Najromantičnija mesta u Srbiji

U poslednje dve godine, počeli samo da otkrivamo brojne lepote Srbije koje nam nisu bile toliko poznate. Neka mesta su doživela enormnu popularnost zahvaljujući fotografijama influensera na društvenim mrežama, blogovima i člancima u novinama.

Porodice, društva, a naročito parovi tokom cele godine tragaju za mestima na kojima mogu provesti vikend ili eventualno otići na jednodnevni izlet. Kako bi potraga bila lakša, izdvojićemo najromantičnija mesta u Srbiji po preporuci turističkih stručnjaka. Stavite ih na svoju listu želja i, kad god imate priliku, čekirajte jedno po jedno.

Kućica na Drini – zagrljaj na obali reke

Kućica na Drini, poznata i kao Kućica na steni, svetsku slavu je stekla zahvaljujući pisanju čuvenog časopisa Nacionalna geografija. Fotografija kućice usred reke nedaleko od Bajine Bašte proglašena je fotografijom meseca avgusta 2012. godine. Engleski „Dejli mejl“ posvetio joj je članak u martu 2013, a Biznisinsajder svrstao je u Top 16 najčudnijih kuća na svetu. Idealno uklopljena u pejzaž šumovitih obala Drine, kako sa srpske, tako i sa bosanske strane, deluje kao brvnara iz bajke.

To je dovoljan razlog zašto parovi vole da dođu baš na ovo mesto i zagrljeni posmatraju nemirne talase reke i kućicu koja ponosno stoji na steni koju oni zapljuskuju. Ukoliko i vi želite da obiđete ovomesto, možete da sednete u restoran Studenac. Uz romantični ručak uživaćete u jednom od najlepših pogleda u Srbiji zajedno sa svojim partnerom.

Kaštel Ečka u blizini Zrenjanina – osetite se kao kraljevski par

Kaštel Ečka

U Vojvodini se nalazi oko 70 dvoraca, od kojih su neki proglašeni za kulturna dobra, drugi pretvoreni u hotele, a nažalost, neki od njih su zatvoreni za posete. Veličanstveni dvorac Fantast nedaleko od Bečeja je od 2021. zatvoren za javnost, dok je na primer Špicerov dvorac u Beočinu prepušten da tone u zaborav.

Dvorac Lazar, poznatiji kao Kaštel Ečka, u istoimenom selu nedaleko od Zrenjanina, srećom, još uvek se može posetiti. Njegovi uveženi gosti su nekada bili slavni kompozitor Franc List i kralj Aleksandar Karađorđević. Okružen raskošnim parkom, zasigurno spada u najromantičnija mesta u Srbiji. Kada posećujete ovo zdanje, obavezno rezervišite sto za ručak sa voljenom osobom. Ukoliko želite, možete i da
prenoćite. Zašto se ne biste bar jedno veče osećali kao kraljevski par?

Sobe su opremljene u dvorskom stilu, a za pun doživaljaj romantike, potrebna vam je još samo mesec lampa. Nabavite jednu takvu i nosite je sa sobom na bajkovita mesta poput ovog. Zasigurno ćete uživati u tišini obasjani mesečevom svetlošću!

Četvrt Trešnjar u Valjevu – čarobni dodir istorije

Četvrt Trešnjar je najstariji deo grada i sasvim sigurno njegov simbol. Ukoliko ste gledali film „Toma“, prepoznaćete scene snimane u ovoj romantičnoj čevtrti koja odoleva vremenu. Kada prošetate kaldrmom na desnoj obali Kolubare, sigurno ćete ponovo da se zaljubite u Valjevu u svog partnera.

Orijentalni duh kućica većinom sagrađenih u 19. veku, podsetiće vas da je ovde nekad bila čaršija puna trgovačkih radnji. Kada vas potpuno opije čarolija istorije, odmorite uz kaficu u nekom od kafića ili restorana.

Ulica generala Drapšina u Kikindi

Osim Valjeva, još jedan srpski grad se može pohvaliti romantičnom atmosferomzah valujući Ulici generala Drapšina. Ova kikindska ulica proglašena je za 22. najlepšu ulicu na svetu. Autentična vojvođanska arhitektura, fasade u neobičnim bojama i drvored od 389 stabala spojenih krošnjama koji stvaraju tunel, svrstavaju ovu ulicu među najromantičnija mesta u Srbiji. Najbolje je da je posetite tokom prolećnih meseci, jer karakteristični miris lipe i raskošno zelenilo tada potpuno obaraju s nogu.

Napišite svojoj voljenoj osobi ljubavne poruke i pročitajte ih dok šetate ovom oazom prirode u centru Kikinde. Razbuktajte osećanja i uživajte u poljupcima, jer ste svom partneru ili partnerki pripremili neponovljivo iznenađenje.

Najromantičnija mesta u Srbiju su, između ostalog, na Staroj planini

Stara planina je prepuna skrivenih dragulja koja zaljubljeni parovi obožavaju da otkrivaju. Mnogi od onih koji su ovde provodili odmor, izdvojili su vidikovac Kozja stena i kanjon reke Rosomače kao najromantičnija mesta. Kozja stena se nalazi na 1180 metara nadmorske visine, a pored jezera možete uživati u pogledu i na meandre reke Visočice.

Sa desne strane vidi se selo Pakleštica, a skroz levo se nazire i kameno selo Gostuša. Kada posetite Rosomačke lonce, imaćete utisak da ste u kanjonu Kolorada. A ima li šta lepše nego takve prizore podeliti sa osobom koju volite na romantičnom putovanju?

Fotografije: lična arhiva, Pixabay, Unsplash, bookiraj.com

Ostavite odgovor