima, u Rimu postoji više od 280 fontana i oko 900 crkvi. Mnogobrojni turisti prilikom obilaska fontana ubacuju novčiće za sreću, tako da se samo iz fontane Trevi
svakodnevno izvadi oko 3.000 evra. Taj novac se donira Karitasu, za potrebe siromašnih porodica.

Iako je delimično oštećen usled zemljotresa i nemarnosti pljačkaša kamena, Koloseum je i dalje ostao simbol Rimskog carstva, tako da je razumljivo što predstavlja jednu od najpopularnijih turističkih atrakcija u Rimu. Koloseum je 2007. godine proglašen jednim od Novih sedam svetskih čuda. Možemo ga videti i na kovanici od pet centi u italijanskoj verziji.

Italija je poznata po izrazito razvijenoj kulturi ispijanja kafe, tako da ukoliko hoćete da u Rimu popijete kafu, poželjno je da znate neke zanimljive činjenice o ovom napitku. Postoje jasno određeni termini kada se koja kafa konzumira i na koji način. Ukoliko kafu pijete za šankom, platićete je manje nego kada biste seli za sto.

Ne zaboravite, u Rim se ide isključivo u ravnoj obući, jer je u pitanju grad na sedam brdašaca. U pojedinim delovima grada je kaldrma, a sigurno ćete poželeti da posetite sve atrakcije Rima.

I što je najvažnije, Rim osvajajte lagano. Uživajte u detaljima kao i u mirisima i ukusima dobro poznate italijanske kuhinje. S obzirom na sjajne građevine koje odolevaju zubu vremena, istovremeno ćete uživati kako u prošlosti Rima tako i u njegovoj sadašnjosti.

Fotografije: Pixabay.com

Ostavite odgovor