Kefalonija – letovanje iz snova na ostrvu vetra (VIDEO)

Ostrvo Kefalonija ima obalu dugačku više od 250 kilometara, a iako nije svaki kutak dostupan i namnjen celodnevnom izlžavanju na suncu i brčkanju u tirkiznim vodama – ima dovoljno kultivisanih kilometara plaža oko gradova kao što su Lasi ili Skala.

Na pola puta od Lefkade i njenih južnijih suseda, Zakintosa i Itake, nalazi se najveće ostrvo Jonskog arhipelaga – Kefalonija. Bogata kultura, bogat biodiverzitet i istorija koja datira još od drugog milenijuma pre nove ere biće dovoljan izazov da se Kefaloniji vraćate svake godine u potrazi za mirom i odmorom.

Na ostrvu ne možemo sa preciznošu reći kakav reljef domira, jer je priroda tako savršeno izmešala sve svoje lepote, pa na jednom koraku imate priliku da vidite kremkaste, strme litice planine Ainos, sa kojih se vijore modro zelene palme, dok na drugom koraku ta morska vegetacija zalazi po plažama i spušta se sve do u more.

Tri bogata nasleđa ostrva Kefalonija

Ostrvo Kefalonija je jedno od onih grčkih ostrva koje na posetioce ostavi najlepše utiske, ne samo zbog svoje veličine, već i izborom aktivnosti, i zbog brojnih spomenika kulture koji se mogu opaziti po celom ostrvu. Tu su spomenici koji pripadaju rimskoj kulturi, koji datiraju još iz drugog veka pre naše ere, a potom i vizantijski, normanski, ali i nezaobilazni turski i mletački.

Svoj deo kolača, ili uprave i vladavine na ostrvu, okusili su i Britanci, koji su kolonizovali ostrvo početkom 1809. godine. Zapravo, grčka Kefalonija, kakvu je danas poznajemo, počinje da se formira tek sredinom 19. veka, kada je pripojena Grčkoj.

Međutim, svi narodi koji su pohodili ostrvo uspeli su da ostave i deo sebe na tim obroncima, zbog čega Grčka i dalje osvaja duhom helenstva, rimskog nasleđa i savremenog doba, a sama Kefonija nudi letovanje za dušu svima koji joj poklone poverenje.

Šta možete očekivati na Kefaloniji?

Turizam na Kefaloniji star je samo dvadestetak godina, tako da slobodno možete očekivati prelepu prirodu i mesta za odmor koja ne vrve od razuzdanih turista. Većina plaža je u svom izvornom obliku, a ostrvo je dovoljno veliko da obezbedi različite destinacije i aktivnosti koje bi popunile vreme na odmoru od čak mesec dana.

Kefalonija je i odlična destnacija za medeni mesec, porodični odmor, kao i za solo letovanje. Sva mesta su nestvarno bajkovita i pitureskna, a za ljubitelje nautike, jedrenja ili čamaca – ovo mesto je kao izmišljeno – zahvaljujući brojnim uvalama i malenim lukama koje ukotvljuju plave, bele i žute čamčiće pred restorančićima i barovima u koje će vas namamiti bar miris izvrsnih morskih specijaliteta na žaru –  ako ne lagana, grčka muzika.

Najlepše plaže i izleti na Kefaloniji

Ostrvo Kefalonija ima obalu dugačku više od 250 kilometara, a iako nije svaki kutak dostupan i namnjen celodnevnom izlžavanju na suncu i brčkanju u tirkiznim vodama – ima dovoljno kultivisanih kilometara plaža oko gradova kao što su Lasi ili Skala.

Oba gradića imaju svoje duge, peščane plaže i pokoju romantičnu uvalicu. Sve deluje kao nadohvat ruke, a opet je veoma prostrano i komforno. Uveče se takođe mogu naći luke za šetnju, sedeljku u tipičnim, grčkim restoranima, i uživanje uz zvuk sirtakija i mirise Jonskog mora.

Plaža Mirtos – najslikanija plaža na svetu

Jedna od prvih plaža na svetu koja je ovenčana prestižnom nagradom “Plava zastava” i tako proglašena za najlepšu i najčistiju na svetu je upravo plaža Mirtos, na Kefaloniji. Doskora se smatrala divljom plažom, ali se zbog neobične uklještenosti između planina probila kao jedna od najpopularnijih na ostrvu.

Bajkoviti pogled sa planina, na gustu vegetaciju i uzani peščani usek koji zapljuskuje more u nekoliko plavih nijansi jedna je od najpoznatijih fotografija koje kruže na pomen Grčke.

Jezero Melisani i nimfina pećina

Melisani jezero je najposećenije turističko mesto na Kefaloniji. Nalazi se u istoimenoj pećini koja je okružena šumama a unutrašnjost je ispunjena magično lepim prizorom tirkizno bistre vode koja prelama svetlost. Kod mesta Katavotres uliva se morska voda koja nestaje u pukotinama priobalnog dela. Međutim, voda zapravo otiče podzemnim kanalima i izbija u malom jezeru u pećini Melisani na drugom kraju ostrva.

Pećina  ima dve velike rupe i ostrvo koje se nalazi u sredini. Kroz jednu rupu ulazi svetlost u pećinu, što vodi daje kristalno zelenu i prozirnu boju, tako da brodići koji se nalaze na vodi izgledaju kao da lebde. Ime Melisani nosi po nimfi koja se, prema predanju, udavila u jezeru zbog neuzvraćene ljubavi prema bogu Panu.

Fiskardo i seoski luksuz

Otmeno i ušuškano u zelene palme i žardinjere sa svećem, Fiskardo je selo nasmejanih ljudi, lepih i urednih fasada u smelim bojama još lepših kućica. Marinu izdvajaju luksuznie jahte i lepo uređeni restorani, kafei i sladoledžinice. Vrlo živopisno i veoma lepo ribarsko mesto na ovom jonskom ostrvu, od približno 365 sela.

Duž obale postoje brojne pešačke staze, uključujući i onu koja vodi do dva svetionika – jednog venecijanskog i jednog britanskog. Venecijanski svetionik iz 16. veka je značajan orijentir. Van upotrebe je od 1892. godine, kada je u njegovoj blizini izgrađen britanski.

Od svih mesta na Kefaloniji, Fiskardo se najviše ističe jedinstvenim, izrazito luksuznim ambijentom i boemskim životom, posebno tokom letnjih večeri. Gusti, šumoviti predeo u ​​njegovoj okolini proglašen je za područje od velike prirodne lepote i zaštićen je grčkim zakonima.

Kefalonija je otmena ali i jedna od retkih turističkih destinacija koja obiluje mestima popularnim zbog netaknute prirode, a ukoliko se premišljate da li je ovo eklektično ostrvo pravi izbor za vas, preporučujemo vam da pogledate film “Mandolina kapetana Korelija” koji će vam pomoći da donesete najbolju odluku o destinaciji vrednoj vašeg poverenja.

Fotografije: Pixabay, Pexels

sponzorisan tekst

Ostavite komentar

%d bloggers like this: