Kako sprečiti pad imuniteta pre putovanja?

Imunitet je vrlo čest pojam u svakodnevnoj komunikaciji, ali da li zaista znamo šta on podrazumeva i šta na njega utiče kako bismo bili zdravi i vitalni?

U dobu smo godine kada često možemo čuti kako je potrebno jačati imunitet i kako se vrlo lako dogodi da isti „padne“ što uzrokuje brojne tegobe, a najbenignija od njih je prehlada. Imunitet je vrlo čest pojam u svakodnevnoj komunikaciji, ali da li zaista znamo šta on podrazumeva i šta na njega utiče kako bismo bili zdravi i vitalni?

Šta je imunitet?

Najjednostavnija definicija imuniteta je sposobnost sopstvenog organizma da se odbrani od različitih virusa, bakterija, bolesti i negativnih uticaja. Sam izraz imunitet potiče od latinske reči “immunis”, a znači „oslobođen od tereta“. Teret u ovom slučaju predstavlja sve te negativne spoljne i unutrašnje uticaje, a naša sposobnost je da se tog tereta rešimo. Takođe, imunitet se deli na dve vrste – urođeni i stečeni.

Urođeni, kako mu i sama reč kaže, je onaj imunitet koji dobijemo sa rođenjem. Nasleđujemo ga od majke, putem antitela koja se u trudnoći preko posteljice prenose na plod, a potom i putem majčinog mleka. On je uvek isti, spreman da po potrebi neutrališe mikroorganizme, toksine, infekcije, bakterije, ali nije specifičan ni za jednu vrstu mikroorganizma, i nema funkciju pamćenja. Znači, urođeni imunitet će na isti način reagovati na različite mikroorganizme bez obzira da li se prvi put sreće sa njima, ili je već ranije bio izložen njihovom prisustvu, a zanimljivo je da reaguje u roku od 96 sati.

Stečeni, što takođe ime govori, je imunitet koji gradimo i na kojem „radimo“ čitavog života. On se razvija postepeno, na njega utičemo posredno ili neposredno, specifično reaguje na svaki antigen i pamti svoju reakciju za razliku od urođenog, što omogućava pokretanje imunog odgovora i odbranu organizma i mnogo godina kasnije. Opet, stečeni imunitet možemo podeliti na dve vrste – prirodni i veštački stečeni imunitet. Vakcinacija i određene preventivne terapije spadaju u veštački stečeni imunitet, a da bi se on razvio i ojačao potrebni su dani, neretko i nedelje, meseci, dok god se potpuno ne izbori sa stranim telom. 

Koji su negativni uticaji na imunitet?

Iako je funkcionisanje našeg imuno sistema u dobrom delu zapisan u genima, odnosno, u urođenom imunitetu , stečeni imunitet se prilagođava i uslovima u kojima živimo. Imunitet je vrlo podložan uticaju loše ishrane, stresa i svih životnih navika, a najviše onih loših. Svako narušavanje ravnoteže imuniteta „ispliva“ na površinu: javljaju se češće infekcije, alergije, pa čak i maligne bolesti. Stres je najčešći uzročnik svih modernih oboljenja, a prvenstveno napada imunitet. Loša ishrana, alkohol, cigarete, konzumiranje narkotika i neredovan san su veliki neprijatelji jakog imuniteta. Česte prehlade, česta potreba za slatkim, herpes, upale respiratornih organa su najčešći pokazatelji da sa našim imunitetom nešto nije kako treba – doziva nas u pomoć.

Kako ojačati imunitet?

Postoji nekoliko univerzalnih saveta kako da ojačate vaš imunitet ili da ga, jednostavno, održite u dobrom stanju. Osigurajte sebi dovoljno sna i naučite da upravljajte stresom.

Manjak sna i preopterećenje stresom povećavaju hormon kortizol, čije dugotrajno visoko prisustvo potiskuje imunološku funkciju. Pijte manje alkohola, jer prekomerna konzumacija smanjuje odbranu imunološkog Sistema povećava uticaj na plućne infekcije.

Jedite puno povrća, voća, orašastih plodova i semenki koji će vašem telu pružiti hranjive sastojke koji su vam potrebni. Jedna studija rađena na starijim osobama pokazala je da pojačan unos voća i povrća poboljšava odgovor antitela na plućne i respiratorne infekcije.

Beli luk je antimikrobno sredstvo širokog spektra i pojačivač imuniteta. S obzirom da mu toplota deaktivira ključni aktivni sastojak, dodajte ga hrani neposredno pre posluživanja i jedite ga u svežem stanju.

Uključite šetnju u svakodnevne aktivnosti, jer organizam voli pokretno i zdravo telo  koje nastanjuje. Isprobajte alternativne načine ojačavanja imuniteta, a kao odlična se pokazala kvantna medicina. Da bi se uklopila u vaš kućni budžet, cena biorezonatne dijagnostike neka bude vaša stavka za naredni period kako biste imunitet ojačali za hladne dane i izbegli viruse.

Dobar imunitet je odlika dobrog zdravlja, kondicije, lepe kože, pokretljivosti i produktivnosti. On je glavni pokretač našeg organizma i najvažnija stvar o kojoj je potrebno da mislimo kako bismo ostali dobro. Mislite o njemu na vreme.

Fotografije: Pixabay

sponzorisan tekst

2 thoughts on “Kako sprečiti pad imuniteta pre putovanja?

Ostavite odgovor