Crna Gora, iz vinskog ugla: Lepota u nepreglednim čokotima (VIDEO)

Retko se koja zemlja u svetu može pohvaliti brojnosti vinove loze kao što je to Crna Gora. S pravom je nazivaju „kolevkom vinogradarstva„. U ovoj zemlji nađeno je toliko divlje loze, da su naučnici svetskih instituta koji su obišli četiri kontinenta istražujući divlje loze, rekli da bi pod UNESCO-vu zaštitu trebalo da stave delove u okolini Skadarskog jezera, kao prirodni rezervat divlje vinove loze. Prvo … Continue reading Crna Gora, iz vinskog ugla: Lepota u nepreglednim čokotima (VIDEO)

Tragom trpeze naših predaka: Od kuvanja za celo pleme do bogate gozbe Nemanjića (RECEPTI)

Često se danas može čuti da naša nacionalna kuhinja ima sve odlike kuhinja iz okolnih zemalja i da, zapravo, ni jedno jelo nije izvorno naše, počevši od ćevapa i sarmi. Međutim, smatram da u moru takvih tvrdnji, koje nisu netačne, ima i svetlih primera – mi, ipak, imamo nekoliko naših jela koja potiču još iz plemenskog saveza. Naši preci su, kao što sam više puta … Continue reading Tragom trpeze naših predaka: Od kuvanja za celo pleme do bogate gozbe Nemanjića (RECEPTI)

Panonskog mora nema, a talasi i dalje zapljuskuju: Sremski hedonizam živi kod „Deurića“, gde se nazdrvlja Probusu u čast

Vinarija „Deurić“ nalazi se na južnim obroncima Fruške gore, tamo gde je nekad bilo Panonsko more, u srcu Srema. Mesto tek onkao skriveno stidljivo nosi naziv Mala Remeta, a tako se zove i manastir iz 13. veka koji je izgradio kralj Stefan Dragutin. U blizini je banja Vrdnik i manastir Jazak gde se čuvaju mošti poslednjeg srpskog cara Uroša V, poznatijeg u istoriji kao Uroš … Continue reading Panonskog mora nema, a talasi i dalje zapljuskuju: Sremski hedonizam živi kod „Deurića“, gde se nazdrvlja Probusu u čast

Sveti Patrik ponovo među nama: Obucite nešto zeleno, popijte crno pivo i proslavite dolazak proleća (VIDEO) (RECEPT)

Ponovo je taj dan. Dan svetog Patrika. Srbi vrlo revnosno obeležavaju i ovaj „praznik“ godinama unazad. Volimo mi da pronalazimo neke veze sa Ircima, tačnije Keltima. Našli smo da smo rođaci, da imamo slično poreklo, a to su nam i naučnici potvrdili. Ipak, kad već toliko volimo da se oblačimo u zeleno i prizivamo duhove Kelta, znamo li ko je bio taj sveti Patrik? Irski … Continue reading Sveti Patrik ponovo među nama: Obucite nešto zeleno, popijte crno pivo i proslavite dolazak proleća (VIDEO) (RECEPT)

Duša jednog grada: Kafane su plamtele svaku ljubav, proslavljale svaku bitku i brisale svaku suzu beogradsku (VIDEO)

Kafane ne mogu bez Beograda. Niti Beograd bez kafana. Gradili su jedno drugo, bili zauvek nerazdvojni još onomad od kad su Turci ušlu u večiti grad davne 1521. i godinu dana docnije, tamo negde na Dorćolu, na toj raskrsnici četiri puta, otvorili kafanu. Ne zna se ni ko je tu kafanu držao, niti ko u nju svraćao, ali pila se kažu samo crna, turska kahva. … Continue reading Duša jednog grada: Kafane su plamtele svaku ljubav, proslavljale svaku bitku i brisale svaku suzu beogradsku (VIDEO)

Tri priče, a jedna torta: Po kom li Vasi nosi ime Vasina torta? (RECEPT)

Vasina torta jedna je od najlepših i najraskošnijih torti, kažu znalci. Bogatog je i kremastog ukusa, sa divnim filom. Sigurno je oni malo stariji znaju i dobro poznaju. Mogu da kažem da je kod mene u porodici ova torta bila često na „repertoaru“, a kako smo i sestra i ja zimska deca, vrlo često nam je dodatno uveseljavala slavlja. Ne znam da li ste znali, … Continue reading Tri priče, a jedna torta: Po kom li Vasi nosi ime Vasina torta? (RECEPT)

Kratka istorija afrodizijaka ili kako se gubila glava zbog seksa (RECEPTI)

Nekad davno, ljudi su tražili u prirodi sve što im može poboljšati seksualni život. Pojačanje libida, povećanje želje… Da, tragali su za afrodizjacima. Afrodizijak u najširem smislu znači sve što podstiče na seks, a u užem označava prirodne ili hemijske napitke kojima se pojačava seksualna želja i poboljšava seksualni odnos (jača i dugotrajnija erekcija, pojačano vlaženje, mogućnost višestrukog postizanja orgazma…). Afrodizijak nosi ime nosi po … Continue reading Kratka istorija afrodizijaka ili kako se gubila glava zbog seksa (RECEPTI)

Bogatstvo italijanske kuhinje: Zdravlje iz pica i pasta (VIDEO) (RECEPTI)

Kad se kaže italijanska kuhinja svi odmah pomisle na picu i testenine. U svojim tekstovima do sad sam nekoliko puta pisala baš o italijanskoj kuhinji. Zbog lakoće spremanja i mešavine ukusa, vrlo lako su italijanski specijaliteti zauzeli primat u Evropi, ali i Sjedinjenim državama. Ne mogu da kažem da je najpopularnija kuhinja na svetu, jer to definitivno nije. Ipak, ne treba da vas čudi to … Continue reading Bogatstvo italijanske kuhinje: Zdravlje iz pica i pasta (VIDEO) (RECEPTI)

Veliki kompozitor božanskog imena: Čudo od deteta, čudo od čoveka, besmrtnik bez groba (VIDEO) (RECEPT)

Rođen je kao genijalac. Ubrzo je pokazao svu svoju genijalnost postavši čudo od deteta. A koja veća potvrda genijalnosti postoji od toga da je u petoj godini komponovao muzička dela. Preteča moderne muzike – Volfgang Amadeus Mocart. Kad mu je bilo tri godine Mocart je naučio da svira na klaviru. Sa pet godina je sivrao harfu i violinu kao profesionalac. Svirao je pred kraljem kad mu … Continue reading Veliki kompozitor božanskog imena: Čudo od deteta, čudo od čoveka, besmrtnik bez groba (VIDEO) (RECEPT)

Hladno vam je? Ova pića mogu da vas ugreju (RECEPT)

Kada su ovako ekstremno niske temeprature dnevno nam treba bar dve litre tečnosti. Ne, to nema veze ako sa onim letnjim unosom vode, već da sada treba da pijemo one tople napitke koji poboljšavaju cirkulaciju i jačaju organizam posle boravka na hladnom. Za to su najbolji biljni čajevi sa ukusom kamilice, anisa ili komorača. I slabi crni čaj je dobar izbor, posebno ako se osveži sa … Continue reading Hladno vam je? Ova pića mogu da vas ugreju (RECEPT)