Na izletu sa Serbian Adventures: Bajkovite priče dvoraca Vojvodine i ugostiteljska realnost (VIDEO)

Izleti po ravnici znaju da budu ispunjeni bajkovitim pričama i legendama novijeg datuma. U toj ravnoj Vojvodini, kao kontrast, nicali su dvorci i narušavali taj ravni sklad. Baš ti dvorci, u novije vreme, često mame turiste i putnike namernike koji su radi da čuju vide i nauče nešto novo. U organizaciji Serbian Adventures postoji izlet „Dvorci Vojvodine i čenejski salaši„. Idealna prilika da obiđete najpozantije građevine ravnice … Continue reading Na izletu sa Serbian Adventures: Bajkovite priče dvoraca Vojvodine i ugostiteljska realnost (VIDEO)

Neoriginalnost kao brend: Beogradski sajam turizma kao parada pijanstva i kiča (VIDEO)

Beogradski sajam turizma je lepa manifestacija koja, sem onog komercijalnog i praktičnog dela gde možete po povoljnim cenama da uplatite aranžmane, ima i onu korisnu svrhu – da vas upozna sa pojedinim zemljama i sa njihovim turizmom. Naravno i zemlja domaćin treba da dobije značajan prostor, ali čini mi se da se da zemlja domaćin, iz godine u godinu, ima sve manji značaj. Vi sami donesite … Continue reading Neoriginalnost kao brend: Beogradski sajam turizma kao parada pijanstva i kiča (VIDEO)

Za sve su „krivi“ Rimljani: Kratka istorija vina u Srbiji (VIDEO)

Jeste li primetili kad putujete po ovoj našoj zemlji da malo, malo pa se pojavi znak „Vinski put„? Moram priznati da je taj vid turizma postao vrlo popularan poslednjih desetak i malo više godina. Sad je i onako vreme kad se grožđe bere, pa ova grana privrede i turizma cveta. A jeste li se zapitali od kad se vinova loza gaji na ovim prostorima? Ja … Continue reading Za sve su „krivi“ Rimljani: Kratka istorija vina u Srbiji (VIDEO)

Kapetan Mišin breg i čudesna priča o jednoj porodici: Mesto odakle Dunav najlepše izgleda (RECEPT) (VIDEO)

Put niz Dunav. Reka se sužava, širi, nestaje, vidi se. Pukne pred tobom, kao kakva svetlost i pogled. Ma nema te slobode koje daje reka, čini se. Ili ima, ali je ne pozanješ. Pozanješ samo nju. Reku. Dunav. I tu pre nego nas put odvede za Majdanpek, na brdu Oman, obresmo se na bregu. I to ne bilo kakvim. Kapetan Mišin breg. Baš tu, na brdu … Continue reading Kapetan Mišin breg i čudesna priča o jednoj porodici: Mesto odakle Dunav najlepše izgleda (RECEPT) (VIDEO)

Neverovatni Dunav: Tamo gde reka priča ratne priče (VIDEO)

Dunav je, davno, na prostoru Balkana iznedrio civilizacije. Dunav je baš kod nas najdublji i najširi. Čitavih, 6.100 metara je širok kod Golupca. Kod Golubačke tvrđave počinje Đerdapska klisura i tu je širina „samo“ 1.100 metara. Baš pored Dunava „nicao“ je čovek, pa je u blizini Lepenski vir. Pored Dunava nastala je i Vinča, a nedaleko je i Viminacijum. Dunav nije samo reka. To je istorija čoveka na … Continue reading Neverovatni Dunav: Tamo gde reka priča ratne priče (VIDEO)

Zaboravite na grilovano povrće: „Enso“ je svet iz gurmanske mašte (VIDEO)

Ovo što ću vam sad dočarati može biti i predstavljanje restorana i intervju. Odmah da znate – u ovom tekstu i restoranu nema grilovanog povrća i ne važe narudžbine: „Dajte mi nešto sa tartufima„. Ne. Kada dođete u „Enso„, pravo je uživanje da probate ono što je u meniju, ma kako vam neobično „zvučalo“. To nemojte da zaboravite! Idemo redom… Pre svega, ovaj tekst je opis … Continue reading Zaboravite na grilovano povrće: „Enso“ je svet iz gurmanske mašte (VIDEO)

Najstarija zemunska kuća: Od konaka Eugena Savojskog do oronule građevine sa lagumom (VIDEO)

Zemun čuva jednu kuću. Ili kuća čuva Zemun. Prošlo je već toliko vremena da se pomišlja da čuvaju jedno drugo. Kuća je, za one koji znaju, poznata kao kafana „Beli medved„. Nalazi se u ulici Vasilija Vasilijevića broj 10, na Ćukovcu. Zvanično je najstarija zgrada u Beogradu, ali prvo u Zemunu. Pripada takozvanoj balkanskoj arhitekturi. Ova kuća sagrađena je od drveta i opeke i istroričari … Continue reading Najstarija zemunska kuća: Od konaka Eugena Savojskog do oronule građevine sa lagumom (VIDEO)

Prvi Food Revolution Day u Beogradu: Izbori se za svoju hranu! (RECEPTI) (VIDEO)

Po ugledu na svetski trend Food Revolution Day, koji je pre šest godina pokrenuo kuvar Džejmi Oliver, i Beograd je bio domaćin jedne takve manifestacije. Baš kao i svetski poznati kuvar, naše blegerke Ivana Ćirković je organizovala, a Maja Petrović je pripremala slate i namaze. U akciju Food Revolution su se uključili i Udruženje za borbu protiv dijabetesa „Plavi krug“ i OrganicNet, prva onlajn pijaca organskih proizvoda. Continue reading Prvi Food Revolution Day u Beogradu: Izbori se za svoju hranu! (RECEPTI) (VIDEO)

Česma Mehmed paše Sokolovića na Kalemegdanu: Priča koju kaziva duga skoro pola milenijuma (VIDEO)

Česma Mehmed paše Sokolovića, poznatija kao turska česma, nalazi se tik uz Defterdarovu kapiju na Kalemegdanu. Najzad je neko obratio pažnju na nju i počela je rekonstrukcija ovog najstarijeg spomenika osmanskog perioda u Beogradu. Ne skriva je više krošnja jasena. Sada se jasno vidi i ploča na kojoj piše  da je česma Mehmed pašina i da uz nju ide propisna priča. Mene nije mrzelo da … Continue reading Česma Mehmed paše Sokolovića na Kalemegdanu: Priča koju kaziva duga skoro pola milenijuma (VIDEO)

Zdravlje iz mahune: „Superhrana“ će spasiti svet (RECEPTI) (VIDEO)

Nedavno je u ambasadi Kanade u Beogradu godina u kojoj se nalazimo predstaveljena kao godina mahunarki. Tako je proglašeno u Ujedinjenim nacijama. Inače, Kanada je lider u prozvodnji ovog povrća i sa ponosom je imala da predstavi svoje rezultate u uzgajanju, ali i u izvozu mahunarki. Takođe, prezentovala je i činjenicu da su upravo mahunarke te koje će spasiti svet od gladi i biće uskoro … Continue reading Zdravlje iz mahune: „Superhrana“ će spasiti svet (RECEPTI) (VIDEO)