Kad se usne i jezici spoje: Poljubi me – francuski! (VIDEO)

Ljubljenje nije uvek, svuda i u svakoj kulturi bio način da se iskažu emocije. Čak i danas, postoje narodi kojima poljupci nisu svojstveni. Ovo ukazuje na to da poljubac nije urođen ili intuitivan, kako se smatra. Postoji teorija da je poljubac naučeno ponašanje koje je nastalo iz „poljupca hranjenja„, tačnije načina na koji su majke u nekim kulturama hranile bebe – iz usta u usta. … Continue reading Kad se usne i jezici spoje: Poljubi me – francuski! (VIDEO)

Dan ljubavi i vina: Volite se i nazdravite toj ljubavi (VIDEO)

Neki ćete danas slavi ljubav, neki vino ali kako god spojte se svi u isti praznik, praznik setog Trifuna. Sveti Trifun je bio jedan od Hristovih velikomučenika koji stradao za hrišćansku veru. Srpska pravoslavna crkva Svetog Trifuna obeležava 14. februara. A kako to biva na sve to se nametnuo i Dan ljubavi uz Dan vina. Ko j ebio sveti Trifun? Sveti Trifun je rođen u … Continue reading Dan ljubavi i vina: Volite se i nazdravite toj ljubavi (VIDEO)

Jedino za ljubav nije bilo leka: Kako su se voleli u drevnoj Mesopotamiji?

Drevni medicinski spisi iz stare Mesopotamije sadrže recepte i postupke za lečenje svih vrsta bolesti i povreda. Međutim, postojala je jedna bolest za koju nije bilo leka – strastvena, velika ljubav. Iz medicinskog teksta koji se nađen u biblioteci poslednjeg kralja Asirskog carstva, Asurbanipala, u Ninivi, gradu na istočnoj obali Tigra, stoji sledeće: „Kada pacijent neprestano pročišćava grlo, gubi nit tokom pričanja, priča sam sa … Continue reading Jedino za ljubav nije bilo leka: Kako su se voleli u drevnoj Mesopotamiji?

Kako su se seksali drevni Egipćani: Malo sa krokodilima, malo sa leševima, a malo i među sobom (VIDEO)

Ako ste mislili da su Rimljani i Grci bili slobodni kad je reč o seksu, rešila sam da vas malo šokiram. Seks u drevnom Egiptu nije imao nikakva ograničenja i Egipćani su dosta razmišljali o njemu. U redu, nisu imali orgije, ali skoro da nisu imali ni granice. To što su radili zgrozilo bi čak i Rimljane. Seks sa životinjama, seks sa leševima i incest … Continue reading Kako su se seksali drevni Egipćani: Malo sa krokodilima, malo sa leševima, a malo i među sobom (VIDEO)

Bio je jak zbog spanaća i voleo je Olivu: Mornar Popaj je bio neustrašivi heroj našeg detinjstva (VIDEO)

Dobroćudni junak našeg detinjstva, zamišljen je kao tridesetčetvorogodišnji mornar čudnog izgleda, bez jednog oka i sa teškom govornom manom. Prvi put se pojavio u stripu u januaru 1929. godine. Da, reč je o čuvenom mornaru Popaju, koji je rođen tokom tajfuna u Santa Moniki, u Kaliforniji. Zapravo, mornar Popaj je samo jedan u nizu strip junaka koga je nacrtao Elzi Sigar, crtač stripova za „Thimble … Continue reading Bio je jak zbog spanaća i voleo je Olivu: Mornar Popaj je bio neustrašivi heroj našeg detinjstva (VIDEO)

Povratak mladog sunca ili Hristovo rođenje: Žrtveni običaji iz pravere za najradosniji hrišćanski praznik

„… Svijetlost se prosu iz nebesa, Razigra se na istoku sunce, Oko njega igraju se zv’jezde, Smiriše se gore i planine, Ispravi se sva gora zelena, I u gori uvenula trava, Rascvjeta se po travici cv’jeće, Udariše mnogi mirisovi – Okadi se gora i planina; U gorici ptice zapjevaše,  Sve to hvali Boga velikoga“ Ne kaže se džabe u našem narodu da „Nema sveca bez … Continue reading Povratak mladog sunca ili Hristovo rođenje: Žrtveni običaji iz pravere za najradosniji hrišćanski praznik

Posno ili mrsno pred najveću srpsku slavu: Svetac ne zamera, zameraju ljudi

Budi uvek spreman da daješ i nikad nemoj da odmeravaš svoje poklone. Znaj da tvoja samrtna košulja nema džepova. Sveti Nikola Dolazi nam sveti Nikola, najveća slava u Srbiji. Domaćini, nadam se da ste spremni, pa bila vam ona posna ili mrsna. Ako ćemo po verskom običaju, ovo je posna slava. Međutim… Kako je prase stiglo na slavsku trpezu Jednom, pa ne baš tako davno, … Continue reading Posno ili mrsno pred najveću srpsku slavu: Svetac ne zamera, zameraju ljudi

Kad pred Božić i Novu godinu krenu vesele povorke: Mari Luid uliva nadu u vremenu tame (VIDEO)

Mari Luid ili Mari Lwyd je deo velške božićne i novogodišnje narodne tradicije. To je lutka u obliku konjskog skeleta. Zapravo, predstavlja ukletu životinju koja se u različitim oblicima pojavljuje na prostoru Velike Britanije. Ovaj konj i običaji vezani za njega prvi put su zabeleženi 1800. Sličan primer kostimiranja postoji u Istočnom Kentu, u jugoistočnoj Engleskoj. Ne mogu a da ne pomenem običaj iz naših krajeva. … Continue reading Kad pred Božić i Novu godinu krenu vesele povorke: Mari Luid uliva nadu u vremenu tame (VIDEO)

Varnice koje je svet dugo čekao: Zapali me, zar ne vidiš da gorim?! (VIDEO)

Dok Zemlja polako svetluca u prazničnim ukrasima i stvara bezbrižnu sliku nadolazećih dana, nekada davno mrak je prekinut fantastičnom iskrom koja je došla od drvceta i hemikalija – šibicom. Šibica je onomad bila stvarno neverovatno otkriće, nastala u laoboratoriji apotekara Džona Vokera pre skoro 200 godina. Elem, pre prve prave iskre, postojale su njene naznake. Već oko 1530. godine postojala je potreba za ovom vrstom vatre. … Continue reading Varnice koje je svet dugo čekao: Zapali me, zar ne vidiš da gorim?! (VIDEO)

Iza paravana: Sajam knjiga s druge strane ili kako izgleda biti odgovoran za buduće i sadašnje čitaoce (VIDEO)

Sajam knjiga je jedna od najvećih manifestacija u Beogradu. Jedna od najbrojnijih, najposećenijih. Igrom nenadanog slučaja, ove godine bila sam ne samo kao posetilac, već kao neko ko je s druge strane štanda i neko ko vam je preporučivao knjige. Zamislite, znala sam šta radim! Drugari iz „Portalibrisa“ su imali dovoljno poverenja u mene da mi povere priču o knjigama. A zamislite, baš ja znam … Continue reading Iza paravana: Sajam knjiga s druge strane ili kako izgleda biti odgovoran za buduće i sadašnje čitaoce (VIDEO)