Sajam knjiga u niskom startu: Jesenja groznica čitanja

Izdavačke kuće se uveliko pripremaju za predstojeći jubilarni 60. Sajam knjiga u Beogradu koji će ove godine biti od 25. oktobra do 1. novembra. Izdavačka kuća “Vulkan” će svoje verne čitaoce počastiti sa mnogo novih naslova, a pošto je ove godine zemlja domaćin Rusija, “Vulkan” s ponosom predstavlja istaknutog ruskog pisca Sergeja Lukjanjenka.

Specijalno pred Sajam, “Vulkan” je izdao njegov roman “Šesta straža“.

SESTA-STRAZA-00007422615867

Vampiri ponovo vrebaju na moskovskim ulicama. Sedam napada u sedam dana otkriva Noćnoj straži više nego što su očekivali: inicijali napadnutih ispisuju zloslutnu poruku namenjenu Antonu Gorodeckom. Antonova kći Nađa nosi veliku snagu magije u sebi i napad na nju nikome nije iznenađenje, ali njegova silina jeste. U času napad,a svi proroci sveta obznanili su isto predskazanje. Drevni bog je uvređen i neće oprostiti. Sve će uništiti. Na tom putu ima samo jednu prepreku – apsolutnu čarobnicu. I njene roditelje, jer oni će učiniti sve da je zaštite. Sat otkucava, a šestoro će morati da stanu zajedno u odsudnom času. Rođena u Svetlosti. Rođen u Tami. Onaj koji je uzeo tuđu moć. Onaj koji nema svoju moć. Onaj koji vidi. Onaj koji predoseća.
Vreme je.

Sergej Lukjanjenko će popisivati knjige 28. i 29. oktobra od 17 do 18 časova.

Gost “Vulkana” biće i britanski pisac Stiven Votson. Posle uspeha romana “Pre nego što zaspim“, jedna od sajamskih poslastica biće njegova nova knjiga “U drugom životu“.

U-DRUGOM-ZIVOTU-00007422615887

Koliko dobro zaista poznajete svoje najbliže? Koliko daleko ste spremni da odete da biste saznali istinu o onima koje volite? Ona voli svog supruga. Opsednuta je zgodnim strancem. Ona je posvećena majka. Spremna je da žrtvuje sve. Ona zna šta radi. Potpuno je van kontrole. Ona je nevina. Kriva je kao sam đavo. Ona živi dva života. Mogla bi da izgubi oba. Sve je samo predstava u kojoj glumim sebe. To nisam ja. Pitam se ko koga vreba. Pitam se ko je mačka, a ko miš?

Stiven Votson će potpisivati knjige 27. oktobra od 17 do 18 časova i 28. oktobra od 16 do 17 časova.

Na Sajmu knjiga posebno mesto zauzeće i domaći autori, pre svih,Aleksandar Gatalica koji je baš pred Sajam objavio svoj novi roman “Sonata za lošeg čoveka“, četiri godine posle višestruko nagrađivanog romana “Veliki rat“.

SONATA-ZA-LOSEG-COVEKA-00007422616466

Godina je 2015. U njoj zatičemo gospodina Petrovića i povest jednog smutnog i opskurnog vremena. On je elitista, levičar, malapartista, desničar i revanšista u istom trenutku. Sam je, ali mizantropiju poznih godina boji novim i novim izgovorima, dobrim razlozima i neizbežnim odlukama od kojih nije mogao pobeći: on je samome sebi opravdanje i izgovor, u tome je njegova mera. Budi se jednog jutra – na prvim stranicama romana – i ne vidi ništa čudno u tome što će, kao Sizif, i tog dana gurati svoj kamen uz uzbrdicu koju su mu, misli, odredili drugi. Gospodin Petrović ne voli ljude, veruje da je okružen kukavicama, slabićima, netalentovanim piskaralima i pajacima istorije, dok je samo on u njihovom društvu izvrstan i otuda odabran da bude usamljen. Sin naše proslavljene mecosopranistkinje, samo u muzici pronalazi istinsko zadovoljstvo i mir. Sve dok, uprkos svemu, na njegova vrata ne zakuca ljubav. “Sonata za lošeg čoveka” je roman u kojem je kreiran gotovo neverovatan junak – u njemu je sažeta čitava epoha. Aleksandar Gatalica još jednom pomera granice savremene srpske književnosti i iskusnom rukom vodi čitaoca u samo srce najmračnijih godina novije istorije Srbije.

Aleksandar Gatalica će potpisivati knjige 30. oktobra i 31. oktobra od 18 do 19 časova.

Gordana Kuić, naša poznata autorka takođe će na ovom Sajmu predstaviti svoj novi roman jednostavnog naziva “Roman u slikama“.

ROMAN-U-SLIKAMA-0000742261586

Ovoga puta reč je o životu bitoljskih Jevreja i Roma, kao i Jevreja i Srba u Beogradu. Da nema nedvosmislene vremenske naznake na početku pripovesti (kraj treće decenije 20. veka), čitalac bi spokojno uživao u mnoštvu autentičnih likova, vrcavim dijalozima, živopisnoj mešavini jezika, običaja, iskustava, mentaliteta. Ali, nad iskonskom životnom energijom, nacionalnom, porodičnom i individualnom, nadvija se mračan oblak najstrašnijeg zločina u istoriji čovečanstva – Holokausta. Holokaust je mnogim nevinim žrtvama obznanio ideju o nepostojanju Boga, ali i istinu o postojanju Pravednika među narodima, pojedinaca koji su spasavanjem progonjenog ljudskog bića po cenu vlastitog života spasavali svet i posustalu veru u ljudskost. Vešto preplićući drame junaka i junakinja čijim životom i smrću upravljaju pomamna lavina organizovanog zla, ali i herojske odluke pojedinaca da se tom zlu suprotstave, Gordana Kuić još jednom vaspostavlja za njeno delo oduvek karakterističnu, čudesnu viziju ravnoteže između dobra i zla, tame i svetlosti, apsurda i smisla.

Gordana Kuić će potpisivati svoj roman 30. oktobra od 16 do 17 časova i 31. oktobra od 17 do 18 časova.

I Žana Poliakov će se na Sajmu predstaviti novom knjigom. Ovog puta reč je o “21 mind detox izazov by Žana Poliakov“.

21-DAN-MIND-DETOX-IZAZOV-000074226164126

Ona uči čitaoce da je život jedno radosno iskustvo i zabavna igra. Autorka objašnjava da je veoma važno da odmah smislimo kako da se bolje osećamo. Ovde i sada.

Žana Poliakov će ptpisivti roman 29. oktobra  od 18 do 19 časova i 31. oktobra od 14 do 15 časova.

Nagrađivani pisac Miloš Latinović objavio je roman “Na pogrešnoj strani reke“.

NA-POGRESNOJ-STRANI-REKE-00007422616494

Na pogrešnoj strani reke” je roman o nemogućem susretu i ljudskim sudbinama: u jednom trenutku su na dvema stranama reke, u dvema sukobljenim vojskama, bili mladi Ernest Hemingvej i naš pesnik Dušan Vasiljev. Reka je Pijava na severu Italije, vreme je užasnog sukoba u Prvom svetskom ratu, svet je izobličen i razoren, ali u njemu ipak postoje dva entuzijazma. Jednom pripada pobednički heroizam, drugi je na strani poraza – veliki životni promašaj pesnika iz Banata koji je opevao epohu i prerano umro. Miloš Latinović književno je progovorio o onome o čemu se u srpskoj istoriji i kulturi najviše ćuti – o sudbini srpskih ratnika koji su bili u pogrešnoj armiji i na pogrešnoj strani fronta. Ovo je roman Banata i Evrope, Srbije, pobede i poraza, rata i poezije, mladalačkih snova i srušenih iluzija. Ovo je roman u kojem se ne govori mnogo o ljubavi, a ipak je ona kao u najboljim Hemingvejevim romanima moćna i sve vreme je prisutna. Ovo je roman o ljubavi i porodici, o očevima i sinovima, o strasti prema pisanju, o mladim ženama koje junacima ostaju daleke i tuđe, o pobedi i porazu, o lepoti i snazi književnosti i nemoći svake reči. Latinović je iskoristio trenutak kada su se ukrstile i zauvek razišle sudbine dva mladića da prikaže začetak svetske legende koja je pratila Hemingveja i duhovnog sloma jednog besmislenog austrougarskog ratnika, srpskog pesnika Dušana Vasiljeva, a takav je bio i Miloš Crnjanski. Sa savršenom ironijom autor je prikazao i naše vreme u liku pisca koji je i junak romana, te je oslikao pozorišni svet u kojem bismo neke likove možda mogli i da prepoznamo. I onaj koji nije preterano zainteresovan za istoriju i velike pisce u ratu mora da pročita ovaj savremeni roman i da se dobro nasmeje čak i kada je potresen izvanrednim stranicama o početku prošlog veka i svetskom sukobu koji je sve promenio i od kojeg se ni Hemingvej ni Vasiljev nikada nisu oporavili. Surova i neodoljiva aktuelnost ovom romanu daje posebnu dimenziju.

Miloš Latinović će potpisivati roman 27. oktobra od 18 do 19 časova i 29. oktobra od 16 do 17 časova.

Ovo će najviše obradovati devojke koje prate modnu blogerku Zoranu Jovanović, poznatiju kao Zorannah. Naime, ova dama je objavila knjigu “Life & Style“.

LIFE-STYLE-00007422615265

Zavirite u Zoranin čudesni svet, ispunjen malim ritualima za dobro raspoloženje, praktičnim stilskim savetima, neizbežnim pitanjima ljubavi i mnogo čime drugim. Zorana na originalan način pristupa temama važnim za svaku mladu devojku koja drži do sebe, a sve je obogaćeno njenim nezaboravnim i duhovitim opaskama, kao i ličnim iskustvima. “Life & Style” je štivo koje predstavlja ugođaj za sva čula i nesvakidašnji izraz kreativnosti ove talentovane i inspirativne mlade autorke.

Zorana Jovanović će potisivati svoj prvenac 29. oktobra od 14c do 15 časova i 31. oktobra od 13 do 14 časova.

Sem predstavljenih knjiga, “Vulkan” će na Sajmu imati još mnogo naslova, kao i nove trilere, ljubavne romane, klasike, drame, kuvare, vodiče i priručnike, psihološke horore i dečje knjige. Posetite ih u Hali 1 Beogradskog sajma.

 

Fotografije: Tumblr

 

Ostavite komentar

%d bloggers like this: