Zimnica: Kitnikez (RECEPT)

Najstariji vojvođanski slatkiš, reći će mnogi, upravo je kitnikez. Da li uopšte znate šta je to? To je slatkiš u formi želea, od dunja, divnog ukusa i pravi se očekivano, u jesen. Naravno, zbog svoje kompaktnosti, ova poslastica može dugo da traje, ali nikad nije trajao jer nekada klinci nisu živeli na čokoladama. Recept za ovu poslasticu sam dobila tamo i gde se kitnikez oduvek pravio – … Continue reading Zimnica: Kitnikez (RECEPT)

Zimnica: Pekmez od šljiva (RECEPT)

Nema zimnice dok se ne napravi pekmez od šljiva! Omiljena poslastica koju je većina od nas nalazila u špajzima naših baka i poklon koji smo uvek prihvatali sa širokim osmehom, omiljena večera ili doručak uz čašu mleka. 🙂 Međutim, koliko znate o šljivi? Šljiva spada u porodicu ruža i kod nas je došla iz Turske. Kako su osvajači pred karaj srednjeg veka osvajali deo po … Continue reading Zimnica: Pekmez od šljiva (RECEPT)

Zimnica: Džem od bundeve (RECEPT)

Bundeva je oduvek bila poznata kao kraljica jeseni. S druge strane, povezuju je i sa sirotinjom. Pa setite se samo Pepeljuge – kuma vila od bundeve pravi kočiju koja Pepeljugu odvodi na bal! Ne znam da li ste znali, ali meso bundeve je super hrana za mršavljenje koja, pritom, sadrži neophodne vitamine (C, B1, B2, B3, B6, provitamin A, niacin, folnu kiselinu) i minerale (kalijum, … Continue reading Zimnica: Džem od bundeve (RECEPT)

Zimnica: Banatski ajvar (RECEPT)

Ajvar je naše tradicionalno jelo u hladnim danima. Veoma često se poslužeje na slavama koje nastupaju u ovo doba godine. Reč ajvar potiče od turske reči „hajvar“ ili „havuar„, što znači „usoljena ikra„. Ajvar se pravi i od ljutih i od slatkih paprika. Priprema se ručno, u otvorenim šerpama na šporetu na drva. Ovog puta ću vas „počastiti“ receptom za banatski ajvar. Pozajmila isti od … Continue reading Zimnica: Banatski ajvar (RECEPT)

Sećanje na detinjstvo: Sirup od zove (RECEPT)

Sirup od zove je napitak koji mene vraća u detinjstvo. To je često pravila moja baka, a pošto bake odavno nema, pa ni njenog recepta, rešila sam da ipak dođem do jednog. Ovaj sok snižava temperaturu i, sem kad su vrućine, treba ga piti i kad nastupi hladno vreme, jer je odličan za kijavicu, prehladu i prve simptome gripa. Sirup je odličan za bronitis i smetnje … Continue reading Sećanje na detinjstvo: Sirup od zove (RECEPT)

Zimnica: Turšija (RECEPT)

„Jesen stiže, dunjo moja„, otpevao bi nam Zvonko Bogdan ili Balašević (može i bez Balaševića). 🙂 Jesen je stigla i zimnica se uveliko sprema, a ponegde i kuša. Jedino zato i volim jesen, kao i zbog onog Miholjskog leta. Priznajem, moja omiljena zimnica je ova o kojoj sad pišem i čiji recept pokupih pre desetak dana kad sam bila u Vršcu, iz njihovog gurmanskog kataloga. I, … Continue reading Zimnica: Turšija (RECEPT)