Ljubav na društvenim mrežama: Na slikama sreća, u srcima tuga

Dobro, naterah sebe konačno, nekako da napišem i ovo. Obećala sam. Zašto odlagala, ne znam, možda još uvek teška tema koju pokušavam da izbegnem. Ali kad sam već pokrenula priču, završiću je. Iz jednog razgovora, pokrenula se cela tema.

Svi smo mi negde svesni da lažemo na društvenim mrežama, neko više, neko manje, ne laže samo onaj koji nema naloge na društvenim mrežama. Koliko su veze na društvenim mrežama savršene, koliko ih forsiramo i koliko u iste verujemo, ali i koliko nam ljudi veruju, pokazala je mini anketa kojom će moja draga Roksi da se pozabavi, meni je prepušten lakši zadatak. Ili teži, kako se uzme. Da napišem svoju priču.

Kad sve vrca od ljubavi, nešto smrducka

Prva ne verujem u sličice „golupčića“ po Fejsbuku, da ne budem previše surova i kažem da mi je od istih muka. Zašto? Pa kad kroz nešto prodješ/doživiš onda to umeš i da prepoznaš. Da, bila sam jedna od tih koje su izbacivale statuse pune ljubavi prema svom suprugu i onda kad nam i nisu baš „cvetale ruže“. I zato sada, kad sam u svom „zlobašnom“ (volim ovu izmišljenu reč, izmislio je jedan meni mnogo drag dečak) izdanju umem na takve slike da prokomentarišem „Neće ovi još dugo„. Nažalost, često budem u pravu.

Da se vratim na sebe. Ukratko, nikad više slika sa svojim bivšim suprugom nisam izbacivala na društvenim mrežama nego kad smo bili pred razvodom.

Bežanje od pravog stanja

Nije bio razlog da ja drugima poturam svoju lažnu sreću pod nos. U stvari, nadala sam se da ću spasiti svoj brak, da će te slike kroz godinu ili dve da me podsete na krizu i da ću tada biti svesna svog, našeg uspeha u prevazilaženju krize. Da treba da spomenem da nije uspelo? Ni blizu! Ali ne smatram to svojim porazom, jer znam da zaista dalje nije vredelo.

Čudno je koliko je oscilacija u našem odnosu tada bilo. Jedan dan bi se svađali, govorili da se razvodimo već sledećeg meseca, nedelju dana kasnije bi zajedno plesali uz melodiju „Pod sjajem ružičastih zvezda„, a fotografije završavale na društvenim mrežama. Već sutradan sam opet bila svesna da je kraj. I tako u krug. Situacije su se odlagale, a bilo je neizbežno.

Ono što sam time postigla je „pa kako, vi ste se baš super slagali, delovalo je da ste u redu?!“ pitanje. Delovalo je, ali nije ni blizu tako bilo. Bili su to zaključci doneseni iz onoga što sam ja dozvolila da se vidi.

Što veća kriza, to više lepršavih objava

Dok smo radile mini anketu obe smo bile iznenađene rezultatima. Bilo je žena koje su prošle kroz razvod i skoro sve su odgovorile da su baš kao i ja, dok su prolazile kroz krizu najviše objava postavljale. Moram da izdvojim jedan odgovor „Ne, baš sam suprotno objavljivala da mu i na društvenim mrežama pokažem koliki je skot„.

Drugu priču koju moram da spomenem je da je jedna učesnica ankete izjavila da ona svog supruga lepo „skine“ sa profila kad je naljuti.

Ostale priče i odgovori su se svodili na isto.

Što nam je teže više se trudimo da pokažemo drugima da smo dobro. Zašto, pa to je već pitanje za psihologe.

Nastavak sledi uskoro... ←

Fotografije: Pixabay, Pexels, Unsplash

Ostavite odgovor