Najveći hrišćanski praznik u svetu: Od jurnjave za jajima, šibanja do trolova i veštica

Praznik koji slavi život – Uskrs se širom sveta proslavlja na različite načine. I svaki zapravo predstavlja rast i prosperitet, kao i plodnost. Tako da svet je okupljen oko tradicionalne trpeze kojui prate zanimljivi običaji.

Rumuni i Bugari uz pogaču, Grci uz jagnjeću čorbicu

U susednim zemljama Bugarskoj i Rumuniji na Veliku subotu stavljaju se brašno, so, kvasac i bojena jaja na prozore, a od tih sastojaka se na Pobusani ponedeljak zamesi hleb i blagosilja se da bi godina bila plodna.

Jesenji Ukus fest: Kušanje rumunskih delicija (RECEPTI)

Grci Uskrs dočekuju uz jaja i jagnjetinu, kao i „mageiricu„. Magerica je supa od jagnjeće iznutrice. Obevezno je tucanje jaima i to sa tri prsta Jaja se kao i svuda gde se slavi Uskrs, obojena u crveno. A to je boja Hristove krvi. Vaskrsnuće bogolmadenca se u Grčkoj obično slavi uz vino, muziku i celodnevni ples.

Tokom Svete nedelje, koja sledi pre Uskrsa Grci, kao i većina pravoslavaca, poste i peku pletenice koje nazivaju „cureki“ i koje se jedu u subotu u ponoć.

Osetite ukus Grčke: Mali uvod u grčke gastronomske đakonije (RECEPTI) (VIDEO)

U crkvama se svakog dana održavaju verske službe. Uskrs je u Grčkoj najveći verski praznik.

Italijani vole golubicu, dok Španci prave povorke i parade

Italijani vole Uskrs i dočekuju ga uz „kolombu„. To je kolač u obliku golubice, koja je simbol dobrih vesti. Sličan zlatnožuti uskršnji kolač, koji se naziva „mona„, peče se i u Španiji.

Na italijanskom ostrvu Lampeduza na Uskrs se zaboravljaju sve svađe i nesporazumi.

Španci tokom Svete nedelje na ulicama izvode pozorišne predstave i organizuju svečane povorke koje pripremaju nekoliko meseci ranije. Uz sve to obavezna je i gozba. Učesnici su odeveni u belo.

Uskrs je idealna prilika da se ugojite: Mali saveti da preživite praznike i (p)ostanete vitki

Španci znaju da puštaju splavove sa figurama iz biblijske priče o Hristovom uskrsnuću.

Jagnjetina u Francuskoj, Englezi kuvaju šunku

U Francuskoj se na dan Uskrsa, posle tradicionale mise i potrage za skrivenim jajima po bašti, porodica okuplja oko pečenog jagnjeta na prazničnoj trpezi, a za sutradan je obično predviđen porodični izlet, dok se na jugozapadu zemlje u uskršnji ponedeljak pravi džinovski omlet.

U Engleskoj, pak, na prazničnom stolu se umesto jagnjetine uglavnom služi šunka i organizuju se razne igre kako za decu, tako i za odrasle.

Ta, tako romantična francuska kuhinja: Od divljih prasića do sofisticiranih ukusa koji bude strast i slave ljubav (RECEPTI)

Mali Englezi često idu od kuće do kuće tražeći slatkiše. Sličan običčaj imaju za Noć veštica.

U Škotskoj se praši tur, a u Finskoj izlaze trolovi i veštice

U Škotskoj važi izreka „istučen kao na Vaskrs“ i znači da je za neki prestup dobijena blaga kazna, jer se dečacima na Uskrs simbolično „praši tur“ i tako se isteruje „loše ponašanje„.

U Finskoj deca na Uskrs su maskirana u starice ili veštice, kucaju na komšijska vrata i dobijaju bombone i čokolade. Tradicija „uskršnjih veštica“ ili Virpominen potiče iz drevne legende prema kojoj trolovi i veštice izlaze između Velikog petka i Uskrsa.

Ta se tradicija se upražnjavala i u Švedskoj pre 100 godina, a u skandinavskim zemljama se veruje i da na Uskrs treba ustati rano, jer se tada može videti kako sunce pleše. Žuta boja sunca je, inače, boja kojom se ukrašavaju jaja u Norveškoj, Švedskoj i Danskoj.

Norvežani vole krimiće, a deca skupljaju slatkiše

Norvežani veruju da će se na Vaskrs rešiti sva ubistva, pa su na televiziji detektivski filmovi, časopisi objavljuju kriminalističke priče, a čak i kartoni mleka imaju priče o nerešenim ubistvima.

Norvežani imaju zanimljivu tradiciju koju dele s Dancima. Naime, na Veliku subotu u džepovima nose komadiće beskvasnog hleba umotanog u belo platno kako bi ga pojeli u ponoć. Nekada su Vikinzi nosili sa sobom zimzelene bobice koje simbolišu život.

Deca obučena u kostime veštica skupljaju slatkiše od vrata do vrata u zamenu za ukrašene grane vrbe. Taj običaj je pravi primer mešanja hrićanskog običaja blagosiljanja kuća sa grančicama vrbe i skandinavske tradicionalne vere.

Voda kao izvor života

Švajcarci uoči Uskrsa ukrašavaju izvore i fontane, odajući tako počast vodi, koja je neophodna za život, a Uskrs je praznik obnovljenog života.

U Poljskoj postoji sličan običaj. I tamo je voda, kao simbol života, deo uskršnjih praznika, a na uskršnji ponedeljak prijatelji jedni druge polivaju vodom kako bi „sprali grehe„, pa se zato taj dan i naziva Smigus Dingus, što znači „mokar ponedeljak„.

Poljaci jaja boje ili ukrašavaju lanenim vlaknima, dok Rusi kao i mi kuvaju jaja u lukovini i tako jaja dobijaju divnu crvenosmeđu boju.

U Rusiji slično kao i kod nas

Rusi za uskršnjom trpezom uživaju u jagnjetini na puteru ili pečenoj šunki, za desert se slade kuličom – kolačem od kiselog testa sa rumom i šafranom, a tu je i paška, nešto kao kolač od sira u obliku piramide.

Na Veliki petak je u Rusiji kao i kod nas strogi post, niko ne peva, smatra se neumesnim i bilo kakvo smejanje ili radovanje. U nedelju niko ni sa kim ne sme da bude u svađi, pa svi svima sve opraštaju ili mole za oproštaj. Ljubljenje je, pri tom, obavezno.

U Češkoj šibaju devojke, a u Nemačkoj se pali vatra

U Češkoj se od vrbinog granja na poseban način isprepletu se „pomlazke“ nešto kao korbači kojima na Pobusani ponedeljak momci simbolički „šibaju“ devojke. Veruje se da svakom ko je dobio pomlazkom to donosi mladost, zdravlje i plodnost. Nekada su seljaci pomlazkama šibali svoju stoku i sve ukućane.

Uskršnji ponedeljak obeležava neobičnim običajem. Naime, dečaci vezuju devojčice oko nogu pletenicama od vrbinog pruća, što je simbol zdravlja, mladosti i snage, a ujedno pokazuje koliko je koja devojčica popularna – što više pletenica, to bolje!

U Nemačkoj, tradicionalna „uskršnja vatra“ okuplja uveče roditelje i decu, kao simbol sunca, koji slavi proleće i kraj zimskog perioda.

Nemci imaju još jedan običaj. To je Osterbaum, tačnije uskršnje drvo ili žbun ukrašen obojenim ljuskama od jaja, kao plodovima koji simbolizuju povratak toplote.

Poslednji dan Hrsitovog života: Verovanja, priče i običaji koji prate Veliki petak

Deca u toj zemlji pripremaju mala gnezda u koja, kako se veruje, zec donosi čokoladna jaja.

Velika uskršnja misa u Americi

U Belgiji u subotu pred Uskrs zvona na crkvama ne zvone, jer su „otišla“ u Rim.

U Sjedinjenim Američkim Državama uskršnji zeka donosi deci čokolade, bombone i „maršmelou„.

Američki predsednik na uskršnji ponedeljak organizuje veliko „kotrljanje jaja“ u vrtu Bele kuće, a cilj je da se jaje najdalje otkotrlja, a da se pri tom ne razbije.

Porodice odlaze na jutarnju nedeljnu vaskršnju misu, a održavaju se i parade. Jedna od najpoznatijih je ona u Atlantik Sitiju.

Šibanje na Filipinima, meso iguane na trpezama u Kolumbiji

Filipinci, međutim, Uskrs obeležavaju prilično krvavim ritualima, u kojima polunagi pokajnici bičuju sami sebe po leđima bambusovim štapovima. Mnogi filipinski katolici se tokom nedelje pred Uskrs podvrgavaju nekoj vrsti smernih molitvi, verujući da se na taj način čiste gresi, leče bolesti i ispunjavaju želje.

Kolumbijci praznik provode sa familijom i rođacima u velikim gradovima i pritom donose sastojke iz udaljenih provincija za praznični obrok koji zajedno pripremaju. Umesto čokoladnih jaja, na kolumbijskom meniju za tradicionalnu uskršnju večeru nalaze se egzotičniji specijaliteti, kao što su meso iguane, kornjače ili kajmana.

Puštanje zmajeva na Bermudama, Sneško Belić u Laponiji

Na Bermudama se, pak, na Veliki petak puštaju ručno izrađeni paprini zmajevi, kao simbol Hristovog uspeća. Na trpezi je torta od bakalara i toplo pecivo ukrašeno krstom.

U Laponiji postojbini Deda Mraza, uz pesmu i ples stanovnici se igraju sa snegom, pravi se Sneško Belić i slave Isusovo vaskrsnuće i buđenje prirode.

U pokrajini Minas u Brazilu na Veliku subotu ljudi džepove pune komadićima kvarca koji se na Vaskrs ostavljaju kod kuće – za sreću.

Inspiracija – krstarica.com

Fotografije: Wikipedia, Pinterest, Youtube, deliciousromania.com, chowhound.com, italyperfect.com, idealista.com, chocolatatouslesetages.fr, birminghammail.co.uk, dairyreporter.com, historymaniacmegan.com,  rbth.com, naildesignimage.blogspot.com, thelocal.de, primerec.co.uk, primerec.co.uk, bermuda.com

Ostavite odgovor