Jedino za ljubav nije bilo leka: Kako su se voleli u drevnoj Mesopotamiji?

Drevni medicinski spisi iz stare Mesopotamije sadrže recepte i postupke za lečenje svih vrsta bolesti i povreda. Međutim, postojala je jedna bolest za koju nije bilo leka – strastvena, velika ljubav. Iz medicinskog teksta koji se nađen u biblioteci poslednjeg kralja Asirskog carstva, Asurbanipala, u Ninivi, gradu na istočnoj obali Tigra, stoji sledeće: „Kada pacijent neprestano pročišćava grlo, gubi nit tokom pričanja, priča sam sa … Continue reading Jedino za ljubav nije bilo leka: Kako su se voleli u drevnoj Mesopotamiji?

Kako su se seksali drevni Egipćani: Malo sa krokodilima, malo sa leševima, a malo i među sobom (VIDEO)

Ako ste mislili da su Rimljani i Grci bili slobodni kad je reč o seksu, rešila sam da vas malo šokiram. Seks u drevnom Egiptu nije imao nikakva ograničenja i Egipćani su dosta razmišljali o njemu. U redu, nisu imali orgije, ali skoro da nisu imali ni granice. To što su radili zgrozilo bi čak i Rimljane. Seks sa životinjama, seks sa leševima i incest … Continue reading Kako su se seksali drevni Egipćani: Malo sa krokodilima, malo sa leševima, a malo i među sobom (VIDEO)

Veliki bečki rat za malo mira: Astrolozi određivali dan i čas potpisa zaraćenih strana

Karlovački mir je mir koji je morao da usledi posle velikih poraza i najvećeg gubitka – Beča u koji samo što nisu osvojii 1683. O tome ću pisati drugom prilikom, jer je napravljena stravična strategijska greška. Naravno, posle ove skoro pa osmanske pobede, nastali su novi porazi i krahovi Osmanskog carstva. Jedna od tih staršnih bitaka je i bitka kod Sente o kojoj ću, opet, … Continue reading Veliki bečki rat za malo mira: Astrolozi određivali dan i čas potpisa zaraćenih strana

Kako se Srbija izvukla iz ekonomske krize: Ni dinar više, ni za kralja, ni za popa!

Carinski rat ili Svinjski rat (pošto je Srbija bila pretežno stočarska zemlja) je vođen između Kraljevine Srbije i Austrougarske monarhije od 1906. do 1911. To je bio trgovinski sukob, koji je nastupio posle prekida pregovora koji su u Beču vođeni zbog zaključenja trgovnskog ugovora između dveju zemalja. Međutim, prekid pregovora između Srbije i Austrougarske se desio pošto je potpisan carinski savez između Srbije i Bugarske … Continue reading Kako se Srbija izvukla iz ekonomske krize: Ni dinar više, ni za kralja, ni za popa!

Praznik koji je spojio i razdvojio narode: Omaž sećanju na Dan republike (VIDEO)

Prisetite se vi stariji malo, kako je bilo pre nekih tridesetak, četrdesetak godina. Dođe novembar, a vi odmah znate da će biti slobodnih dana krajem meseca, pa se tu odmah planiraju izleti (ne baš kao onio za Prvi maj, već više kao poseta rodbini u toplom), da je vreme za svečane ručkove i blaga ili nešto jača opijanja , da će vam se skupiti društvo, … Continue reading Praznik koji je spojio i razdvojio narode: Omaž sećanju na Dan republike (VIDEO)

Kralj Ujedinitelj zamrsio konce Evropi: Pucnji koji su sahranili Jugoslaviju i utrli put nacizmu (VIDEO)

Bilo je nešto pre 16 časova kadaje razarač “Dubrovnik” prispeo u marsejsku luku tog 9. oktobra 1934. godine. Kralj “Ujedinitelj” je posle obilaska Cetinja i Dubrovnika, isplovivši iz hercegnovske luke“Zelenika” stigao u Marsej, u zvaničnu posetu Francuskoj, ne bi li učvrstio veze sa starim „prijateljem“ protiv sve jasnije nacističke Nemačke. Svi znate šta se tada desilo. Ubijen je, onako na očigled svih, kao da nije … Continue reading Kralj Ujedinitelj zamrsio konce Evropi: Pucnji koji su sahranili Jugoslaviju i utrli put nacizmu (VIDEO)

Dugo osvajanje Sera: Nije ni Dušanu bilo lako s Turcima

Ovu priču počeću prvim sukobom srpske i turske vojske na Balkanu, iako je glavna tema ovog teksta osvajnje grada Sera. To je bila bitka kod Stefanijane, koja se desila u drugoj polovini maja 1344. godine. I tad je turska vojska odnela prvu pobedu nad Srbima. Napad na Seldžuke je odlagan deset godina, iako je prva ideja o tome bila još 1334. godine. Poraz Turaka na … Continue reading Dugo osvajanje Sera: Nije ni Dušanu bilo lako s Turcima

Uvertira za Holokaust: Hitlerova sujeta je potegla duge noževe

Noć dugih noževa (Nacht der langen Messer) ili Operacija kolibri je naziv za politička ubistva koja su se desila od 30. juna do 2. jula 1934. u nacističkoj Nemačkoj. Tada je Hitler sa SS-ovskim odredom „Mrtvačka glava“ pohapsio i pobio, uz pomoć odanih saradnika Himlera, Gebelsa, Hejdriha svoje, do tad, verne pomoćnike, glavešine SA trupa i njihovog vođu, bliskog prijatelja, Ernsta Rema. Do hapšenja i pokolja je … Continue reading Uvertira za Holokaust: Hitlerova sujeta je potegla duge noževe

Braćo! Spašavaj se ko hoće i ko može: Pucanj u barutanu kao ulaznica za večnost

Bitka koja je ostala zabneležena u svesti našeg naroda i čin koji je ostao upamćen kao herojski upravo je bitka na Čegru. Zapravo, ta bitka je bila odlučujući događaj, koji je označio preokret tokom Prvog srpskog ustanka. Bitka se desila na strateški važnom uzvišenju kod Kamenice, severno od Niša, 31. maja 1809. godine. Posle svega ostala je Ćele-kula da podseća na junake i veliku bitku. Prvi … Continue reading Braćo! Spašavaj se ko hoće i ko može: Pucanj u barutanu kao ulaznica za večnost

Dan kada su srušene kapije Evrope: Topovi presudili Vizantiji (VIDEO)

Bio je to utorak, 29. maj 1453. godine. Sudnji dan za veliki Konstatinopolj i definitivni pad Vizantije. Taj događaj potpuno je promenio lice sveta za sve vekove koji budu dolazili. Događaj koji je svoj epilog imao u zoru 29. maja 1453. značio je mnogo više od propasti jedne države. Posle dva meseca neprestanih borbi, Vizantijsko carstvo je prestalo da postoji. A prestao je da postoji i … Continue reading Dan kada su srušene kapije Evrope: Topovi presudili Vizantiji (VIDEO)